Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inkoustové tiskárny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inkoustové tiskárny."— Transkript prezentace:

1 Inkoustové tiskárny

2 HISTORIE Prvořadá byla snaha nahradit jehličkové tiskárny, které měly spoustu nevýhod. Při tisku grafiky jsou dosti pomalé. A tisknou s omezenou paletou barev. Nevýhodou jehličkových tiskáren je také jejich hluk. Přesto se najdou místa, kde tyto tiskárny ještě využívají. V 70. letech měly inkoustové tiskárny těžce řešitelné problémy 1) zasychání inkoustu v tiskové hlavě 2) nedostatečná kontrola toku tisku Tyto nepříjemnosti byly vyřešeny. V 90. letech – došlo výrazné snížení cen u těchto tiskáren a začaly se využívat, jak doma tak v kancelářích.

3 DRUHY INKOUSTOVÝCH TISKÁREN
Termální Piezoelektrické Voskové

4 TERMÁLNÍ INKOUSTOVÉ TISKÁRNY
Tisková hlava pracuje s tepelnými tělísky zahřívajícími inkoust. Při zahřátí vznikne v trysce bublina, která způsobí vymrštění inkoustové kapky na papír. Komůrky se během tisku neustále zaplňují inkoustem.

5 PIEZOELEKTRICKÉ INK. TISKÁRNY
Tisková hlava v tiskárně pracuje s piezoelektrickými krystaly. Piezoelektrické krystaly jsou destičky schopné měnit svůj tvar. Trysky jsou uloženy v komůrkách z izoelektrických krystalů. Komůrky jsou roztahovány a zužovány a tryska podle toho vystřikuje inkoust.

6 VOSKOVÉ INKOUSTOVÉ TISKÁRNY
Způsob tisku se podobá tisku termální inkoustové tiskárny. Rozdíl je v inkoustu, místo tekutého inkoustu je použit speciální vosk (neboli tuhý inkoust). Kvalitnější tisk a barvy.

7 DRUHY INKOUSTU Homogenní - ředěný vodou, umožňuje mu prosáknout do papíru, otisk je tak odolnější proti vnějším vlivům. Pigmentový - obsahuje nerozpustné částice, které zůstávají na povrchu papíru. Tento typ inkoustu je nejvhodnější pro tisk textu (protože vytváří ostré hrany).

8 Výhody Černobílý i barevný tisk Kvalitní fotografický tisk
Klidnější provoz Jemnější tisk Hladší detaily Relativně nízká pořizovací cena

9 Nevýhody Inkoust je často velmi drahý.
Trysky jsou náchylné k ucpání uschlým inkoustem. Inkoustový potisk je rozpustný ve vodě, a proto je třeba chránit dokumenty před každou kapkou. Životnost inkoustu je časově omezená – časem vyblednou.

10 Repasované náplně Originální cartridge – dostáváte výrobek se zárukou. Je většinou bez problematické instalace. Pokud chcete ušetřit a dokážete přehlédnout drobné nedokonalosti, tak je pro vás výhodné pořízení repasovaného toneru.

11 Náplně tiskáren U levných inkoustových tiskáren je prostor jen pro dvě nádobky /v jedné je inkoust pro černý inkoust a v druhé tři inkousty barevné CMY. Jakmile v této náplni dojde s trojicí inkoustů jedna z barev , tak je třeba vyměnit celou. Výhodou jsou oddělené náplně, když jedna z barev dojde, tak je zapotřebí vyměnit pouze jednu náplň.

12 Náplně tiskáren Výrobci doporučují originální náplně. Ty jsou výrobcem odzkoušeny. Barevný tisk Využívají pro tisk 4 barvy – CMYK. To je anglického překladu C – cyan /azurová/ M – purpurová /magenta/ Y – žlutá /yellow/ K – černá /black/

13 Náplně tiskáren Před nákupem je vhodné si zjistit velikost a cenu náplní Inkoustové tiskárny /náplň kartridže, popř. novinka možnost i bez kartridže jen nádobka/

14 Hlavní světoví výrobci
Canon Hewlett-Packard Epson Lexmark Xerox

15 Kontrolní otázky Které tiskárny jsou více používanější jehličkové nebo inkoustové? Řeknete výhody a nevýhody inkoustových tiskáren. Jak se jmenuje náplň do inkoustové tiskárny? Jaké jsou to repasované náplně? Který druh tiskáren se nejčastěji využívá v domácnostech? Proč tomu tak je? Vyjmenuj některé výrobce inkoustových tiskáren.


Stáhnout ppt "Inkoustové tiskárny."

Podobné prezentace


Reklamy Google