Informační a komunikační technologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jehličkové tiskárny.
Advertisements

Laserová tiskárna barevná
Publikované materiály pochází ze zdrojů autora.
Inkoustové tiskárny.
Periferní zařízení počítače
Přídavná zařízení.
na interaktivní tabuli
TISKÁRNY.
TISKÁRNY VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC.
Tiskárny.
Opáčko Jak funguje CD-ROM, jak čte data?
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Výstupní zařízení počítače
Počítačová grafika.
Tiskárny 1. část Výstupní zařízení.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_059 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Tiskárny.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Periferní zařízení.
Rozdělení podle principu tisku
Jak fungují tiskárny?.  Po tisknutí v určitém programu Tisk nebo CTRL + P začne program který je instalován k tiskárně přepisovat vše to, co se má vytisknout.
Tiskárny (1) Tiskárny jsou výstupní zařízení sloužící pro výstup údajů z počítače v tištěné podobě Prostřednictvím tiskárny je možné data ucho- vaná.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A20 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_149_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
POČÍTAČOVÝ TISK.
VSTUPNÍ A VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ II
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Vítám Vás u prezentace na téma:. I když většinu času pracujeme s daty přímo na počítači, často je potřeba je nějak reprezentovat širšímu okolí. Ne vždy.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 2.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal.
VY_32_INOVACE_E3-02 POČÍTAČOVÝ TISK AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: POČÍTAČOVÝ TISK Časová náročnost:
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – tiskárny, 1
TISKÁRNY Tiskárna je výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě na papír nebo jiné médium (fotopapír, kompaktní disk.
Výstupní počítačová zařízení tiskárny
Tiskárny Josef Maleček učo:
HARDWARE II Periferie.
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mandys Jiří. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Vendula Smékalová VŠLG
Počítačová grafika.
Podle principu tisku se dělí na:
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
Základní pojmy Grafiky
TISKÁRNY.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 HARDWARE Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Inkoustová tiskárna
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Laserová tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/14 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_TISKARNY.
Tiskárny a barevné prostory Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Multifunkční tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/16 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren. Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body Často používaná v obchodech pro tisk paragonů (pokladních.
Periferní zařízení počítače - opakování
PC Výstupní periferie.
Tiskárny.
Inkoustové tiskárny.
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Základní pojmy z počítačové grafiky
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Laserová tiskárna
Výstupní hardware.
Mgr. Miroslava Telingerová
Transkript prezentace:

Informační a komunikační technologie Ing. Jan Roubíček

VÝSTUPNÍ PERIFERIE – TISKÁRNY VY_32_INOVACE_09_2_07_IT

Tiskárny Slouží k tiskovému výstupu dat. Připojení k základní desce: pomocí USB portu (nejčastěji) pomocí paralelního portu LPT (dříve) bezdrátově pomocí rozhraní bluetooth Připojení síťové tiskárny: pomocí kroucené dvoulinky a konektoru RJ-45 K počítači lze připojit i více síťových tiskáren. Výchozí tiskárna se nastaví v Ovládacích panelech. u zvolené tiskárny se objeví fajfka

Druhy tiskáren Černobílé Barevné Monochromatické Tisk v 256 odstínech šedi. Barevné Tisk v 224 = 16,7 milionech barev. Základní barvy: Cyan … tyrkysová (azurová) Magenta … purpurová Yellow … žlutá Monochromatické Tisk pouze jedné barvy. například černé

Druhy tiskáren podle principu Jehličkové Inkoustové Laserové Sublimační

Druhy tiskáren Jehličkové Princip tisku je jako u psacího stroje. Papír prochází pod válcem, ke kterému je přitisknut Před válcem je barvící páska, která se stále posunuje a přes tuto pásku vyťukává 9, 18 nebo 24 jehliček jemné body. Nevýhody: Velmi nízká kvalita tisku (rozlišení do 150 DPI). Hlučnost a pomalost. Výhody: Levný tisk. Tisk na nekonečný papír (traktor). Tisk na průklepový papír.

Druhy tiskáren Inkoustové Princip tisku: Speciální tisková hlava pomocí trysek vystřikuje jemné kapičky inkoustu na papír, kde zasychají. Barevné tiskárny obsahují 4 náplně (cartridge) s inkousty základních barev. CMY … azurová, purpurová a žlutá + černá Výhody: Levné pořízení Kvalitní tisk (převážně fotografií). Nevýhoda: Vysoké provozní náklady (vysoká cena jednotlivého výtisku).

Druhy tiskáren Laserové Výhody: Nevýhody: Rychlý kvalitní tisk. Levný provoz (nižší cena jednotlivého výtisku). Nevýhody: Dražší pořízení.

Druhy tiskáren Sublimační Princip tisku: Výhoda: Nevýhoda: Tyčinky s vosky základních barev CMY (azurovou, purpurovou a žlutou) + černou se nataví. promění se v plyn Směs barev se vystříkne jako barevný bod na papír, kde zaschne. Výhoda: Velmi kvalitní tisk (smíchání barev do jednoho tiskového bodu). Nevýhoda: Velmi vysoké pořizovací i provozní náklady.

Parametry tiskáren Kvalita tisku Rychlost tisku Rozlišení v počtu bodů na palec DPI (Dots per Inch). Běžné reálné hodnoty 100 až 600 DPI. udávané jsou až 3x vyšší Rychlost tisku Počet stran vytištěných za jednotku času. za minutu Mnohdy se liší rychlost černobílého a barevného tisku. Velikost vnitřní paměti tiskárny Hlučnost

VÝPOČTY S DPI Jaká bude velikost obrázku s rozlišením 600 x 450 px, vytiskneme-li ho na tiskárně s 300 DPI? Jaké musí být rozlišení obrázku v počítači, vytiskneme-li jej na tiskárně s 300 DPI ve velikosti 13 x 9 cm?

Plottery Velkoformátové vykreslovací zařízení. formáty A2, A1, A0 Původně pracovaly na principu vykreslování pomocí barevných a různě tlustých per, pohybujících se na rameni nad papírem. Nyní většinou inkoustové velkoformátové tiskárny, připojované, stejně jako běžné tiskárny pomocí USB rozhraní. Druhy Černobílé Barevné

Druhy plotterů Deskový (stolní) Stojanový Papír se umísťuje celý na kreslící plochu. Nad papírem se pohybuje kreslící hlava, která se pohybuje jednak po kolejničce uvnitř ramene napříč kreslící plochou a jednak s celým kreslícím ramenem po kolejnici podél kreslící plochy. Stojanový Kreslící hlava se pohybuje pouze v jednom směru. napříč papírem Celá kreslící plocha není umístěna na desce, ale papír volně visí po obou stranách plotteru. Pohyb papíru zajišťují přítlačné válečky.

Multifunkční zařízení Vzniklo spojením scanneru a tiskárny. Umožňuje: převod obrazové předlohy do počítače skenuje tisk kopírování spojení skenování a tisku K počítači připojujeme nejčastěji pomocí USB rozhraní.

Poznámky