Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POČÍTAČOVÝ TISK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POČÍTAČOVÝ TISK."— Transkript prezentace:

1 POČÍTAČOVÝ TISK

2 POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY Tiskárna je výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě v počítači na papír nebo jiné médium (fotopapír, DVD atd.)

3 Kvalita tisku

4 Jednotkou která udává kvalitu tisku dané tiskárny, je jednotka dpi (dot per inch), která vyjadřuje kolik tiskových bodů dokáže tiskárna vytisknout na jeden anglický palec (2,54 cm), a to v jednom směru. Většinou však má tiskárna kvalitu tisku ve svislém směru jinou než ve směru vodorovném, proto se kvalita tiskárny udává ve tvaru b x c dpi (např. 300 x 600 dpi). Čím menší tiskový bod dokáže tiskárna vytisknou, tím větší počet bodů se vejde na vzdálenost 1 palce a tím kvalitnější je tisk.

5 TYPY TISKU TISK SE SLOŽEN Z RŮZNÝCH ODSTÍNŮ JEDNÉ BARVY.
1) ČERNOBÍLÝ (MONOCHROMATICKÝ) TISK SE SLOŽEN Z RŮZNÝCH ODSTÍNŮ JEDNÉ BARVY. NEJČASTĚJI ČERNÉ. TEDY RŮZNÝMI ODSTÍNY ŠEDI.

6 2) BAREVNÝ -je založený na míchání 4 základních barev.
Nazýváme ho model CMYK a obsahuje čtyři základní barvy: azurovou (Cyan) purpurovou (Magenta) žlutou (Yellow) černou (Key) Key proto, že se při soutisku CMYK barev typicky barvy zarovnávají na klíčovací značky, které jsou tištěné klasickou černou barvou.

7 Použité barvy

8 Míchání barev V ideálním případě by byly postačující pouze první tři barvy (model CMY), jejichž složením dohromady by měla vzniknout černá barva. Ve skutečnosti však při použití skutečných barviv vznikne barva tmavě hnědo-šedivá. Zároveň je samostatná černá barva oproti míchání všech jednotlivých barev výrazně levnější, proto většina tiskových technik používá ještě čtvrtou černou barvu.

9 Kvalita tisku závisí na použité technologii, a to bez ohledu na to, zda tiskárna poskytuje barevné či pouze černobílé výstupy. Do kategorie levných prostředků pro barevný tisk patří jehličkové tiskárny, do střední kategorie patří tiskárny využívající inkoustové a tzv. termotransfer (tepelný přenos), v kategorii nejdražších se setkáme s technologií termosublimační a laserovou.

10 ZÁKLADNÍ DRUHY TISKÁREN
Jehličkové tiskárny INKOUSTOVÉ TISKÁRNY LASEROVÉ TISKÁRNY

11 ÚPLNÉ ROZDĚLENÍ DRUHŮ TISKÁREN

12 1) Jehličkové tiskárny používají k tisku tiskovou hlavu, která se pohybuje ze strany na stranu po listu papíru a přes barvící pásku naplněnou inkoustem se otisknou jehličky na papír. 

13

14 PRINCIP TISKU Základní částí jehličkové tiskárny je tisková hlava, v které jsou umístěny jehličky ovládané elektromagnety. Počet jehliček umístěných v tiskové hlavě je v současnosti většinou 24 až 36. Tisková hlava s jehličkami se rovnoběžně pohybuje nad tiskovým válcem. Mezi tiskovou hlavou tiskárny a papírem na válci je umístěna barvící páska. Tisková hlava se pohybuje nad válcem, válec posouvá papírem a na místě, kde se má vytisknou tiskový bod, elektromagnet vystřelí jehličku přes barvící pásku na papír a na papíře se vytvoří jeden bod.

15 VÝHODY Malé náklady na tisk a možnost použití traktorového papíru. Jsou velmi spolehlivé a používají se tam, kde tolik nezáleží na kvalitě tisku.

16 NEVÝHODY Lze s nimi tisknout jen grafiku s nízkým rozlišením a omezenou paletou barev, navíc jsou pomalé a velmi hlučné.

17 2) INKOUSTOVÉ PRINCIP: Z tiskové hlavy jsou na papír vystřelovány mikroskopické kapky inkoustu.

