Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR REALITNÍ KONGRES 2012 Praha, 1.11.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunitární program PROGRESS
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáže ve firmách – vzdělávání praxí Představení projektu.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Seminář EU a my „50+“ Zlínský kraj Zlín,
Celostátní síť pro venkov
Příležitost dělá(t) zaměstnance
OSVČ v evidenci úřadu práce
Švarcsystém a jeho postih po
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
ROZVOJOVÉ PROJEKTY PRAHA, a.s.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Konference „Export jako významný pilíř ekonomického růstu firem“ Ostrava,
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Diskusní seminář ŘEMESLA V ČR Praha,
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační.
1 Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o. Vítězslav Burda,
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Nelegální zaměstnávání cizinců
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR REALITNÍ KONGRES 2012 Praha,

Struktura prezentace: 1.Potírání švarcsystému - hon na čarodějnice nebo prostor pro korupci? 2. Stručně o AMSP ČR

Komentář AMSP ČR: Úprava je nejasná, v metodice definovány INDICIE. ? Co je/není legální ? ► prostor pro korupci ► finanční motivace inspektorů? ► admin.náročné pro ty malé firmy, které se spolupráce s OSVČ nemohou vzdát (charakter práce, ekonomické důvody) Externisté do zaměstnaneckého poměru – přistoupí velmi málo firem.

Komentář AMSP ČR: ►Výše sankcí – neadekvátní – likvidační Represe státu ve chvíli, kdy nejsou přijatelné podmínky k podnikání a sám není schopen se se švarcsystémem vypořádat na vlastní půdě (asistenti senátorů, poslanců, hledání kliček a obcházení zákona při definici jejich práce). ►Odstranit nerovnosti mezi skupinami – např. OSVČ vykonávající práci jako závislou bez možnosti využít výdajový paušál ►Švarcsystém není nutno vnímat jen negativně – je to zájem o práci a její realizace a následné zdanění

Komentář AMSP ČR: ►Švarcsystém je způsob řešení sezónních výkyvů v zakázkách Stát znemožňuje firmám chovat se jako řádný hospodář, což současně požaduje zákonem. Zrušení švarcsystému nepřiměje firmy k přijetí OSVČ do zaměstnaneckého poměru - v době hospodářského útlumu je riskantní, drahé a nelze flexibilně reagovat.

Švarcsystém - právní úprava účinná od : Sankce: Společnosti najímající živnostníky na závislou práci: – 1 mil. Kč Živnostník: Kč Od kontroly konané oblastními inspektoráty Státního úřadu inspekce práce

Švarcsystém - právní úprava účinná od : Průběh kontroly: -Inspektor práce přijde bez ohlášení -Vyžaduje doklad totožnosti ode všech osob vyskytujících se na pracovišti -Vyžaduje předložení dokladu, na základě kterého osoby zde pracují (kopie smluv, u živnostníka smlouvy o spolupráci apod.) -Kopie smluv nelze dokládat dodatečně – pokud nejsou, vyhodnoceno na místě jako nelegální práce -Sepíše protokol

Švarcsystém - právní úprava účinná od : Pokyn ministra inspektorátům ze : Kopie smluv nelze dokládat dodatečně – pokud nejsou, vyhodnotit na místě jako nelegální práci s udělením sankce Právní rozbor pokynu: Pokyn je právně neúčinný, neboť zákon o ničem takovém nehovoří a pokyn ministra nemůže jít nad rámec zákona. Doporučuje se při kontrole přítomnost právníka nebo minimálně odborníka na švarcystém.

Jak se vyhnout problémům? “DESATERO” SPOLUPRÁCE OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI A OSVČ

OSVČ jako kontrolovaná osoba při kontrole inspektorátu práce OSVČ musí při kontrole: Předložit smlouvu nebo objednávku, na základě které poskytuje společnosti služby Prokázat svou totožnost Je sporné, zda musí poskytnout informace a vysvětlení (v každém případě je ale lépe říkat méně než více)

OSVČ by měla případně inspektorovi tvrdit, že: Nemá nadřízeného, služby poskytuje samostatně, o interních podmínkách společnosti nic neví (nestará se o ně a nemá za ně odpovědnost) Ve společnosti zná kontaktní osobu, od této osoby dostává dílčí objednávky dle rámcové mandátní smlouvy, podle sebe (a objednávky) pak služby provede a předává až výsledky své činnosti Za své služby nese vlastní odpovědnost, kontaktní osoba společnosti reklamuje vadné služby a OSVČ reklamace vyřizuje na vlastní náklady OSVČ služby poskytuje "na objednání" (dle jednotlivých dílčích objednávek), nepravidelně, podle potřeby, někdy málo (třeba jen 3 h denně), někdy naopak velmi mnoho (i více než 12h denně)

