Nerostné bohatství ČR – potenciál rozvoje hospodářství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Surovinová strategie ČR s vazbou na využívání ložisek uranu Mgr. Pavel Kavina, Ph.D. analytik nerostných surovin Odbor hornictví, Ministerstvo průmyslu.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
XXII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 24. – – Jelenovská Stav ekonomiky ČR a.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
XXI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 11. – – Jelenovská Energetika a konkurenceschopnost.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Česká domácí politika: nepotřebujeme Kodaň, abychom věděli, co chceme dělat Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA 3. března 2010.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická politika ČR a EU a co je třeba změnit „Supermarket příležitostí“ nebo „hypermarket rizik“ ? XVIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš viceprezident.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
PhDr. Věra Havránková odbor ekologie
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Akční plán města Hlinska Ing. Michal Rohlena 5. konference K126 – Udržitelnost ve výstavbě
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
2.Marketingové prostředí
Podnikání a ochrana životního prostředí, zejména ovzduší Dopady směrnice EU o průmyslových emisích a její vliv na český průmysl po roce 2015 Ing. Pavel.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Přírodní zdroje Česka Anotace
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen G r o w t h f r o m K n o w l e d g eG r o w t h f r o m K n o w l e d g.
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Obnovitelné zdroje energie Mýtus nebo záchrana? Petr Jeník OHK Most, odborná sekce životního prostředí, Jednatel sekce Regionální energetické fórum, Ústí.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Horník nepatří jen do stoky…
Surovinová politika ČR z pohledu Severočeských dolů Chomutov
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Nerostné bohatství ČR – potenciál rozvoje hospodářství Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR únor 2008

Současné rozhodující problémy podnikatelského prostředí v ČR dostupná, technicky vzdělaná, kvalifikovaná a práceochotná pracovní síla dostupné suroviny a energie dopravní infrastruktura kvalita životního prostředí, zejména ovzduší

Nerostné bohatství ČR – základní pilíř konkurenceschopnosti ČR území ČR je surovinově značně vyčerpané cenné jsou zásoby energetických surovin (uhlí a uran) těžbě surovin se kladou nepřijatelné překážky je ohroženo využití tuzemského nerostného bohatství ve prospěch ČR a jejich občanů nedovedeme, nebo nechceme si vážit tuzemského nerostného bohatství

Koexistence životního prostředí a energetiky – sen nebo realita ??? musíme ji hledat a ne zatracovat řešit vědecky a technicky koncepčně a ve všech souvislostech s ohledem na časové cykly v energetice energetika není politika národní zájmy jsou i zájmy EU

CO2 – mýty, nebo realita ? bez CO2 by život na Zemi byl nemožný CO2 není plyn zdraví škodlivý globální oteplování – připusťme, že existuje které faktory ho způsobují a jakým dílem ? nebojujeme s větrnými mlýny ??? není nutné se připravit na důsledky globálního oteplování ???

Graf sluneční aktivity

Neobnovitelné suroviny – obnovitelné zdroje nejedná se o soutěž, ale efektivní využití možností a příležitostí nezbytné je zvážení všech aspektů a dopadů občan je součástí životního prostředí každá vydělaná Kč zatěžuje životní prostředí = dotace zatěžují životní prostředí

Úspory a záměny energií a surovin Ano, ale ne za každou cenu Může padělání bankovky 1 000 Kč stát 1 500 Kč ??? platí to vždy při úsporách energií a energetických opatřeních komplexní odborný, technický, ekonomický a environmentální přístup je nezbytný

Energetická a surovinová nezávislost a bezpečnost klíčové faktory prosperity a konkurenceschopnosti optimální a efektivní využití domácích surovin převzetí environmentální zodpovědnosti za důsledky vlastní spotřeby a životní úrovně

Kam vedou špatná politická rozhodnutí ?

Omezování těžby a využívání tuzemských energetických surovin Důsledky: - nevyužití nerostného bohatství ČR - růst energetické závislosti ČR - znehodnocení historického know-how - nepřiměřený růst cen energií - snižování konkurenceschopnosti - ztráta pracovních míst – vývoz zaměstnanosti - snižování životní úrovně - pokrytecká podpora „exportu“ ekologických zátěží do jiných zemí

Nepřipustit přípravu výstavby nového jaderného zdroje v ČR Důsledky: - reálná hrozba kritického nedostatku elektrické energie v ČR - neovlivnitelný růst cen el. energie - nevyužití schopnosti postavit jadernou elektrárnu - zamezení razantního snížení prakticky všech emisí, nejen CO2 - zamezení strategického posílení národního hospodářství

Zákaz státní podpory energetického využívání KO Důsledky: - ročně se v ČR skládkuje a ještě dlouhou dobu bude skládkovat přibližně 3 až 4 mil. tun komunálních odpadů, což představuje více jak 3 mil. tun hnědého uhlí

Využívání 20% energie z obnovitelných zdrojů do roku 2010 Důsledky: - na dosažení cíle může být teoreticky spotřebováno víc energie z neobnovitelných zdrojů - hrozba nedostatku surovin pro klasická odvětví (dřevařský a papírenský průmysl, výroba potravin aj.) - nerespektují se efektivnější postupy, např. zvyšování účinnosti, aj.

Kritika vysoké energetické náročnosti českého průmyslu Možné důsledky: - vytěsnění energeticky náročných technologií mimo ČR a EU - dovoz těchto výrobků ze zahraničí - energeticky a z pohledu CO2 se nic nevyřeší, zvýší se spotřeba energie na dopravu - ztráta pracovních míst a cenného know-how - další růst hospodářské závislosti (ocel, cement)

Výroba biolíhu v ČR Náklady na výstavbu dvou až tří lihovarů v ČR budou spláceny vývozem biolíhu do zahraničí Důsledky: - v ČR budou spotřebovávány neobnovitelné energie - v zahraničí bude plněn limit přidávaného biopaliva do benzínu - ČR nebude plnit % biolíhu v benzínu - zatížení náklady na nefektivní dopravu biolíhu do zahraničí

Preference využívání zemního plynu v ČR Oficiální ruská strategie: - rozvíjet v Rusku uhelný průmysl a jadernou energetiku pro pokrytí tuzemské spotřeby - plyn a ropu přednostně exportovat Důsledky: - omezení těžby a spotřeby uhlí v ČR - celková spotřeba surovin a energie se nezmění, včetně produkce CO2 - ztráta předpokladu, že se uhlí v ČR využije ekologičtěji jak v Rusku - co když „zelení“ v Rusku zamknou ložiska plynu stejně jako naši zelení v Beskydech ???

Preference využívání zemního plynu v ČR Důsledky: - při těžbě plynu uniká do ovzduší 5 až 10 % CH4 - na dopravu plynu do ČR se v kompresorových stanicích spotřebuje 25% dopravovaného plynu - zemní plyn na vstupu do spotřeby má již sníženou účinnost o 30 až 35 % - není globální ekonomický i ekologický přínos záporný ?

Jak dál ? Politická rozhodnutí musí respektovat vědecké a technické argumenty Lidem (voličům) se musí sdělovat pravda a skutečné důsledky prosazovaných technicky nepodložených opatření Existují a jsou hájeny národní zájmy ? Kolik zbývá času ?? Co pro to udělá veřejná správa ??? Co pro to uděláme my ???? A vůbec, chceme to udělat ?????

Závěr Tuzemské zásoby surovin, zejména energetických, jsou skutečným nerostným bohatstvím státu, nikoliv těžebních společností či politiků. Respektujme to !!!

Děkuji za pozornost