Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality Program prevence kriminality na místní úrovni Partnerství 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Finanční možností svépomocných skupin
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
Krajský program prevence kriminality Karlovarského kraje pro rok 2011 (dále jen „Program PK“) vychází z : Strategie prevence kriminality na léta 2008.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Program prevence kriminality 2012 – systém hodnocení projektů systém hodnocení projektů Pracovní seminář pro obce Zpracovala: Petra Havláková,
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
(2) Doporučení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra k realizaci vybraných projektů prevence kriminality na místní úrovni.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Pracovní seminář pro obce k problematice prevence kriminality
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1 Neziskové organizace Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení.
Dotační projekty Vysokého Mýta
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY. SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PERSONÁLU REZORTU MINISTERSTVA OBRANY Praha, červen.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny Mgr. Barbora Mičicová tajemnice Řídícího výboru NRPM.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Vyhodnocení Programu prevence kriminality Výzvy kola Programu prevence kriminality –1. řádné – ukončeno v únoru 2013 –2. pro obce spolupracující.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Projekt Bezpečí pro seniory Krajský úřad Plzeňského kraje Projekt Plzeňský kraj - bezpečný kraj 8. června 2011.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Město Velké Hamry – inkluzivní opatření v oblasti vzdělávání Mgr. Štěpán Bolf, lokální konzultant.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Metodická porada – Program prevence kriminality na rok Krajský úřad Libereckého kraje.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Místní plán inkluze + OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Projekt Plzeňský kraj - bezpečný kraj
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Setkání manažerů PK Elektronické podávání/příjem žádostí do Programu prevence kriminality Ministerstvo vnitra ČR.
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality Program prevence kriminality na místní úrovni Partnerství 2006

P R O G R A M 1)Stručné představení Programu Partnerství 2) Doporučení OPK MV k realizaci osvědčených a úspěšných projektů 3)Formulář žádosti o státní účelovou dotaci 4)Zásady financování 5)Konzultace a diskuse nad konkrétními problémy

Historie ● Inovace „Programu prevence kriminality na místní úrovni“ - původně Komplexní součinnostní program prevence kriminality na místní úrovni = KSP ● KSP byl v letech postupně realizován v 95 městech ČR s počtem obyvatel nad 10 tisíc. ● V rámci programů těchto měst bylo podpořeno přes 3 tisíce projektů v celkové částce přes 550 mil. Kč.

Legislativní opora ● Program Partnerství byl poprvé přijat vládou ČR usnesením č. 362/2003 ● Jeho plnohodnotná realizace byla schválena usnesením vlády ČR č. 393/2004 ke “Strategii prevence kriminality na léta 2004 až 2007” ● V letošním roce vláda ČR přijala pokračování programu Partnerství usnesením č. 427/2005

Metodická opora ● Metodika přípravy Programu Partnerství ● Metodiku schválil 28. dubna 2005 Republikový výbor pro prevenci kriminality ● Metodiku byla přijata Rozkazem policejního prezidenta č. 61 ze dne 29. června ● Text metodiky je zveřejněn na internetu MV (bezpečnost a prevence)

Harmonogram realizace ● I. fáze – výběr lokality a identifikace problémů (červen – 14. září 2005) ● II. fáze – příprava na řešení identifikovaných problémů ve vybraných lokalitách – tvorba programu (říjen 2005 – 10. leden 2006) ● III. fáze - realizace projektů (březen – prosinec 2006)

Cíle ● zvyšovat pocit bezpečí občanů, ● rychle reagovat na aktuální negativní vývoj trestné činnosti a specifické problémy v konkrétních lokalitách a tím snižovat míru a závažnost trestné činnosti, ● předcházet páchání trestné činnosti a omezovat příležitosti k páchání trestné činnosti.

Východiska ● Partnerský vztah spolupráce mezi Policií ČR, obcemi, krajskými úřady, nestátními neziskovými organizacemi a dalšími právnickými subjekty (škola, bezpečnostní služby, pojištovny a dal.) ● Komplexní řešení bezpečnostní situace v lokalitách. ● Příprava programu a dílčích projektů s cílem minimalizovat kriminogenní podmínky a pozitivně ovlivňovat pocit bezpečí občanů.

Institucionální předpoklady ● Jmenování manažera prevence kriminality obce. ● Konstituování pracovní skupiny. ● Vícefaktorová analýza situace v obci. ● Zpracování návrhu programu (včetně dílčích projektů). ● Schválení zastupitelstvem obce.

Bezpečnostní analýza ● Analýza kriminality obce/lokality. – Při plánování programů prevence kriminality je zejména důležité popsat počet, typy trestné činnosti, strukturu pachatelů a nejčastější objekty kriminality v dané lokalitě. – Analýzu zpracuje Policie ČR a městská (obecní) policie.

Sociálně-demografická analýza ● Počet obyvatel, sociální složení obyvatelstva, určení velikosti skupiny dospívající mládeže, žen … ● Analýza příčin nárůstu kriminality a prokriminogenní podmínky v konkrétní lokalitě (počet nezaměstnaných, složení sociálně handicapovaných skupin, migrace, informace o regionu, charakter zástavby apod.).

