Zkušenosti se zkouškami profesních kvalifikací

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední průmyslová škola elektrotechnická, V Úžlabině 320, Praha10
Advertisements

Zahajovací konference projektu UNIV 3 BRNO
Jištění kvality technologických procesů
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Národní soustava kvalifikací
NAŠE ZKUŠENOSTI S DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍM V OBLASTI GASTRONOMIE.
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Záložní zdroje napájení pro ISP (Jak zálohujeme v RPSnet)
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Témata projektů X13PMT Laboratorní (automatizované) pracoviště pro měření charakteristik fotovoltaických článků Zadavatel: prof. Benda (Ing. Macháček)
Fotovoltaické systémy A5M13VSO-6. Základními prvky fotovoltaických systémů jsou Fotovoltaické články a moduly Měniče Pomocná zařizení (BOS)
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Obory vzdělání z oblasti IT a NSK Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Mgr. Bc. Tereza Daňková Mgr. Bc. Václav Jarý
Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK doplněné a upravené vydání Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
NSK – ZÁKLADNÍ FILOSOFIE Dle zákona – 179/2006 Sb. Nová filosofie vzdělávání – orientace na výsledek Přestává platit – získané vzdělání vystačí na celý.
Obor Podnikání – délka vzdělání tohoto oboru je 2 roky dosažené vzdělání: střední vzdělání ukončené maturitní zkouškou forma tohoto vzdělání je denní studium.
Vzdělávání dospělých - kategorie 50+. UNIV2 kurs 50+ Historie Založena roku 1994 Do výuky v České republice zavedla nové obory: ― Výpočetní techniku ―
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Elektrotechnika v hodinách anglického jazyka
Další vzdělávání v technických oborech Krajská konference projektu UNIV 2.
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Měřící Energetické Aparáty, a.s. Měřící Energetické Aparáty, a.s. Měření kvality napětí v elektroměru  Technicky realizovatelné.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
PROJEKT ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝUKY V ELEKTROTECHNICKÝCH OBORECH Realizátor projektu: Střední škola technická Žďár nad Sázavou od Vyšší odborná.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Kurz IT Essentials na DFJP UPCE Ivan Panuška. IT Essentials: PC Hardware and Software Version 4.0  kurz nabízí úvod do odvětví IT  seznámení interaktivní.
Střední škola potravinářská a služeb, Brno, Charbulova 106  Autorizace MMR pro dílčí kvalifikace vztahující se k povoláním: Kuchař (6 – ÚK 3) Číšník (2.
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
ElectroConsult, s.r.o. Obsah  Profil firmy  Oblasti působnosti  Novinky  Kontakt.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Personální plán pro podnikatelský plán
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D.
1. června Příklad dobré praxe Začlenění rozšířeného vstupního školení řidičů do výuky.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
A PLIKACE OZE NA SPŠ A VOŠ, P ÍSEK, K ARLA Č APKA 402 Ing. Jiří Uhlík Ing. Miroslav Paul.
Projektování elektrických zařízení Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB – TUO Katedra elektrotechniky.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Antonín Krejčí Zvyšování konkurenceschopnosti firem pomocí metod průmyslového inženýrství a inovace s podporou e-learningu Číslo projektu: CZ.1.07/3.2.05/
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
PŘEDSTAVUJEME STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ V PLZNI
Aktuální údaje NSK SR pro energetiku
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
elektrotechnických měření
Jištění kvality technologických procesů
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
Didaktické prostředky
Rozvoj výuky cizích jazyků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
Novinky z ČSJ Ondřej Hykš.
PNE : vydání Důvody proč vznikla PNE a trochu historie
Krajský metodický kabinet ELEKTROTECHNIKY
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Bakalářský studijní program Elektroenergetika Garant : doc. Ing
Transkript prezentace:

Zkušenosti se zkouškami profesních kvalifikací A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA Zkušenosti se zkouškami profesních kvalifikací

Profesní kvalifikace – autorizace PK na naší škole Profesní kvalifikace – autorizace 18-001-M Správce počítačů pro malou a střední firmu 26-014-H Elektromontér fotovoltaických systémů (UNIV3) 26-002-M Správce sítí pro malou a střední firmu (UNIV3) - připraveno na autorizaci

Diagnostický modul – ověření schopností účastníka kurzu UNIV3 UNIV3 ověřování PK Diagnostický modul – ověření schopností účastníka kurzu Kurz k získání znalostí a dovedností (Osnovy kurzu tvořila jiná škola) Ověření formou korespondující s PK (maximální snaha o podobnost zkoušek PK)

Fotovoltaika - účastníci Účastníci 15 osob – od vyučených v jiném oboru až po inženýry v oboru 3 účastníci – firmy z oboru 3 účastníci provozují FVE On-grid (dotace od státu) 8 účastníků provozuje FVE Off-grid (bez dotací) jeden účastník nemá žádné zkušenosti ani vzdělání elektro

Fotovoltaika – předchozí vzdělání 9 osob má vzdělání v oboru elektro někteří i vysokoškolské 7 účastníků nemá vzdělání a absolvuje celý kurz

