Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Novinky z ČSJ Ondřej Hykš.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Novinky z ČSJ Ondřej Hykš."— Transkript prezentace:

1 Novinky z ČSJ Ondřej Hykš

2

3

4

5

6

7

8

9 Novinky ve vzdělávání Nové schéma kurzů pro auditory pro rok Vytvořeno v reakci na probíhající revizi ISO (novinky o této normě budou součástí kurzu ISO 19011, který začne běžet na začátku února 2018). Na specializovaných kurzech QVA, QA atd. již nebudou opakovány požadavky základních norem pro auditování, jejich znalost (s možností získat ji na kurzech ČSJ) je předpokladem pro úspěšné absolvování těchto kurzů. Více informací na stránkách ČSJ

10 Novinky ve vzdělávání Nové schéma kurzů statistiky. Pro absolvování kurzů VSM, SMR a MINITAB bude požadované absolvování kurzu SM1 (s možností prokázat znalosti testem, který bude dostupný v e-výuce ČSJ). Pro kurzy SPC, DoE a SPř absolvování některých našich kurzů prozatím pouze doporučujeme. Uvažuje se o souborném osvědčení po absolvování SM1, VSM a SMR plus dvou ze 4 ostatních kurzů. Pracovní název je „Absolvent statistické akademie ČSJ“. Další nové kurzy v roce 2017: Auditor procesu VDA 6.3 pro služby, Požadavky na interní laboratoř v Automotive, 5S, Společenská odpovědnost v kontextu normy IATF 16949 Kurzy připravované na rok 2018: Řízení obchodních procesů, IT pro kvalitáře, Bezpečnost informací pro průmyslové podniky atd. (jsou to zatím spíše pracovní názvy).

11

12 Novinky v certifikaci osob
Harmonizované schéma Evropské organizace pro kvalitu CS 9000 a CoS 9000 Uznáno v lednu 2017 Evropskou akreditací (EA) Česká společnost pro jakost provádí personální certifikaci QM, QA a QLA dle HS EOQ a i kurzy ČSJ v oblasti kvality jsou sladěny s požadavky EOQ. Nové schéma kurzů statistiky. Pro absolvování kurzů VSM, SMR a MINITAB bude požadované absolvování kurzu SM1 (s možností prokázat znalosti testem, který bude dostupný v e-výuce ČSJ). Pro kurzy SPC, DoE a SPř absolvování některých našich kurzů prozatím pouze doporučujeme. Uvažuje se o souborném osvědčení po absolvování SM1, VSM a SMR plus dvou ze 4 ostatních kurzů. Pracovní název je „Absolvent statistické akademie ČSJ“. Další nové kurzy v roce 2017: Auditor procesu VDA 6.3 pro služby, Požadavky na interní laboratoř v Automotive, 5S, Společenská odpovědnost v kontextu normy IATF 16949 Kurzy připravované na rok 2018: Řízení obchodních procesů, IT pro kvalitáře, Bezpečnost informací pro průmyslové podniky atd. (jsou to zatím spíše pracovní názvy).

13 Novinky v certifikaci osob
Norma IATF Prvotní kvalifikace Auditora IATF a 2. stranou – licenční kurz Interní auditor IATF Udržení kvalifikace Doškolení interních auditorů IATF Seznámení se změnami Aktualizace IATF Auditor IATF stranou - Prvotní zkouška bude stále face to face. Pak ADP. - Změna v požadované délce praxe – 4 roky. Nové schéma kurzů statistiky. Pro absolvování kurzů VSM, SMR a MINITAB bude požadované absolvování kurzu SM1 (s možností prokázat znalosti testem, který bude dostupný v e-výuce ČSJ). Pro kurzy SPC, DoE a SPř absolvování některých našich kurzů prozatím pouze doporučujeme. Uvažuje se o souborném osvědčení po absolvování SM1, VSM a SMR plus dvou ze 4 ostatních kurzů. Pracovní název je „Absolvent statistické akademie ČSJ“. Další nové kurzy v roce 2017: Auditor procesu VDA 6.3 pro služby, Požadavky na interní laboratoř v Automotive, 5S, Společenská odpovědnost v kontextu normy IATF 16949 Kurzy připravované na rok 2018: Řízení obchodních procesů, IT pro kvalitáře, Bezpečnost informací pro průmyslové podniky atd. (jsou to zatím spíše pracovní názvy).

14 Novinky v certifikaci osob
VDA 6.3 Kurzy a zkoušky podle nového VDA 6.3 (2016) probíhají od Nově 4 denní kurz (nahrazuje A+BII) nebo 5 denní, včetně zkoušky Žadatelé o zkoušku mohou doložit osvědčení z BII + 1 denní doškolení Upgrade. Nebo mohou doložit osvědčení nelicenčního nejméně 3 denního školení na VDA 6.3, ne starší než 3 roky + 1 denní doškolení Upgrade. Držitelé certifikátu VDA 6.3 (2010) musí absolvovat Upgrade do Nové schéma kurzů statistiky. Pro absolvování kurzů VSM, SMR a MINITAB bude požadované absolvování kurzu SM1 (s možností prokázat znalosti testem, který bude dostupný v e-výuce ČSJ). Pro kurzy SPC, DoE a SPř absolvování některých našich kurzů prozatím pouze doporučujeme. Uvažuje se o souborném osvědčení po absolvování SM1, VSM a SMR plus dvou ze 4 ostatních kurzů. Pracovní název je „Absolvent statistické akademie ČSJ“. Další nové kurzy v roce 2017: Auditor procesu VDA 6.3 pro služby, Požadavky na interní laboratoř v Automotive, 5S, Společenská odpovědnost v kontextu normy IATF 16949 Kurzy připravované na rok 2018: Řízení obchodních procesů, IT pro kvalitáře, Bezpečnost informací pro průmyslové podniky atd. (jsou to zatím spíše pracovní názvy).

