DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Daně.
Dnes fiktivně, zítra reálně.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Silniční daň.
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Nepřímé daně jsou jednou z položek, které obecně přispívají do veřejných rozpočtů nejvýznamněji. EU harmonizuje sazby.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
DAŇOVÁ SOUSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Ing. Jana Korytárová, Ph.D.
Spotřební a energetické daně
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Výpočet celní hodnoty, cla a daní
Daňový systém České republiky
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Účtování daní a dotací „3“
Finanční a rozpočtové právo
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Účtování DPH účet 343.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Základní prvky daňové techniky
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Základ pro výpočet DPH a výpočet
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 7 Datum ověření ve výuce: Téma: Daně Tématický okruh: Stát a národní hospodářství Vzdělávací obor:
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DANĚ Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
Majetkové daně Bárta, Mikulenka. Majetkové daně Silniční Daň z nemovitosti Daň z převodu nemovitosti Dědická Darovací.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_20_Fiskální politika TEMA:Finanční gramotnost.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
NEPŘÍMÁ DAŇ Lasíková C2B. = je daň, kterou státu platí jiná osoba, než ta, na kterou účinky dopadají Zahrnuta v ceně zboží, služeb Rozdělení: Selektivní.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
 Daň – je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba do státního rozpočtu  Využití daní – pro financování potřeb státu – školství,
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Silniční daň zákon 16/1993 Sb. Předmět daně: Silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, která jsou: registrovaná a používaná v ČR; používána.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
VY_62_INOVACE_ , silniční daň Ing. Blanka Kožíšková
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Účtování DPH účet 343.
Spotřební a energetické daně
Transkript prezentace:

DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky

Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Nejvíce se samozřejmě podobá systémům jiných evropských zemí Nejvíce se samozřejmě podobá systémům jiných evropských zemí Daňové příjmy pocházejí zhruba ve stejné míře z přímých a nepřímých daní Daňové příjmy pocházejí zhruba ve stejné míře z přímých a nepřímých daní

Přímé daně Daň z příjmu fyzických osob Daň z příjmu fyzických osob Daň z příjmu právnických osob Daň z příjmu právnických osob Daň z nemovitosti Daň z nemovitosti Daň z převodu nemovitosti Daň z převodu nemovitosti Silniční daň Silniční daň Dědické a darovací daně Dědické a darovací daně Řada správních a místních poplatků Řada správních a místních poplatků

Daň z příjmu fyzických osob Má jednotnou sazbu ve výši 15 % Má jednotnou sazbu ve výši 15 % Vypočítává se ze základu daně sníženého o nezdanitelnou část a odčitatelné položky Vypočítává se ze základu daně sníženého o nezdanitelnou část a odčitatelné položky Daní jsou zatíženy příjmy zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných Daní jsou zatíženy příjmy zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných Daň zaměstnanců je strhávána zaměstnavatelem, osoby samostatně výdělečně činné platí zálohy a každoročně podávají daňové přiznání s vyúčtováním daně z příjmu Daň zaměstnanců je strhávána zaměstnavatelem, osoby samostatně výdělečně činné platí zálohy a každoročně podávají daňové přiznání s vyúčtováním daně z příjmu Každý plátce daně si může od daně odečíst řadu slev (např. základní slevu, slevu na manželku atd.) Každý plátce daně si může od daně odečíst řadu slev (např. základní slevu, slevu na manželku atd.) Dividendy a úrokové příjmy jsou zdaněny 15% srážkovou daní Dividendy a úrokové příjmy jsou zdaněny 15% srážkovou daní

