Seznámení s projektem „Národní daňová a kriminální agentura“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008
Advertisements

Kolik opravdu stojí veřejná správa?
OD KORUPCE K INTEGRITĚ Protikorupční opatření v oblasti vzdělávání dle
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Alena Paulová Zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu 1.
Odborná diskuze o prevenci konzumace alkoholu mladistvými v Plzni Ing.Aleš Průša.
Obecná část rozpočtového práva III
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ŽŠ Komenského 495, Slavkov u Brna Číslo a název oblasti podpory:
Celní správa České republiky
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Základní registr obyvatel
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Celní správa České republiky
Problematika informační kriminality
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Kartel jako trestný čin v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12. listopadu 2008,
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Daňová správa 2013 Petr Mrkývka.
5. března 2015 TISKOVÁ KONFERENCE. Co je KOBRA? -Nemá vlastní budovy, -nemá zaměstnance, -nemá dokonce ani korespondenční adresu, protože není institucí,
Evropské projekty & management VÝCHODISKA:  Realita vstupu do EU, rozvoj regionů, potřeba posílení dovedností zaměstnanců a organizací, možnost změny.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Kontrola veřejné správy I.
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Subjekty trestního řízení
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Problematika informační kriminality
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Zajišťování majetku v trestním řízení v roce 2012 POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE.
Správa v resortu MFČR Dana Šramková Petr Mrkývka.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Policie Radka Smetanová VY_32_INOVACE_policie_20.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY Vyhodnocení činnosti za rok 2014 Praha,
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY Vyhodnocení činnosti za rok 2013 Praha, 13. února února 2014.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
2. února 2016 TISKOVÁ KONFERENCE. Co je KOBRA? -Nemá vlastní budovy, -nemá zaměstnance, -nemá dokonce ani korespondenční adresu, protože není institucí,
Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Centralizované zadávání - národní strategie ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Jan Novotný Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Kybernetická kriminalita
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Vnější systémová charakteristika finančního práva
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
plk. JUDr. Jaromír TKADLEČEK
Základní statistické údaje o kriminalitě
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Program spolupráce SN – CZ
Transkript prezentace:

Seznámení s projektem „Národní daňová a kriminální agentura“ Schůze Internation Fiscal Association ČR 11. 3. 2014

Důvody pro vznik Rozsah daňových úniků Vysoká míra latence Propojení na organizovaný zločin Judikatura ESD Ing. Jiří Žežulka, Samostatný odbor řízení rizik při správě daní

Kdo řeší daňové úniky? Policie ČR Celní správa ČR Finanční správa ČR prověřování a vyšetřování daňové trestné činnosti rozdělení dle věcné a místní příslušnosti prolamování mlčenlivosti dle § 53 odst. 2 DŘ (§ 8 odst. 2 TrŘ) , případně 71a zákona č. 273/2008 Sb., o PČR Celní správa ČR správce daně orgán činný v trestním řízení (stádium prověřování) pověřené celní orgány v řízení o trestných činech spáchaných porušením celních předpisů a předpisů o dovozu, vývozu nebo průvozu zboží, a to i v případech, kdy se jedná o trestné činy příslušníků ozbrojených sil nebo bezpečnostních sborů, a dále porušením právních předpisů při umístění a pořízení zboží v členských státech Evropských společenství, je-li toto zboží dopravováno přes státní hranice České republiky, a v případech porušení předpisů daňových, jsou-li celní orgány správcem daně podle zvláštních právních předpisů, (§ 12 odst. 2 písm. d) TrŘ) prolamování mlčenlivosti dle § 11a zákona č. 17/2012, o CS Finanční správa ČR správce daně Ing. Jiří Žežulka, Samostatný odbor řízení rizik při správě daní

Geneze Analýza možností odčerpávat majetek pocházející z nelegitimních zdrojů mimotrestními prostředky (Usnesení Vlády ČR č. 153 ze dne 14. 3. 2012) Strategie vlády v boji s korupcí na období let 2013 – 2014 (Usnesení Vlády ČR č. 39 ze dne 16. 1. 2013) Koncepce boje proti organizovanému zločinu na období let 2011 – 2014 (Usnesení Vlády ČR č. 598 ze dne 10. 8. 2011) Ing. Jiří Žežulka, Samostatný odbor řízení rizik při správě daní