18

19 PODROBNÝ PRINCIP TISKU
Základní částí inkoustové tiskárny je tisková hlava (cartridge). Je to malá nádobka obsahující inkoust, který je přes miniaturní trysky přenášen v podobě kapiček na papír. Tisková hlava vodorovně přejíždí nad papírem, který je přenosovým mechanismem posouván vpřed , a pomocí trysek nanáší na papír inkoust. Pro přenos kapičky inkoustu z trysky na papír je vyvinuto a používáno několik technologií. Většinou je kapička inkoustu zahřívána za vysoké teploty, která způsobí prudké zvětšení objemu (přeměnu kapaliny v plyn), a tím vznikne energie pro přemístění kapičky inkoustu z trysky na papír.

20 Zásobník papíru Kryt tiskové hlavy a inkoustových kazet Krokový motor Posuvná tyč Ozubený pás Tiskové hlavy Inkoustové kazety (cartrige) Trysky Komory pro inkoustovou kapku Inkoustová kapka El.odpor zahřívající inkoust

21 DRUHY TERMÁLNÍ PIEZOELEKTRICKÉ VOSKOVÉ

22 VÝHODY tišší provoz kvalitní fotografický tisk
černobílý i barevný tisk poměrně nízká pořizovací cena

23 NEVÝHODY drahý inkoust
trysky jsou náchylné k ucpání zaschlým inkoustem inkoustový potisk je rozpustný ve vodě životnost inkoustů je časově omezená – časem vyblednou

24 2) LASEROVÉ PRINCIP: tisknou stejně jako kopírky: laserový paprsek vykresluje obrázek na fotocitlivý válec, na jehož povrch se poté nanáší toner; toner se uchytí jen na osvětlených místech, obtiskne se na papír a na závěr je k papíru tepelně fixován (zažehlen teplem cca 180°C a tlakem)..

25

26 SCHEMA VNITŘNÍHO USPOŘÁDÁNÍ LASEROVÉ TISKÁRNY

27 ZJEDNODUŠENÝ NÁKRES UMÍSTĚNÍ JEDNOTLIVÝCH PRVKŮ V BAREVNÉ LASEROVÉ TISKÁRNĚ

28 VÝHODY tichý provoz kvalitní fotografický tisk
černobílý i barevný tisk poměrně nízké náklady na tisk

29 NEVÝHODY vyšší pořizovací cena
větší rozměry tiskárny především u barevných variant

30 POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY -SPECIÁLNÍ

31 1) ÚDEROVÉ A) ZNAKOVÉ k tisku používá typové kolečko nebo kotouč (kopretinu) tiskne se celý znak najednou - tisk je kvalitnější a rychlejší než u klasické jehličkové tiskárny neumí tisknout grafiku (dodávají se pouze celé řady vyměnitelných kotoučů s různým písmem)

32 Vzhled typového kolečka
Znaková tiskárna

33 b) řádkoVÉ Patří mezi průklepové tiskárny, které využívají pásku s barvou. Jednotlivá písmenka jsou umístěna na otočném řetězu, těchto řetězů mají více, až 80 - jeden pro každé písmenko v řádku. Tisk je kvalitní a rychlý, avšak velmi hlučný. 

34 Tiskový řetěz Řetězová tiskárna

35 C) KLADÍVoVÉ celý řádek se tiskne elektromagneticky ovládanými kladívky znak je rozdělen na mikrořádky, které se vždy tisknou najednou velká rychlost tisku: až přes řádků/min listů A4

36 Schema tisku

37 2) inkoustové piezoelektrické
Typická piezoelektrická tisková hlava má méně trysek než klasická tiskárna bublinková a také může tisknout na papír menší body, protože mechanické řízení funguje přesněji. Inkoust vystřikuje z jediné trysky až krát za sekundu.

38 Princip uvolnění inkoustové kapky při tisku
Piezoelektrický krystal Inkoustová kapka Inkoustová komůrka

39 PŘEHLED INTOUSTOVÝCH TISKOVÝCH TECHNOLOGIÍ
Čti pouze, jestliže chceš být opravdovým odborníkem. PŘEHLED INTOUSTOVÝCH TISKOVÝCH TECHNOLOGIÍ Tekutý inkoust Inkoust je vystřikován proti papíru v miniaturních kapičkách. Jde o nejméně kvalitní, avšak levnější technologii. Trysky, které inkoust vystřikují, jsou velmi citlivé, a tak se může stát, že v nich inkoust zaschne. Tekutý inkoust používá převážná většina inkoustových tiskáren.

