1 Výsledky analýzy a hodnocení systémů podpory informačního vzdělávání Petr Očko a pracovní tým Komise IVIG při AKVŠ ČR Seminář IVIG, 22. září 2005 Filosofická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Informační gramotnost na středních školách
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
ECVET v Programu celoživotního učení
Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně E-learn 2002 Žilina 5. – 6. února 2002 E-learn.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Činnost komise v roce 2007 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední Bibliotheca Academica 2007, Ostrava 30.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
PhDr. Marie HANZLÍKOVÁ FF UK v Praze MŠMT 9/2010 CercleS - CASAJC.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Bibliografická a rešeršní činnost
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
3. Životní cyklus a procesy projektu
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 Výsledky dotazníkového šetření Eva Dohnálková, Hana Landová, Jana Liptáková.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Spolupráce střední školy se sociálními partnery Ing. Jiří DLAPAL.
Komise v roce 2009 Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT v Bibliot heca Academica 2009, Zlín, 3. –
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Dosavadní zkušenosti s obdobnými.
Mezinárodní spolupráce komise IVIG v roce 2006 Seminář IVIG, 21. září 2006 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Činnost komise IVIG v roce 2004 CPVŠK 2004, České Budějovice
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Činnost komise IVIG v roce 2003 CPVŠ 2003, Hradec Králové, Ludmila Tichá
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Projekt ERNIE Moravská zemská knihovna Mgr. Jan Lidmila.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Představení projektu Ing. Martin Pokorný a řešitelský tým VŠB-TU Ostrava.
Činnost komise IVIG v roce 2005 CPVŠK 2005, Praha,
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Vědeckovýzkumný informační systém
RNDr. Vladimír Krajčík Ph.D.
Presentation Title 1st September 2002
Institucionální akreditace
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

1 Výsledky analýzy a hodnocení systémů podpory informačního vzdělávání Petr Očko a pracovní tým Komise IVIG při AKVŠ ČR Seminář IVIG, 22. září 2005 Filosofická fakulta UK, Praha

2 Idea Poddimenzovanost a roztříštěnost informačního vzdělávání v ČR Paralelně vznikající aktivity na knihovnické i akademické půdě Myšlenka krystalizovala delší čas – obecněji pociťovaná potřeba

3 Impuls Seminář IVIG 2004 Prezentace francouzského systému FORMIST (Sylvie Chevillotte, Ecole Nationale Supérieure en Sciencecs de l’Information et des Bibliotheques - ENSSIB)

4 Inspirace FORMIST = FORMation a l’Information Scientifique et Technique. Informační vzdělávání ve Francii se rozvíjí již od 90. let (státní podpora). Systém informačního vzdělávání má tři kooperující úrovně – na lokální úrovni univerzity a univerzitní knihovny; na regionální úrovni je to URFIST (Unités Régionales de Formation a l’Information Scientifique et Technique) a na národní úrovni FORMIST. Webová platforma FORMIST funguje od roku 1999 Cílovými skupinami jsou studenti (samostudium) a učitelé/knihovníci. Webovou prezentaci FORMIST mají na starosti dva knihovníci.

5 FORMIST

6 Poslání FORMISTu Hlavní myšlenkou, jež stála za vytvořením FORMISTu, bylo, že mnoho lidí dělalo v té době stejné věci svým vlastním způsobem a že by bylo přínosné, kdyby se vznikající myšlenky, projekty či zdroje týkající se informační gramotnosti mohly sdílet a tito lidé spolu mohli spolupracovat. FORMIST se snaží dynamizovat a přidat hybnou sílu monitorovacím a publikačním aktivitám a vytvořit skutečnou vzdělávací síť. Jeho role je klíčová pro výměnu nástrojů a zkušeností. S. Chevillotte, ENSSIB

7 Platforem je v zahraničí více FORMIST LoEx MERLOT (Multimedia Educational Resource for Learning and Online Teaching) PRIMO (Peer-Reviewed Instructional Materials Online Database) The Big 6

