Zdraví terénního pracovníka versus terénní práce o samotě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zavedení uživatelky do komplexní domácí péče případová práce Příklad dobré praxe Městská charita Plzeň Bc. Alice Průchová.
Zákon o sociálních službách
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Eva Brožová Alexandra Bečvářová
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Integrace na pilotních školách Zkušenosti z Gymnázia v Rumburku Gymnázia Jana Keplera v Praze.
Eva Měráková, Lenka Jandová
ohroženým domácím násilím
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Centrum primární prevence Semiramis o.s. Ptácká 162, Mladá Boleslav Náplň práce lektorů Programů DPP.
Sociální práce s rodinou 3
Klíčení Rosteme s dětmi Pionýrský program neformálního vzdělávání se zaměřením na děti se specifickými vzdělávacími potřebami.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Mgr.Kateřina Dosoudilová, DiS.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Aktivní vyhledávání uživatelů drog v prostředí malého města
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
STŘEP české centrum pro sanaci rodiny Podpůrné služby pro ohrožené a náhradní rodiny z pohledu NNO Nadační fond J &T, PSP ČR,
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Domov Sue Ryder, o.p.s. „Šance pro důstojné stáří“ Mgr. Michaela Hronová, Domov Sue Ryder, o.p.s. Michelská 1/7, Praha 4 Tel:
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Sociální práce s dětmi a mládeží Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Pečovatelská služba.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Petra Martináková , ČJ+AJ se zaměřením na vzdělávání
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Úvod do supervize Jitka Navrátilová
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Krizová pomoc.
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Výstupy pracovních skupin
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Transkript prezentace:

Zdraví terénního pracovníka versus terénní práce o samotě Stručná historie, sloučení Služby – obecně, pro koho, ne po centrech… Výsledky – celkem za 2010, srovnání s 2009 Legální drogy – hlavní téma? Otázky-odpovědi Mgr. Mgr. Martin Svoboda CTP PK, Laxus o.s.

Kdo jsem? v sociálních službách od konce roku 2006 nejdříve sociální pracovník/vedoucí služby v Domě na půli cesty SKP-CENTRUM o.p.s. od roku 2008 pracuji v Laxus o.s. nejprve K-centrum Pardubice po dvou letech přechod do Centra terénních programů Pardubického kraje od dubna 2011 doposud vedoucí CTP PK

Zachování zdraví terénního pracovníka – osobní rovina osobnostní a charakterové rysy pracovníka/pracovnice motivace k výkonu profese neužívání návykových látek/užívání v míře přiměřené schopnost reflektovat profesní počínání dovednost oddělovat profesní a soukromý život trávení volného času dle libosti a úvahy pracovníka/pracovnice

Zachování zdraví terénního pracovníka/pracovnice – úroveň organizace I dle jakých kritérií je vybírán nový pracovník/pracovnice propracovaný zaváděcí program možnost sdílet každodenní realitu v rámci týmu (pravidelné klientské porady) metodické vedení (intervize) vnímavost k aktuálnímu stavu a naladění pracovníka/pracovnice (vedoucí programu, ostatní členové týmu) supervize – týmová i individuální

Zachování zdraví terénního pracovníka/pracovnice – úroveň organizace II systém sebehodnocení pracovníků/pracovnic individuální vzdělávací plány finanční motivace – odměny dle výkonu a zásluh metodicky zpracované postupy jsou dodržovány poskytnutí základních ochranných pomůcek definování mimořádných a havarijních situací (jak se v těchto situacích chovat) standardní je pracovat ve dvojici

Redukce zdrojů, práce ve dvojici, práce o samotě… CTP PK Laxus od roku 2007 „historicky“ nejpočetnější tým – pětičlenný; od roku 2011 je tým tříčlenný dříve – až 2 výjezdy/výšlapy do terénu denně (tedy čtyři pracovníci/pracovnice v přímé práci) nyní nemožné realizovat dva výjezdy/výšlapy za den v „optimální sestavě“ – dvě dvojice omezování zdrojů, personální kapacity týmu, doby v terénu někteří z donátorů požadují zachování indikátorů a objemu času v „terénu“ „přílišnou redukcí“ přijdeme o navázané klienty nezamýšlený důsledek – přímá práce v terénu o samotě přestává být něčím výjíměčným…

O samotě či ve dvojici? pracovník/pracovnice souhlasí s tím, že bude pracovat v terénu sám/sama mapovány a zvažovány osobní hranice/limity pracovníka/pracovnice terény vhodnější pro samostatné působení (dojezdová vzdálenost, obeznámenost s konkrétním „teritoriem“, klíčový pracovník/pracovnice, charakter scény/klientely… ) pracovník/pracovnice nepůsobí v terénu o samotě více dní po sobě práce o samotě nejčastěji v Pardubicích

