Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tiskárny Josef Maleček učo:126124.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tiskárny Josef Maleček učo:126124."— Transkript prezentace:

1 Tiskárny Josef Maleček učo:126124

2 Tiskárna je ryze výstupní zařízení počítace
Tiskárna je ryze výstupní zařízení počítace. Jedním ze základních požadavku na textový editor, tabulkový procesor či jiný program podobného charakteru je možnost vytisknout výsledný dokument na papír. V současné době je na trhu k dispozici obrovské množství typu tiskáren, přičemž pro běžné uživatele se mezi nejrozšířenější řadí tiskárny inkoustové a laserové. Pro některé účely se ještě používají i tiskárny jehličkové, v běžné kanceláři se ale vyskytují jen zřídka. Každý typ tiskárny má své výhody a nevýhody.

3 DPI (Dots Per Inches) Kvalita a požadavky na tiskárnu se kromě ostatních aspektu určují podle rychlosti tisku, hlučnosti, kvality vytištěného dokumentu a také podle tzv. rozlišení, jehož jednotkou je DPI (Dots Per Inches). Jedná se o počet bodu vytištěných tiskárnou v úseku dlouhém jeden palec (asi 2,54 cm). Pro zdárné dokončení tisku je třeba poslat tiskárně data v takové formě, aby je byla schopna rozpoznat. Každý výrobce má obvykle vlastní „jazyk tiskárny“ (PCL, HPL), nicméně jediným všeobecně uznávaným a rozšířeným standardem se stal Postscript.

4 Základní rozdělení tiskáren
Jehličkové tiskárny Inkoustové tiskárny Laserové tiskárny

5 Jehličkové tiskárny - zde se k tisku využívá tisková hlava, která obsahuje sadu pod sebou umístěných jehliček. Jednotlivé jehličky jsou připojeny k elektromagnetům, které je při práci (tisku) vystřelují proti barvící pásce. Tato barvící páska dopadne v daném místě na papír, kde zanechá malý bod. Obecně platí, že jehličkové tiskárny jsou poměrně hlučná zařízení, která nejsou vhodná pro tisk grafických dokumentů a neposkytují příliš velkou rychlost. Barevný tisk je u jehličkových tiskáren možný použitím vícebarevné pásky. Vzhledem k výše popsanému principu tisku nevyžadují tyto tiskárny žádný speciální papír. Cena za vytištěnou stránku je poměrně nízká, ale pořizovací cena jehličkové tiskárny je poměrně vysoká. Ideální jsou například na tisk faktur a dokladů.

6 Inkoustové tiskárny tisknou pomocí inkoustu, který je vstřikován na papír. Inkoust bývá umístěn v malé nádržce, která se pohybuje společně s tiskovou hlavou. Kvalita tisku inkoustové tiskárny je závislá na použitém papíru. V případě kvalitního papíru lze dosáhnout velmi kvalitního tisku, v dnešní době i fotografií. Inkoustové tiskárny poskytují vyšší rychlost tisku než tiskárny jehličkové. Jedná se o zařízení vhodná pro tisk běžných textových i grafických dokumentů. Jsou nejideálnějším řešením pro běžné uživatele.

7 Laserové tiskárny jsou zařízení určené zejména pro velkoobjemový tisk dokumentů a textů.. Poskytují velmi vysokou kvalitu tisku textů i rychlost tisku (desítky stránek za minutu). Jedná se o dražší zařízení, ale cena za vytištěnou stránku bývá většinou nižší než u inkoustových tiskáren. Při tisku se v tiskárně využívá toneru a optického válce.

8 Speciální tiskárny Plotter
Zejména v konstrukčních oborech, jako je strojírenství nebo stavebnictví, je třeba vytisknout výkresy na velké formáty (A0, A1), a to s velkou přesností tisku. Laserové tiskárny takových rozměru by bylo konstrukčně náročné vyrobit a byly by příliš drahé. Proto se prosazují velkoformátové inkoustové tiskárny, ale klasickým standardem pro tisk v konstrukci zůstávají i nadále tzv. plottery. Jedná se o zařízení, která pracují na odlišném principu než běžné tiskárny. Základní jednotkou plotteru je pero, které je uchyceno ve speciálním ramenu. Rameno s perem se pohybuje v osách x a y. Sdruženými pohyby dochází ke kreslení výkresu. Klasický plotter z principu neumí vytisknout víc než výkres skládající se pouze z car, šrafování a křivek, zato ovšem s přesností desetin milimetru. Speciálními typy plotteru jsou tzv. vyřezávací plottery, v nichž je namísto pera v hlavě umístěn speciální řezací hrot. Takové plottery se používají především v reklamě a grafických studiích.

9 Řádkové tiskárny (rychlotiskárny)
Zejména ve velkých institucích a podnicích se často stává, že je třeba vytisknout velké množství údajů, u nichž není kladen velký důraz na kvalitu (výpisy, sestavy apod.). V takových případech se osvědčily tzv. řádkové tiskárny. Jejich princip je částečné podobný tiskárnám jehličkovým. Pres celou šířku papíru jsou těsně vedle sebe uspořádána kladívka s elektromagnetickou hlavou a tisk spočívá v tom, že celý jeden řádek je vytištěn najednou. Takovéto tiskárny dosahují obrovských rychlostí tisku (desítky stran za minutu). Výsledná kvalita tisku se rovná maximálně průměrné jehličkové tiskárně. Tyto tiskárny se také vyznačují velkou hlučností a velikostí (1,5m x 1 m).

10 Turbotransferové, termosublimacní a další typy tiskáren
Pro speciální účely existuje na trhu celá škála typu tiskáren. Jedná se o tiskárny, které slouží pro potisk nekonvenčních materiálu, tiskárny, jejichž princip je založen na teplotní diferenci, voskovém nanášení barviva, vyřezávací plottery pro reklamní účely a další. Vzhledem k jejich malému rozšíření a většinou vysoké pořizovací hodnotě se v běžné praxi příliš často nevyskytují.

11 Děkuji za pozornost. KONEC


Stáhnout ppt "Tiskárny Josef Maleček učo:126124."

Podobné prezentace


Reklamy Google