Zmapování dosavadních aktivit ● Zmapování dosavadních aktivit orgánů státní správy, samosprávy, nestátních neziskových organizací a dalších institucí působících v oblasti sociální a situační prevence. ● Vyhodnocení činnosti jednotlivých subjektů sociálního, represivního, preventivního a výchovně vzdělávacího systému v obci. ● Provázanost činností jednotlivých institucí, míra vzájemné informovanosti, kvalitu spolupráce a vytipování event. duplicitních, neefektivních, případně chybějících aktivit a služeb.

Návrh Programu Partnerství ● Program = jeho součástí jsou dílčí projekty, které vycházejí z priorit Strategie prevence kriminality na léta 2004 až 2007 ● Projekty řeší identifikované problémy obcí nebo vytipovaných rizikových lokalit. ● Při realizaci preventivních programů je efektivní kombinovaný situační a sociální přístup. ● Program může být doplněn o projekty týkající se informování občanů o možnostech ochrany před trestnou činností.

Žádost o dotaci - formulář ➔ Obec zašle 1 originál a 2 kopie v papírové podobě a elektronickou verzi žádosti ( em). ➔ Originál a 2 kopie budou obsahovat všechny povinné přílohy. ➔ Elektronická verze nebude obsahovat dokumenty, které nelze získat v elektronické podobě (např. vyjádření policie, projektová dokumentace, dluhová služba).

Žádost o dotaci - formulář ➔ Na internetových stránkách OPK MV bude viset jedna vzorová žádost města o poskytnutí dotace včetně příloh a řazení listů. ➔ Tímto krokem dojde k eliminaci nedostatků v žádosti, k odstranění chybějících dokumentů a k snadnější orientaci v žádosti.

Termín podání žádosti - obec/město Obec / město podává žádost o státní účelovou dotaci na rok 2006 do 10. ledna 2006 (rozhoduje poštovní razítko podání žádosti nebo razítko podatelny Ministerstva vnitra).

Kraje ● Krajské úřady mají možnost poprvé požádat o státní účelovou dotaci na prevenci kriminality na rok ● Kraje mohou realizovat neinvestiční projekty. ● Podmínky pro realizaci a splnění požadavků na dotaci jsou shodné s obcemi. ● Bližší podrobnosti upravují „Zásady pro poskytování dotací...“

Kraje – role manažerů ● Ustavili funkci manažera prevence kriminality ● Manažeři jsou rotujícími členy Výběrové komise ● Všichni manažeři budou přizváni na jednání Výběrové komise ● Představí kraj, jeho strategii PK, bezpečnostní rizika, sociálně patologická specifika apod.

Kraje – role manažerů ● Představí a popíší jednotlivé lokality žádající o dotaci ● Plní funkci zpravodajů jednotlivých projektů ● Mají možnost ovlivnit výši přidělené dotace ● Mají úzké vazby na manažery prevence kriminality na obcích a městech

Termín podání žádosti – kraj Kraj podává žádost o státní účelovou dotaci na rok 2006 do 20. ledna 2006 (rozhoduje poštovní razítko podání žádosti nebo razítko podatelny Ministerstva vnitra).

Možnosti prevence kriminality ● situační prevence (specifická opatření, která znesnadňují páchání trestné činnosti, zvyšují pravděpodobnost odhalení pachatele, snižují potencionální zisk z trestné činnosti), – kamerové systémy- bezpečnost v dopravě – osvětlení – PCO – spojovací technika – technická zařízení – výpočetní technika

Možnosti prevence kriminality ● sociální prevence (vytváření aktivit zaměřených na změnu nepříznivých společenských a ekonomických podmínek prostředí, které produkuje pachatele trestné činnosti), – krizová a poradenská zařízení (azylové bydlení, linky důvěry, nízkoprahová zařízení, pomoc obětem TČ, streetwork, alternativní tresty) – klubová činnost – osvětová činnost – sportovní aktivity (hřiště, sportovní areály, sportovní plácky, sportovní vybavení, školní hřiště)

Možnosti prevence kriminality ● Sociální prevence – výchovná zařízení – vzdělávací aktivity (profesní, v rámci školy) – zájmové aktivity (dlouhodobé pobyty, jedrázové akce, klubové akce, krátkodobé pobyty, tématické činnosti)

Možnosti prevence kriminality ● informování občanů o možnostech a způsobech ochrany před trestnou činností (prostřednictvím médií, přednášek, besed, letáků a poradenských služeb). – informace pro občany - audio, video, ochrana před TČ, servis služeb, tiskoviny.

Ministerstvo vnitra Odbor prevence kriminality Nad Štolou 3, Praha 7 tel.: fax: ředitelka odboru: Mgr. Jitka Gjuričová vedoucí oddělení oddělení preventivních programů a dobrovolnické služby : Mgr. Radek Jiránek konzultant: JUDr. Tomáš Koníček