Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 HARDWARE Autor: Mgr. Aleš Kozák.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 HARDWARE Autor: Mgr. Aleš Kozák."— Transkript prezentace:

1 KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 HARDWARE Autor: Mgr. Aleš Kozák

2 Hardware Co je to hardware? –Pevné (hmatatelné) vybavení počítače –Lze jej dělit na externí a interní periferie Externí – je vnější vybavení počítače (monitor, klávesnice, atp.) Interní – součástky uvnitř počítače (pevný disk, operační paměť atp.)

3 Počítače kolem nás PDA (Personal digital assistant), MDA Netbook (malý notebook) Notebook (laptop) PC Personal Computer (stolní počítač) –Tower (mini, midi, big) –Desktop Server (tower, rack) Superpočítač (výpočetní clustery)

4 Vnější zařízení - periferie Jedná se o vnější součástky počítače Dělíme do tří skupin: –Vstupní (INPUT) Klávesnice, myš, skener –Výstupní (OUTPUT) Monitor, tiskárna, reproduktor –Vstupně-výstupní (I/O) Dotykový display, vibrační volant Interní součástky počítače (Procesor, paměť, záznamová média, atp.)

5 CRT – Monitory Hlavními ukazateli jsou velikost, rozlišení a obnovovací frekvence. Nevýhody : –Velká spotřeba el. Energie, –Velké rozměry, –Ergonomie. Výhody –Zobrazuje velkou paletu barev (vhodné na zpracování obrázků). –Zobrazuje tenké čáry (grafika, rýsování tech. dokumentace, atp.)

6 LCD – panel Hlavními ukazateli jsou velikost, rozlišení, odezva, pozorovací úhel, jas, kontrast, poměr stran. Nevýhody : –Horší pozorovací vlastnosti (pozorovací úhel, jas a kontrast, nízká odezva). –Neumí zobrazit všechny barvy dokonale. Výhody: –Není zdraví škodlivý. –Levné pořizovací a provozní náklady. –Malé rozměry.

7 Tiskárny Rozdělení: –Dle možností tisku na černobílé a barevné. –Dle technologií: Jehličkové (levný provoz, hlučné, možnost průklepu => využití v účetnictví apod.) Inkoustové (kvalitní tisk, rozpíjí se, drahé provozní náklady) Laserové (dražší pořizovací, ale levné provozní náklady, kvalitní a stálý tisk, nutno počkat při zahřívání zažehlovacího válce!) Termální (v obchodech na pokladnách, nestálý tisk, teplem papír zčerná => NELAMINOVAT !!! V účetnictví vytvářet kopie pomocí jiných tiskáren!) Plotter – velkoformátový tisk plakátů nebo technických výkresů Multifunkční tiskárna je vstupně-výstupní (umí vytvořit kopii), skenovat a tisknout.

8 Klávesnice a myš Klávesnice –Klasické –Hráčské –(Bez)drátové –Speciální (pokladny, bankomaty, atp.) Myš –Pro leváky a praváky – ne univerzální –Laserové nebo optické ( dříve existovaly i kuličkové) –Touchpad, trackpoint – pro ovládání kurzoru na notebooku –Trackball – aneb myšička na zádech Ergonomie – uzpůsobení pro zvýšení výkonu člověka a zachování jeho zdraví

9 Zapojení periferií k počítači Většina periferií se zapojuje do zdířek v zadní části počítače. Většina je barevně označena, ale přesto je potřeba dávat pozor, abychom zastrčili správný „kolík“ do správné „zdířky“ Nejdůležitější si pojmenujeme: DVI a VGA(výstup z PC do monitoru)

10 Zapojení periferií k počítači USB – univerzální rozhraní pro připojení klávesnice, myši, tiskárny, webkamery, atp. PS2 (kulatý) je zelený a fialový pro připojení klávesnice a myši (pozor na barevné rozlišení) LAN (RJ45) Připojení k síti internet (dole)


Stáhnout ppt "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 HARDWARE Autor: Mgr. Aleš Kozák."

Podobné prezentace


Reklamy Google