8 Příklad: The Big 6 1. Definování otázky 1.1 Definování informačního úkolu 1.2 Identifikace potřebných informací 2. Strategie vyhledávání informací 2.1 Definování šíře všech dostupných zdrojů 2.2 Výběr nejvhodnějších zdrojů 3. Umístění zdrojů a přístup ke zdrojům 3.1 Vyhledání zdrojů 3.2 Vyhledání konkrétních informací uvnitř zdrojů 4. Použití informací 4.1 „Nabývání“ informací (čtení, poslech, pohled, dotek aj.) 4.2 Výpis (výtah) relevantních informací 5. Seskupení získaných informací 5.1 Organizace a uspořádání informací z rozdílných zdrojů 5.2 Prezentace informací 6. Ohodnocení 6.1 Posouzení produktu (účinnost; je výsledný produkt vyhovující?) 6.2 Posouzení procesu (hospodárnost; byla zvolená cesta tou správnou?)

9 Situace v ČR Přes určité snahy o koordinaci podobná platforma neexistuje Informačnímu vzdělávání je stále věnována malá pozornost Informační gramotnost je ze strany státních úřadů stále často zaměňována za čistě počítačovou gramotnost Při AKVŠ ČR vznikla již dříve Komise IVIG, v jejímž rámci je informační vzdělávání rozvíjeno – snaha o zapojení více institucí

10 Stanovení potřebných kroků Březen schůzka pracovního týmu Komise IVIG při AKVŠ ČR pro přípravu systému podpory informačního vzdělávání: 1. Stanovení základní představy o systému, jeho funkci a správě 2. Vytipování již funkčních relevantních platforem v zahraničí 3. Realizace projektového semináře na ÚISK FF UK, zadání práce pro studenty 4. Zpracování koncepce systému na základě dodaných podkladů 5. Definice technických a personálních požadavků, rozpočtu a zajištění financování

11 Základní představa o platformě IV v ČR Rámcová koncepce stanovena a projednána Komisí IVIG při AKVŠ ČR Upřesněna a doplněna prostřednictvím srovnávací analýzy realizované studenty ÚISK FF UK Koncepce bude dokončena na podzim 2005

12 Koncepce: Vize Vytvořit platformu, která umožní koordinaci a rozvoj informačního vzdělávání v České republice ve všech relevantních institucích, zejména pak na školách všech stupňů a ve veřejných i speciálních knihovnách.

13 Koncepce: Cíl Cílem systému je shromažďovat, organizovat a zpřístupňovat na webu výukové, studijní a informační materiály pro informační vzdělávání.

14 Koncepce: Cílové skupiny Systém bude určen vyučujícím (učitelům a knihovníkům), studentům, žákům i zájemcům v rámci celoživotního vzdělávání.

15 Koncepce: Obsah Systém bude obsahovat zejména: přednášky (prezentace) a osnovy předmětů příklady práce s informacemi zadání úkolů pro cvičení a testy odkazy na literaturu odkazy na projekty fóra pro výměnu zkušeností a konference výukové programy, e-learning právní minimum

16 Koncepce: Správa Dokumenty do databáze systému vytvářejí uživatelé – učitelé, knihovníci, studenti knihovnických škol. Systém spravuje redakční rada. Hodnocení kvality dokumentu – redakční rada + následně uživatelé.

17 Seminář na ÚISK FF UK Duben – červen 2005 Východiskem pro analýzu zejména zahraniční platformy Specifikace viz následující prezentace

18 Další kroky Dokončení koncepce Název…? Specifikace technických parametrů Navázání a rozvinutí spolupráce

19 Děkujeme za pozornost. Kontakt: AKVŠ ČR PhDr. Ludmila Tichá: ÚISK FF UK Ing. Petr Očko: SPRIG, o.s.