Odlišnosti, rozdíly, specifika I sbaleno „za dva“ batoh pohodlnější brašny bez žluté brašny přes rameno ztráta „vnější identity“ monitorování lokalit a pohybu osob – zdánlivě bez komplikací, avšak víc očí více vidí, dva lidé pohltí více vjemů oslovování – ve dvojici vhodné oslovovat 3 až 4 osoby, sám 1 až 2 osoby profesní kontakty v barech/restauracích – dvojice – jeden komunikuje s obsluhou, druhý se zaměřuje na reakce ostatních; pracovník je sám – není možné pozornost rozdělit

Odlišnosti, rozdíly, specifika II - pracovník v terénu osamocen = něco, na co nejsou klienti zvyklí kontakt s klienty/klientkami – nefunguje standardní rozdělení rolí – žlutá brašna, černá brašna – práce o samotě = dva v jednom naučené mechanismy z práce ve dvojici nefungují či nefungují zcela potřeba mít na zřeteli více záležitostí, osvojit si jiné postupy a dovednosti nemožnost vyměnit role (žlutá brašna x černá brašna) v průběhu směny při kontaktu je obtížné sledovat další podněty z okolí – důsledné promýšlení místa kontaktu

Odlišnosti, rozdíly, specifika III není asistence kolegy/kolegyně (doplnění informací, chybějícího materiálu, položení „vhodné“ otázky, převzetí iniciativy… ) práce bez opory práce bez dozoru a dohledu (aspekt moci a manipulace) chybí zpětná vazba, reflexe kontaktu, vyřčení kritiky, pochvaly přesun v terénu - jízdní kolo či koloběžka

Konkrétní zkušenosti z práce o samotě I Případ 1) v dopoledních hodinách volá na služební mobil klientka, se kterou je pracovník v delším a pravidelném kontaktu žádá o výměnu na bytě - obava, že bude spatřena s terénním pracovníkem, probíhající soudní spor o svěření dítěte do péče výměna proběhne v bytě klientky zpětně pracovník zjišťuje, že postupoval proti metodickým zásadám programu – výměna na bytě je realizována vždy ve dvojici „automatická“ reakce pracovníka versus nedomyšlení možných rizik výměny v bytě klientky o samotě

Konkrétní zkušenosti z práce o samotě II Případ 2) v podvečerních hodinách v potemnělém parku monitoruje pracovník dění pozoruje skupinku cca šesti neznámých osob o něčem se baví – dle všeho o místech pro nitrožilní aplikaci pracovník vyhodnocuje situaci jako ohrožující, necítí se bezpečně, mizí nepozorovaně ze scény lituje, že dle všeho „přišel“ o možné klienty/klientky

Konkrétní zkušenosti z práce o samotě III Případ 3) pracovník se s klientkou telefonicky domluví na výměnu před squatem kontakt proběhne bez přítomnosti dalších osob pracovník předává klientce informaci, že pokud bude mít zájem realizovat výměnu u squatu, má se ozvat na služební mobil pracovník se později od ostatních klientů/klientek dovídá, že klientka tvrdí, že jsou domluveni, že bude každou středu v danou hodinu stát před squatem pracovník je dotazován, proč tak nečiní, když to slíbil…

Konkrétní zkušenosti z práce o samotě IV Případ 4) žádost o sběr stříkaček v opouštěném objektu (bývalý squat klientů/klientek) před vstupem do objektu nahlásí přítomnost správcům objektu a rovněž kolegům - jsou tou dobou v terénu v jiném městě i po ukončení sběru kontaktuje správce objektu a kolegy postup není popsán v metodice – důvod postupu - obava o bezpečnost při pobytu v prázdném a zdevastovaném objektu

Proč jsem se rozhodl pro téma terénní práce s UD o samotě I sdílení zkušeností podnět pro debatu práce v terénu o samotě – dříve častější, nyní méně časté? jedná se o snížení standardů bezpečnosti pracovníka a potenciální ohrožení jeho zdraví? krok zpět? pokud připustíme, že terénní práce s uživateli drog o samotě je možná, budou to po nás donátoři vyžadovat (zdroj úspor)? změna metodik?

Proč jsem se rozhodl pro téma terénní práce s UD o samotě II „dočasný“ přechod k práci o samotě - možnost zachovat existující síť služeb? jak dlouho by dočasnost trvala? jak je tento krok ohrožující pro zdraví a bezpečnost pracovníků/pracovnic? stanovení limitů pro práci o samotě? hledisko kvantity (denní kapacita jednoho pracovníka x denní kapacita dvojice pracovníků) hledisko kvality – kde a jak jej hledat? klíčová míra schopnosti sebereflexe pracovníka/pracovnice

www.laxus.cz Martin Svoboda svoboda@laxus.cz 608 626 303

Diskuse?