15 Certifikace Juniorů Certifikace Manažerů kvality –Juniorů, Manažerů bezpečnosti potravin - Juniorů. Rozšíření spolupráce s VŠ – VŠE, VŠCHT, ČVUT, TU Liberec, Jihočeská univerzita ČB. Zkouška probíhá za stejných podmínek jako QM/M-BP, žadatelé pouze nedokládají praxi. Držitelé certifikátů QM-Junior/M-BP-Junior mají stejné znalosti jako držitelé QM/M-BP. Po doložení praxe jim je certifikát prodloužen již jako QM nebo M-BP bez nutnosti absolvovat další zkoušku. Nové schéma kurzů statistiky. Pro absolvování kurzů VSM, SMR a MINITAB bude požadované absolvování kurzu SM1 (s možností prokázat znalosti testem, který bude dostupný v e-výuce ČSJ). Pro kurzy SPC, DoE a SPř absolvování některých našich kurzů prozatím pouze doporučujeme. Uvažuje se o souborném osvědčení po absolvování SM1, VSM a SMR plus dvou ze 4 ostatních kurzů. Pracovní název je „Absolvent statistické akademie ČSJ“. Další nové kurzy v roce 2017: Auditor procesu VDA 6.3 pro služby, Požadavky na interní laboratoř v Automotive, 5S, Společenská odpovědnost v kontextu normy IATF 16949 Kurzy připravované na rok 2018: Řízení obchodních procesů, IT pro kvalitáře, Bezpečnost informací pro průmyslové podniky atd. (jsou to zatím spíše pracovní názvy).

16 Certifikace testerů softwaru
Stále významnější vzhledem k vývoji technologií. ISTQB – celosvětově rozšířená certifikace testerů softwaru ve 3 úrovních – foundation (CTFL), advanced (CTAL) a expert. 58 členských zemí. Zkoušky probíhají ve 117 zemích světa. Výhody: celosvětová platnost, sjednocení terminologie, jednotné ověření znalostí a dovedností. Nové schéma kurzů statistiky. Pro absolvování kurzů VSM, SMR a MINITAB bude požadované absolvování kurzu SM1 (s možností prokázat znalosti testem, který bude dostupný v e-výuce ČSJ). Pro kurzy SPC, DoE a SPř absolvování některých našich kurzů prozatím pouze doporučujeme. Uvažuje se o souborném osvědčení po absolvování SM1, VSM a SMR plus dvou ze 4 ostatních kurzů. Pracovní název je „Absolvent statistické akademie ČSJ“. Další nové kurzy v roce 2017: Auditor procesu VDA 6.3 pro služby, Požadavky na interní laboratoř v Automotive, 5S, Společenská odpovědnost v kontextu normy IATF 16949 Kurzy připravované na rok 2018: Řízení obchodních procesů, IT pro kvalitáře, Bezpečnost informací pro průmyslové podniky atd. (jsou to zatím spíše pracovní názvy).

17 Novinky v certifikaci testerů softwaru
Rozšiřování oborů certifikace. Automotive tester – od 06/2018, školení (tesena) i certifikace osob (ČSJ). - Součástí modulu i Automotive Spice a norma ISO (funkční bezpečnost). Model based tester, Security tester, Mobile application tester Gambling industry tester. CTFL (foundation level) – nové učební sylaby – 2018. Nové schéma kurzů statistiky. Pro absolvování kurzů VSM, SMR a MINITAB bude požadované absolvování kurzu SM1 (s možností prokázat znalosti testem, který bude dostupný v e-výuce ČSJ). Pro kurzy SPC, DoE a SPř absolvování některých našich kurzů prozatím pouze doporučujeme. Uvažuje se o souborném osvědčení po absolvování SM1, VSM a SMR plus dvou ze 4 ostatních kurzů. Pracovní název je „Absolvent statistické akademie ČSJ“. Další nové kurzy v roce 2017: Auditor procesu VDA 6.3 pro služby, Požadavky na interní laboratoř v Automotive, 5S, Společenská odpovědnost v kontextu normy IATF 16949 Kurzy připravované na rok 2018: Řízení obchodních procesů, IT pro kvalitáře, Bezpečnost informací pro průmyslové podniky atd. (jsou to zatím spíše pracovní názvy).

18

19 Certifikace organizací
ISO –management hospodaření s energií Nově od roku 2017 provádí CO certifikaci systému managementu hospodaření s energiemi podle ISO Tato certifikace umožňuje naplnit požadavek zákona (o hospodaření s energií) na provádění energetických auditů. ISO ISO/IEC – bezpečnost informací (ISMS) Certifikace ISMS umožňuje systémově se vypořádat s požadavky na ochranu osobních údajů – nařízení GDPR.

20

21 Novinky ve vydavatelství

22 Překlady publikací VDA

23


Stáhnout ppt "Novinky z ČSJ Ondřej Hykš."

Podobné prezentace


Reklamy Google