Akcentované úkoly Zlepšení komunikace správce daně (FS, CS) a orgánů činných v trestním řízení Založení expertní skupiny Zřizování ad hoc týmů „Finanční stráž“ Ing. Jiří Žežulka, Samostatný odbor řízení rizik při správě daní

Plnění úkolů Ad 1) navýšení počtu průkazů speciálního určení (56 ks) rozšíření specializovaných složek PČR (odbory HK PČR) metodika spolupráce mezi správcem daně a OČTŘ dohoda o výměně informací mezi GFŘ a PPČR Ad 2) pravidelné schůzky expertní skupiny složené ze zástupců FS, CS, PČR a státního zastupitelství k novým formám daňové kriminality (2 setkání v roce 2013) Ad 3) v roce 2013 byl iniciován vznik pracovního týmu další pracovní týmy jsou v přípravné fázi Ing. Jiří Žežulka, Samostatný odbor řízení rizik při správě daní

Finanční stráž FINANČNÍ STRÁŽ NDKA Nejvyšší forma integrace správce daně a orgánu činného v trestním řízení s kompetencí pro prověřování a vyšetřování daňové trestné činnosti Z taktických důvodů byl za účelem realizace tohoto úkolu navržen mezistupeň (projekt „Národní daňová a kriminální agentura“ – dále jen „NDKA“) NDKA není společné analytické centrum ad hoc týmy NDKA FINANČNÍ STRÁŽ Ing. Jiří Žežulka, Samostatný odbor řízení rizik při správě daní

NDKA Národní daňová a kriminální agentura = pracovní název Odhalování a potírání závažných daňových úniků v rovině daňové a trestní Neformalizované společné pracoviště složené ze zástupců FS, CS, PČR Výběrová příslušnost Ing. Jiří Žežulka, Samostatný odbor řízení rizik při správě daní

NDKA Úloha pracovníků Finanční správy ČR aktivní vyhledávaní případů zájmových pro činnost společného pracoviště, koordinace kontrolní činnosti finančních úřadů, poskytování odborného zázemí u spravovaných daní, zajišťování výnosů z daňových úniků, analytická podpora řešených případů, sběr a zpracování informací, integrace informačních zdrojů Úloha pracovníků Celní správy ČR aktivní vyhledávání případů zájmových pro činnost společného pracoviště, koordinace požadavků na kontrolní a asistenční činnosti celních úřadů, poskytování odborného zázemí u spravovaných daní, sběr a zpracování informací, provádění úkonů souvisejících s prověřováním trestných činů spáchaných porušením právních předpisů při umístění a pořízení zboží v členských státech Evropského společenství, je-li to zboží dopravováno přes státní hranice ČR, a v případech porušení předpisů daňových, jsou-li celní orgány správcem daně podle zvláštních předpisů. Úloha pracovníků Policie ČR v oboru své působnosti vlastní činností vyhledává, dokumentuje a vyšetřuje skutečnosti, které nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin, zejména v oblasti daňové, finanční a hospodářské kriminality a legalizace výnosů z trestné činnosti, boje proti korupci, terorismu, organizovanému zločinu. Ing. Jiří Žežulka, Samostatný odbor řízení rizik při správě daní

Varianta NDKA Výhody: okamžitá možnost fungování nevzniká nová instituce nejsou vyžadovány legislativní změny minimální náklady (kompenzace SM, náklady na provoz budovy) koncentrace zajišťování výnosů z daňových úniků formou trestního i správního zajištění v případě prokazatelných pozitivních výsledků možnost rozšíření na kraje Nevýhody: závislost výsledků na lidském faktoru Ing. Jiří Žežulka, Samostatný odbor řízení rizik při správě daní

Děkuji za pozornost Ing. Jiří Žežulka ředitel Samostatného odboru řízení rizik při správě daní Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7 Praha 1