Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výstupní zařízení počítače - tiskárny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výstupní zařízení počítače - tiskárny"— Transkript prezentace:

1 Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Předmět: Práce s počítačem Ročník: 1. Autor: Mojmír Možný Výstupní zařízení počítače - tiskárny Anotace: Digitální materiál charakterizující pojem tiskárna počítače. Uvádějící rozdělení tiskáren. Seznamující žáky s pojmem barevný model CMYK. Vysvětlující pojem subtraktivní míchání barev. Klíčová slova: tiskárna subtraktivní míchání barev barevný model CMYK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mojmír Možný Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 31 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HSD1_13

3 tiskárny Tiskárna je výstupní zařízení počítače, umožňující tisknout data, která jsou v počítači uložena v elektronické podobě. Připojuje se k počítači přes vstup USB, může být připojena i bezdrátově. Tiskárna může fungovat i jako samostatné zařízení, nemusí být připojena k počítači. Lze tisknout například z paměťové karty nebo z flash paměti (USB)

4 Rozdělení tiskáren podle typu
Tiskárny lze rozdělit podle typu – podle principu tisku Jehličková Inkoustová Vosková Laserová LED tiskárna Tepelná

5 Další rozdělení tiskáren
Podle rychlost tisku – počet stran vytisknutých za jednu minutu nebo počet znaků vytisknutých za jednu sekundu Podle kvality tisku – počet bodů, které je schopna tiskárna vytisknout na jeden palec Podle barevnosti – barevný nebo černobílý tisk Pořizovací náklady – nákupní cena tiskárny Náklady na tisk – cena, kterou uživatel zaplatí ze vytištěnou stránku - cena papíru a tiskové náplně (páska, inkoust, toner)

6 Barevný tisk Tiskárny využívají pro tisk tří až čtyř základních barev.
Jejich mísením se získají ostatní barvy Tento barevný model se nazývá subtraktivní Označuje se CMYK indigově modrá - Cyan fialová - Magenta žlutá - Yellow černá - blacK Levnější tiskárny nemají černou barvu, ta se nahrazuje smísením tří zbývajících barev.

7 Subtraktivní míchání barev
Barevný model CMYK Obr. 1

8 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Zůna, Pavel: Informatika a výpočetní technika. Praha: Grada, s. Obr. 1 Cantus. [online] [cit ]. File: SubtractiveColorMixing.png. Dostupné z WWW: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mojmír Možný Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Výstupní zařízení počítače - tiskárny"

Podobné prezentace


Reklamy Google