OSVČ by měla případně inspektorovi tvrdit, že: O bezpečnostních podmínkách v prostorách společnosti byla OSVČ zběžně informována při uzavírání mandátní smlouvy OSVČ se neúčastnila vstupních školení (školení zaměstnanců společnosti) Pracuje s vlastními pracovními pomůckami, nástroji a ve svém oblečení (s výjimkou např. vysoce specializovaných přístrojů patřících společnosti) Docházka (příchod a odchod) není společností evidována, svoji činnost OSVČ sama eviduje a na konci fakturačního období společnosti vyfakturuje Živnostníkem chce být o své vůli, společnost ji nenutila a nenutí pracovat na základě mandátní smlouvy

Výsledky kontrolní činnosti Státního úřadu inspekce práce v oblasti kontroly nelegálního zaměstnávání Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) Rozpočet projektu: ,- Kč Délka projektu: – Aktuální stav čerpání: k Kč

Výsledky kontrolní činnosti Státního úřadu inspekce práce v oblasti kontroly nelegálního zaměstnávání

Státní úřad inspekce práce Horní náměstí 103/2, Opava Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) Výzva č.: 11 Prioritní osa: 2. Aktivní politiky trhu práce Oblast podpory: 2.2 Modernizace institucí a zavedení systému kvality služeb zaměstnanosti a jejich rozvoj Rozpočet projektu: ,- Kč Délka projektu: – Aktuální stav čerpání: k Kč Základní údaje o projektu

Státní úřad inspekce práce Horní náměstí 103/2, Opava Realizační tým projektu

Mimořádné kontrolní akce zaměřené na oblast NLZ a PVP   Provozovatelé lyžařských areálů nelegálně zaměstnaných osob  Stánkový prodej na území Hl. města Prahy nelegálně zaměstnaných osob  Čerpací stanice PHM ve Středočeském kraji nelegálně zaměstnaných osob  Sídlo a prodejny Penny Market s.r.o nelegálně zaměstnané osoby  Firmy poskytující služby motoristům nelegálně zaměstnaných osob

 Zaměstnavatelé (koupaliště, aquaparky a navazující služby) nelegálně zaměstnaných osob  Dálková kamionová doprava a dálková autobusová doprava nelegálně zaměstnaná os. (občan ČR)  Celkem zahájeno kontrol  Celkem nelegálně zaměstnaných 323 osob tj.:6,7 % !

AMSP ČR – KDO JSME? 3 pilíře: NEZÁVISLOSTNEZÁVISLOST ODBORNOSTODBORNOST PRAXEPRAXE Nejsme úřad.

KDO jsou naši členové:  Firmy bez omezení velikosti z různých oborů, z celé České republiky  Samostatné asociace, sdružení, cechy  Živnostníci  banky a pojišťovny se státní účastí  Střední a vysoké školy  Agentury na výzkum trhu

Z jakých jsou OBORŮ: K dnešnímu dni zastupuje AMSP ČR cca podnikatelských subjektů. Nejvýznamnější obory:  Dopravní telematika  Výroba lodí  Metalurgie a strojírenství  Výroba plastů a gumy  Elektrotechnika  Stavební průmysl  Řemesla  Služby obecně a další

Členům poskytujeme:  Podporu při řešení problémů s úřady  Prostor pro vyjádření jejich zájmů, potřeb  Speciální akce pro členy – spolupráce s dynamickými a zajímavými partnery  Online aktivity  Jednoduchou účast v projektech  semináře, workshopy, kontaktní setkání podnikatelů, podnikatelské mise do zahraničí  Propagaci a podporu v rámci soutěží  Vše v naprosté většině zcela zdarma

Členům poskytujeme: Podporu, nové informace a nabídku aktivního zapojení - VÝBORY A SEKCE Vedle tradičních oborů se naše podpora zaměřuje nově na „trendové obory“  biotechnologie,  nanotechnologie,  tkáňové inženýrství,  fotonika,  kosmický průmysl a další

Jsme autorem stěžejních materiálů a analýz MSP: Realizace cyklu unikátních nezávislých průzkumů o názorech podnikatelů na problémové oblasti podnikání od r – k dnešnímu dni 18 průzkumů (podpora exportu (2x), korupce, platební morálka, přístup bank, politika zaměstnanosti, inovace, potřeby bankovních produktů…) Konkrétní návrhy strategií, programů a koncepcí rozvoje malých a středních podniků vycházejících z poznatků z praxe

Nemusíte být hned naším členem… …staňte se pozorovatelem … zdarma, na 6 měsíců viz  Členství v AMSP ČR

„Jsme firmám blíž“ Děkuji za pozornost „Jsme firmám blíž“ Děkuji za pozornost Eva Svobodová, MBA generální ředitelka tel