Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_059 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_059 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_059 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 3.3. Datum vytvoření5. 2. 2014 Anotace Výklad nové látky -seznámení s tiskárnami a jejich parametry -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 TISKÁRNY

3 Tiskárny patří mezi periferní zařízení, slouží k přenosu elektronické podoby textu nebo obrázku na papír, Staly se běžnou součástí domácností i firem, K počítači se připojují pomocí kabelu nebo bezdrátově, Současné tiskárny umí tisknout předlohy např. i z paměťové karty, kterou do ní vložíme, Tiskárny se liší způsobem tisku (jehličkové, inkoustové a laserové), kvalitou tiku (je udávána v dpi – počet bodů na palec), popřípadě použitými barvami (černobílé a barevné tiskárny), Ceny tiskáren začínají již na 1 000 Kč; co je třeba si při nákupu uvědomit, budou další náklady spojené s pořizováním náplní, Levné tiskárny mají většinou vyšší provozní náklady z důvodu vyšší spotřeby barev.

4 TISKÁRNY Pro tisk jsou použity barvy barevného systému CMYK, C – cyan – azurová, M – magenta – purpurová, Y – yellow – žlutá, K – key – černá, Výsledná barva vznikne kombinací výše uvedených základních barev, Černá barva vznikne kombinací všech tří složek (C, M, Y), Aby se ušetřily náklady na barvu, používá se černá náplň, další výhodou je fakt, že černá náplň bude černější, než kombinace CMYkových barev, Dále je dobré si u tiskáren všímat toho, jestli umí tisknout oboustranně (duplex).

5 JEHLIČKOVÉ TISKÁRNY Nízká kvalita tisku (cca 100 dpi), Jako jediné umí vytisknout skutečnou kopii, stejně jako tomu bylo dříve u psacího stroje, Nízké náklady na tisk, barvící páska stojí cca 100 Kč, Přestože mají řadu nevýhod, stále se jehličkové tiskárny používají (např. Česká pošta je stále používá). obr. 1

6 INKOUSTOVÉ TISKÁRNY obr. 2 Použití zejména v domácnostech, hodí se pro tisk fotografií, Vysoká kvalita tisku (cca 600-4800 dpi), Některé tiskárny používají pro tisk další inkoustové kazety, dochází k větší podobnosti se skutečnými barvami, Inkoustové tiskárny se liší způsobem doplňování barev, např. u tiskáren firmy Canon se zásobníky doplňují z injekčních stříkaček, zásobníky s barvou firmy HP se musí vyměňovat celé.

7 LASEROVÉ TISKÁRNY obr. 3 Používají se zejména ve firmách, úřadech a organizacích, Kvalita tisku bývá nejčastěji 600-1200 dpi, Jsou barevné i černobílé (hodí se pro tisk běžných kancelářských dokumentů), Dají se připojit k počítačové síti (síťové tiskárny), Ve firmách se používají systémy pro evidenci tisku – tisk každého uživatele je monitorován, Jsou velmi rychlé, dokáží vytisknout až několik desítek dokumentů za sekundu, Při výběru laserové tiskárny je důležité vnímat, kolik tisíc stránek vydrží tiskový válec – jeho výměna není nejlevnější.

8 MULTIFUNKČNÍ TISKÁRNY Umí skenovat i tisknout, není potřeba si pořizovat zvlášť kopírku, Proces kopírování je realizován nejdříve skenováním a následně tiskem dokumentu, Multifunkční tiskárny jsou laserové a inkoustové, Jsou cenové výhodné (několik málo tisíc korun), Některé modely umí tisknout i z telefonů připojených bezdrátově, Možnost nastavení ekonomického tisku.

9 ŠETŘENÍ NÁKLADŮ NA TISK Nákupem tiskárny finanční starosti nekončí, Při nákupu tiskárny je třeba si dávat pozor, na kolik nás vyjdou nové barvy, V případě pravidelného tisku by se nám mohl tisk prodražit, Drahé bývají originální barvy, dají se pořídit tzv. alternativy, V Česku můžete narazit na řadu firem, které Vám pomohou při pořizování barev s co nejnižšími náklady.

10 3D TISKÁRNY Dají se pomocí nich vyrábět 3D modely, Místo barvy se používá plast, který se taví a ve vrstvách postupně nanášen, 3D tiskárny mohou sloužit pro vytváření prototypů, V současné době je jejich použití stále více objevováno v nejrůznějších odvětvích lidské činnosti, Do budoucna nebude potřeba vytvářet složitým způsobem některé díly, jednoduše se „vytisknou“. obr. 4

11 ZDROJE obr. 1: AUTOR NEUVEDEN. http://www.flickr.com/ [online]. [cit. 5.2.2014]. Dostupný na WWW: http://www.flickr.com/photos/blakespot/2379281153/in/photostream/ obr. 2: AUTOR NEUVEDEN. http://upload.wikimedia.org/ [online]. [cit. 5.2.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/Canon_S520_ink_jet_printer.jpg obr. 3: AUTOR NEUVEDEN. http://upload.wikimedia.org/ [online]. [cit. 5.2.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/HP_LaserJet_4.jpg obr. 4: AUTOR NEUVEDEN. http://upload.wikimedia.org/ [online]. [cit. 5.2.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0f/Easy3Dmaker.jpg


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_059 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google