40 Čti pouze, jestliže chceš být opravdovým odborníkem.
Suchý inkoust Inkoust je nanesen na velmi tenkých plastových páskách uložených v tiskové kazetě. Tisková hlava pak nanáší inkoust obtiskováním pásky na papír. Pro každou barvu - azurovou, purpurovou, žlutou a černou - je použita jedna páska, takže je dosaženo úsporného režimu (na rozdíl od technologie tekutého inkoustu, kdy jsou barvy obvykle v jedné kazetě - když jedna barva dojde, je nutno celou náplň vyměnit).

41 Čti pouze, jestliže chceš být opravdovým odborníkem.
Pevný inkoust Jde spíše o vosk, který je v tiskárně roztaven, nanesen na papír a poté válcem zalisován do papíru. Výsledek tisku je velmi kvalitní, a dokonce není drahý, ale pořizovací ceny tiskáren jsou veliké. Podstatnou nevýhodou toho tzv. fotorealistického tisku je vysoká cena barevných náplní a nutnost použít speciální papír.

42 3) stránkové led Na první pohled vypadají jako laserové tiskárny.
Místo laseru je jako zdroj světla použita LED dioda. Toto řešení je konstrukčně jednodušší a má méně pohyblivých součástí, takže je i odolnější proti případným otřesům.  Po osvitu válce je další postup shodný s postupem popsaným pro laserovou technologii tisku.

43 Uvnitř led tiskárny

44 Čti pouze, jestliže chceš být opravdovým odborníkem.
4) tepelné Slouží především pro uměleckou grafiku, jsou drahé a dělíme je na: sublimační tiskárny Čti pouze, jestliže chceš být opravdovým odborníkem. Převedou tepelným impulsem barvu z pevného skupenství na páru. Pára následně zkondenzuje jako barevný bod na vhodné tiskové ploše v přechodech mezi barvami se tím dosáhne měkkých přechodů barev. Barvy jsou průsvitné a lze je na sebe skládat. Tiskárna je vybavena fólií s nanesenými třemi základními barvami. Za fólií se pohybuje zahřívací lišta, která v daný čas a na daném místě provede ohřev barvy a její nanesení na podkladní materiál.

45

46 termografické tiskárny
pracují na principu přenesení voskové barvy (i v několika vrstvách) na speciální papír nebo fólii

47 5) Souřadnicové zapisovače
- známé pod názvem PLOTTER Čti pouze, jestliže chceš být opravdovým odborníkem. je výstupní zařízení, které slouží zejména k: přenosu technických výkresů, schémat a plánků z počítače na papír při pro automatickém projektování a konstruování pro vyhodnocování výsledků výzkumu, programování numericky řízených strojů, robotizaci, optimalizaci stříhacích a řezacích plánů, kartografií anebo i vyhodnocování rentgenových snímků v lékařství

48 Čti pouze, jestliže chceš být opravdovým odborníkem.
Plottery pracují dvojím způsobem: Hlava nesoucí kreslicí zařízení (pisátka) jezdí po papíře ve dvou na sebe kolmých směrech, přičemž papír je pevně uchycen. Tento postup je používán obvykle u malých formátů papíru. Taková konstrukce plotru je označována jako stolní. Jestliže se používá více pisátek, jsou uložena v otočném nebo posuvném zásobníku Hlava jezdí v jediném směru a pohyb ve druhé ose se provádí posunem papíru. Tyto plotry nesou označení plotry stojanové.

49 STOLNÍ PLOTTER

50 STOJANOVÝ PLOTTER

51 TISK SE SLOŽEN Z RŮZNÝCH ODSTÍNŮ JEDNÉ BARVY.
ZÁPIS DO SEŠITU POČÍTAČOVÝ TISK Kvalita tisku – závisí na tzv. DPI (počtu obrazových bodů na čtverečný palec) TYPY TISKU 1) ČERNOBÍLÝ (MONOCHROMATICKÝ) TISK SE SLOŽEN Z RŮZNÝCH ODSTÍNŮ JEDNÉ BARVY. 2) BAREVNÝ -je založený na míchání 4 základních barev – azurové, purpurové, žluté, černé

52 POČÍTAČOVÁ TISKÁRNA DRUHY:
je výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě v počítači na papír nebo jiné médium (fotopapír, DVD atd.) DRUHY: Jehličkové INKOUSTOVÉ LASEROVÉ SPECIÁLNÍ


Stáhnout ppt "POČÍTAČOVÝ TISK."

Podobné prezentace


Reklamy Google