Fotovoltaika – koncepce kurzu původní délka kurzu 100 hodin zkráceno na 75 hodin 3 víkendy – Pá, So, Ne rozděleno na: 1. část pro účastníky, kteří nemají vzdělání elektro (teorie i praxe elektro) 2. a 3. část se specializací fotovoltaika doplněno o teorii i praxi z oblastí off-grid FVE případně hybridních FVE, doplněno o instalace na budovách (střechy, stěny)

Fotovoltaika – profesní kvalifikace 26-014-H Elektromontér fotovoltaických systémů zařazena do úrovně 3 obsahuje odborné způsobilosti obecné i specifické Podle našeho názoru nesplňuje požadavky dnešní (budoucí) doby v odborných způsobilostech chybí vše, co souvisí s off-grid FVE případně hybridní FVE (akumulátory, regulátory DC-DC, měniče DC-AC atd.) odborná způsobilost: Bezpečnost …… neobsahuje specifika pro fotovoltaiku – instalace FV panelů – práce ve výškách, práce na zařízeních s bezpečným napětím ale nebezpečným proudem atd.

Fotovoltaika – nová profesní kvalifikace Návrhář fotovoltaických systémů zařazení do úrovně 4 (případně vyšší) držitel kvalifikace by uměl navrhnout pro potřeby zákazníka FVS s dodržením norem a platné legislativy. S minimalizací nákladů a optimalizací výkonnosti. držitel by byl schopen navrhnout systém, který by byl v budoucnu schopen pracovat se „Smart Grid“ energetickými systémy. držitel by měl být schopen zajistit monitorování a správu systému na dálku

Fotovoltaika – nová profesní kvalifikace Návrhář fotovoltaických systémů Odborné způsobilosti: Orientace v technické dokumentaci a normách a jejich využití při práci na elektrotechnických a elektronických zařízeních Měření elektrických veličin a parametrů, vyhodnocení naměřených hodnot Zařízení pro realizaci energetických (fotovoltaických) zdrojů Provedení auditu energetických potřeb zákazníka a možnosti přenosu do DS Legislativní a administrativní postupy pro získání souhlasu s připojením do DS Technický návrh energetického (fotovoltaického) zdroje Ekonomické vyhodnocení energetického zdroje Ochrana před úrazem elektrickou energií Bezpečnost práce

Správce počítačových sítí Počítačové sítě Správce počítačových sítí délka kurzu 210 hodin zkráceno na 180 hodin víkendy – Pá, So, Ne teorie i praxe

Počítačové sítě - účastníci Účastníci – 15 osob – vzdělaní v oboru i samouci 4 účastníci – absolventi školy 1 – 6 let po škole 9 účastníků pracuje v oboru 2 učitelé ze SŠ a VŠ

Počítačové sítě – zjištěné skutečnosti osobám z praxe chybí ucelená teorie mají velké množství poznatků, které nemají utříděny jsou odborníci zpravidla jen v oboru, který vykonávají zpravidla jim utíkají novinky a vývoj technologií jako celku v oboru, ve kterém pracují jsou na špičce Závěry: jsou žádoucí doplňková školení v různých oborech být odborníkem na vše je velmi problematické

Počítačové sítě – zkoušky zkoušky mají předepsány počty otázek. Úspěšné složení vyžaduje 50-ti procentní úspěšnost v každém bodu odborné způsobilosti předepsány jsou zpravidla 3 otázky (prakticky musí tedy uchazeč mít úspěšnost 67%) úspěch je dán úspěchem ve všech bodech odborných způsobilostí => velká obtížnost složení zkoušek v kurzu se 7 osob zůčastnilo zkoušek 6 osob je dokončilo 3 osoby úspěšně

Profesní kvalifikace – význam pro školu Počítačové sítě Profesní kvalifikace – význam pro školu požadavky na vzdělání z odborné praxe (firem) zařazení témat z PK do ŠVP porovnání „odbornosti“ PK a profilové maturitní zkoušky pro žáky zisk dalších dokladů o kvalifikaci vzdělávání učitelů jako autorizovaných zástupců příprava testových otázek – jejich validace – zkvalitnění výukového procesu nutnost generovat testy a rychle je bezchybně zpracovat nás vedla k vytvoření automatizovaného systému zpracování testů

Profesní kvalifikace – jaké mají minusy Počítačové sítě Profesní kvalifikace – jaké mají minusy obsah neodpovídá praxi a je třeba změn změny jsou pomalé – min 2 roky na schválení zkoušky jsou obtížné – jedna neznalost v odborné způsobilosti znamená neúspěch u zkoušky výsledný výrok by měl mít určitou volnost pro komisi nemožnost opakovat zkoušku jen z odborné způsobilosti nemožnost prostřednictvím ISKA uznat složené části odborných způsobilostí (případně jejich části) ovládání ISKA – návaznost na registry - problematické

END Děkuji za pozornost Ing. Jan Lang lang@ssakhk.cz