OMC Pracovní expertní skupina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009
Advertisements

Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
Předsednictví ČR v Radě EU Gita Vašíčková Úřad vlády ČR Odbor koordinace evropských politik.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Technologické platformy a dopravní výzkum
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro Prevenci a boji proti kriminalitě Číslo projektu: HOME/2010/ISEC/FP/C2/ PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. schůze PRVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Koordinace Evropského roku dobrovolnictví /10 Michal Urban 31. ledna 2011.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Implementace EQAVET v ČR
VaVpI – stav a problémy F. Ježek 22. listopadu 2007.
Aktivity Sdružení automobilového průmyslu v oblasti vzdělávání Předkladatel: Jiří Černý, viceprezident TPCA Czech a viceprezident AutoSAP 75. zasedání.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Rámcové a školní vzdělávací programy
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Pracovní setkání 28. června 2007
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Společné setkání „minitýmů“
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Budování kapacit pro rozvoj škol II
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Transkript prezentace:

OMC Pracovní expertní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém

Co je OMC? OMC = Open Method of Coordination (Otevřená metoda koordinace). Součástí lisabonské strategie. Mechanismus spolupráce mezi jednotlivými členskými státy, který by měl umožnit efektivnější dosažení společných cílů EU i v oblastech, kde pravomoci zůstávají do velké míry na úrovni členských států, ale kde je společný evropský „názor“ a postup nezbytný. OMC je dle EC velmi dobrým pracovním prostorem právě pro oblast kultury. V rámci OMC jsou zřízeny přípravné orgány Rady EU, ke vzdělávání a kultuře se vážou čtyři (ustanoveny Komisí k implementaci pracovního plánu Rady EU na léta 2008 – 2010): K.1 Výbor pro vzdělávání K.2 Pracovní skupina pro mládež K.3 Výbor pro kulturní otázky K.4 Pracovní skupina pro audiovizuální média Výbory mohou spravovat různý počet menších pracovních skupin.

Jak funguje OMC? Evropská komise (EC) Rada EU OMC pracovní skupiny Národní politiky Národní politiky Národní politiky Národní politiky

Expert Working Group on developing synergies with education, especially arts education V překladu Expertní pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém (dále jen pracovní skupina). Součástí K.3 Výboru pro kulturní otázky, který spravuje 4 pracovní skupiny složené z odborníků: 1. Mobilita umělců a ostatních odborníků v oblasti kultury (první zasedání v březnu 2008) 2. Potenciál kulturních a kreativních průmyslů (první zasedání v dubnu 2008) 3. Mobilita muzejních sbírek a aktivit (první zasedání v říjnu 2008) 4. Součinnost mezi kulturou a vzděláváním (první zasedání září 2008) Předseda pracovní skupiny Jean-Marc Lauret. Členy jsou vždy 2 zástupci z každého členského státu EU. Schází se 3x ročně v Bruselu na valných zasedáních.

Výstupy práce OMC pracovní skupiny Červen 2010: pracovní verze Závěrečné zprávy OMC Expertních pracovních skupin EC navrhne Radě EU, aby ve druhém pololetí r. 2010 (předsednictví Belgie) vyšla zpráva s ještě širším záběrem (větší šance pro úpravy a připomínky ze strany národních politik).

Témata pracovní skupiny V letech 2008 – 2009 práce ve 3 podskupinách: obsah kulturního a uměleckého vzdělávání občanská společnost: úloha kulturních institucí a umělců vzdělávání umělců a učitelů, hodnocení a certifikace V letech 2009 – 2010 práce ve 3 podskupinách: mediální výchova, včetně audiovizuálních médií partnerství s občanskou společností odborná příprava umělců a kulturních pracovníků spolupracujících se vzdělávacími institucemi

Práce v ČR ČR je zastoupena v podskupinách: vzdělávání umělců a učitelů, hodnocení a certifikace a odborná příprava umělců a kulturních pracovníků spolupracujících se vzdělávacími institucemi. Vzhledem k tematické náplni podskupiny je nutná spolupráce resortu kultury a školství. Za resort kultury práce průběžně plněna. Navázána komunikace s MŠMT v květnu 2009 přes Odbor pro záležitosti EU. Požadovaná krátká zpráva o stavu uměleckého a kulturního vzdělávání doposud nedodána (srpen 2009). Prosinec 2009 - zaslán dotazník o vzdělávání umělců a učitelů na MŠMT. Nyní čekáme na vyjádření. V březnu 2010 požadovány prezidiem skupiny zprávy jednotlivých národních politik o stavu kulturního a uměleckého vzdělávání, kterým by měly předcházet příspěvky k tématům jednotlivých podskupin.

Děkuji za pozornost.