Daň z příjmu právnických osob Je stanovena ve výši 21 % Je stanovena ve výši 21 % Investiční fondy a investiční společnosti podléhají nižší sazbě daně ve výši 5 % Investiční fondy a investiční společnosti podléhají nižší sazbě daně ve výši 5 % Právnické osoby platí zálohy daně a následující rok podávají daňové přiznání s vyúčtováním daně z příjmů Právnické osoby platí zálohy daně a následující rok podávají daňové přiznání s vyúčtováním daně z příjmů Každý plátce daně si může vybrat mezi rovnoměrným a zrychleným odpisováním a doba odpisování se pohybuje mezi třemi a padesáti lety (v závislosti na typu majetku) Každý plátce daně si může vybrat mezi rovnoměrným a zrychleným odpisováním a doba odpisování se pohybuje mezi třemi a padesáti lety (v závislosti na typu majetku) V případě rozsáhlých nových investic lze získat až desetileté daňové prázdniny V případě rozsáhlých nových investic lze získat až desetileté daňové prázdniny Od roku 2003 do současnosti dochází k postupnému snižování daňové sazby Od roku 2003 do současnosti dochází k postupnému snižování daňové sazby

Daň z nemovitosti Jsou jí zatíženy pozemky a budovy Jsou jí zatíženy pozemky a budovy V případě pozemků je základem daně buď výměra nebo cena pozemku, sazba daně závisí na způsobu využití pozemku a pro výpočet daně je rovněž podstatný koeficient, který se odvíjí od umístění pozemku V případě pozemků je základem daně buď výměra nebo cena pozemku, sazba daně závisí na způsobu využití pozemku a pro výpočet daně je rovněž podstatný koeficient, který se odvíjí od umístění pozemku V případě staveb je základem daně zastavěná plocha, sazba závisí na užití stavby a podstatný je opět koeficient odvozený od lokalizace stavby V případě staveb je základem daně zastavěná plocha, sazba závisí na užití stavby a podstatný je opět koeficient odvozený od lokalizace stavby Zdaňovacím obdobím je kalendářní rok Zdaňovacím obdobím je kalendářní rok

Daň z převodu nemovitosti Sazba daně je stanovena ve výši 3 % Sazba daně je stanovena ve výši 3 % Daňovým základem je buď cena nemovitosti zjištěná na základě posudku nebo skutečná prodejní cena Daňovým základem je buď cena nemovitosti zjištěná na základě posudku nebo skutečná prodejní cena Daňový základ určuje vždy ta vyšší ze dvou cen Daňový základ určuje vždy ta vyšší ze dvou cen Daň platí převodce (prodávající) Daň platí převodce (prodávající)

Silniční daň Jsou jí zatížena pouze vozidla, která jsou používána nebo určena k podnikání Jsou jí zatížena pouze vozidla, která jsou používána nebo určena k podnikání Vozidla používaná výlučně pro osobní potřeby jsou od daně osvobozena Vozidla používaná výlučně pro osobní potřeby jsou od daně osvobozena Sazby daně jsou stanoveny jako pevně dané roční částky Sazby daně jsou stanoveny jako pevně dané roční částky V případě osobních vozidel závisí výše daně na zdvihovém objemu motoru vozidla V případě osobních vozidel závisí výše daně na zdvihovém objemu motoru vozidla V případě nákladních vozidel závisí výše daně na počtu náprav a celkové hmotnosti V případě nákladních vozidel závisí výše daně na počtu náprav a celkové hmotnosti Je stanoven také zvláštní poplatek za užívání dálnic, který jsou povinna platit všechna vozidla užívající dálnice bez ohledu na to, zda jsou užívána pro účely podnikání nebo pro osobní potřebu Je stanoven také zvláštní poplatek za užívání dálnic, který jsou povinna platit všechna vozidla užívající dálnice bez ohledu na to, zda jsou užívána pro účely podnikání nebo pro osobní potřebu

Dědické a darovací daně Sazby se pohybují od 1 do 40 % Sazby se pohybují od 1 do 40 % Jejich výše je stanovena v závislosti na vztahu mezi zůstavitelem/dárcem a nabyvatelem (tzn.dědicem nebo obdarovaným) Jejich výše je stanovena v závislosti na vztahu mezi zůstavitelem/dárcem a nabyvatelem (tzn.dědicem nebo obdarovaným) Dědictví mezi dětmi a rodiči dani nepodléhají Dědictví mezi dětmi a rodiči dani nepodléhají

Nepřímé daně Daň z přidané hodnoty Daň z přidané hodnoty Povinnost registrace Povinnost registrace Spotřební daň Spotřební daň Cla Cla Ostatní nepřímé daně Ostatní nepřímé daně

Daň z přidané hodnoty Je harmonizována s příslušnými předpisy EU Je harmonizována s příslušnými předpisy EU Podléhá jí naprostá většina zdanitelného plnění v České republice i zboží z dovozu Podléhá jí naprostá většina zdanitelného plnění v České republice i zboží z dovozu Základní sazba daně je stanovena ve výši 19 % a podléhá jí většina zboží a služeb Základní sazba daně je stanovena ve výši 19 % a podléhá jí většina zboží a služeb Snížená sazba je stanovena ve výši 9 % a jsou do ní zařazeny např. potraviny, léky, tiskoviny, hromadná pravidelná osobní doprava, pohřební služby, vodné a stočné, kulturní činnosti, ubytovací služby, stavební práce pro účely bydlení a pro sociální výstavbu a dodávky tepla Snížená sazba je stanovena ve výši 9 % a jsou do ní zařazeny např. potraviny, léky, tiskoviny, hromadná pravidelná osobní doprava, pohřební služby, vodné a stočné, kulturní činnosti, ubytovací služby, stavební práce pro účely bydlení a pro sociální výstavbu a dodávky tepla

Povinnost registrace Je stanovena osobám, jejichž roční obrat přesáhl 1 milion Kč Je stanovena osobám, jejichž roční obrat přesáhl 1 milion Kč Daň je placena měsíčně nebo čtvrtletně v závislosti na výši obratu plátce daně Daň je placena měsíčně nebo čtvrtletně v závislosti na výši obratu plátce daně Finanční služby jsou od daně osvobozeny Finanční služby jsou od daně osvobozeny Vyvážené zboží je od daně z přidané hodnoty osvobozeno tím, že vývozce má nárok na uplatnění daně na vstupu Vyvážené zboží je od daně z přidané hodnoty osvobozeno tím, že vývozce má nárok na uplatnění daně na vstupu Od roku 2005 není daň z dováženého zboží vybírána prostřednictvím celní správy do 10 dní po dovozu, je až součástí daňových přiznání, která se podávají 25. den po skončení zdaňovacího období Od roku 2005 není daň z dováženého zboží vybírána prostřednictvím celní správy do 10 dní po dovozu, je až součástí daňových přiznání, která se podávají 25. den po skončení zdaňovacího období

Spotřební daň Je harmonizována s příslušnými předpisy EU Je harmonizována s příslušnými předpisy EU Podléhají jí minerální oleje, líh, pivo, víno a tabákové výrobky Podléhají jí minerální oleje, líh, pivo, víno a tabákové výrobky Daně jsou stanoveny pevnými sazbami (s výjimkou cigaret, kde jsou tvořeny kombinací pevné sazby a procentuální částky z konečné maloobchodní ceny) Daně jsou stanoveny pevnými sazbami (s výjimkou cigaret, kde jsou tvořeny kombinací pevné sazby a procentuální částky z konečné maloobchodní ceny) Zdaňovacím obdobím je kalendářní měsíc Zdaňovacím obdobím je kalendářní měsíc Daň se stává splatnou, když je zboží uvedeno do volného daňového oběhu (když opustí registrovaný daňový sklad) Daň se stává splatnou, když je zboží uvedeno do volného daňového oběhu (když opustí registrovaný daňový sklad) Daň je splatná do 40. dne po skončení příslušného zdaňovacího období, pokud není stanoveno jinak Daň je splatná do 40. dne po skončení příslušného zdaňovacího období, pokud není stanoveno jinak Spotřební daň z tabákových výrobků je placena prostřednictvím tabákových nálepek Spotřební daň z tabákových výrobků je placena prostřednictvím tabákových nálepek

Cla Jsou regulována celním kodexem EU Jsou regulována celním kodexem EU Sazby jsou stanoveny společným celním sazebníkem Sazby jsou stanoveny společným celním sazebníkem Ostatní nepřímé daně Zahrnují například poplatky za znečištění vzduchu či vody a poplatky za odpad

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.