Obsah prezentace I. Význam operačních programů a jejich klíčové postavení pro žadatele o podporu ze strukturálních fondů Proces tvorby a vyjednávání programových.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Chci čerpat evropské fondy i v dalších letech Praha září, 2010 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
Fondy EU: Programovací období v České republice Programovací období z pohledu podnikatele Olomouc,
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Programové období Benefit Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 Datum:
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
RPS/CSF Budoucnost politiky HSS / Cohesion Policy Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj.
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Výhled Nové programovací období SF 2007 – Obsah prezentace  Cíle podpory  Pravidla podpory  Národní rozvojový plán  Národní strategický referenční.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Programování snaha o zjednodušení celého systému změna struktury programových dokumentů změna v zaměření priorit => omezený počet priorit,
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
FONDY EU Programové období
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
1 Operační programy 2007 – 2013 v rámci ČR Uplatnění principu partnerství Zdrojem informací je MSC a informace ŘO 26. březen 2009 Mgr. Ing.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika ČR
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ROP JV – informace o novém programovém období
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Podpora podnikání ze SF
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Programové dokumenty, implementační struktura, význam operačních programů

Obsah prezentace I. Význam operačních programů a jejich klíčové postavení pro žadatele o podporu ze strukturálních fondů Proces tvorby a vyjednávání programových dokumentů (NRP -> NSRR -> OP) Programové dokumenty pro období 2007 - 2013 Obsah a struktura operačních programů

Obsah prezentace II. Související dokumenty operačních programů Institucionální zajištění čerpání pomoci ze strukturálních fondů – implementační struktura Modelový příklad předkládání a posuzování projektů konečných příjemců podpory u operačních programů Reforma implementačního systému pro období 2007 - 2013

Filosofie Evropské unie Posilování hospodářské a sociální soudržnosti, tj. snižování rozdílů mezi jednotlivými regiony EU Harmonický rozvoj celé EU Rozdělování finančních prostředků prostřednictvím projektů

Regiony soudržnosti NUTS II 7 NUTS II (Cíl Konvergence, Cíl Evropská územní spolupráce – kromě přeshraniční spolupráce u Středočeského kraje) Hl. město Praha (Cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost, Cíl Evropská územní spolupráce - vyjma přeshraniční spolupráce)

Význam operačních programů a jejich klíčové postavení pro žadatele o podporu ze strukturálních fondů

K čemu operační programy slouží Proč jsou operační programy pro nejrůznější subjekty tak důležité Jaké podmínky musí členské státy či regiony splnit, aby získaly finanční prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie

Úloha projektů v rámci strukturální politiky Operační programy slouží k získání finančních prostředků ze strukturálních fondů V rámci operačních programů jsou předkládány projekty do jeho výzev či programů Projekty musí být v souladu s prioritami a oblastmi podpory operačních programů (výzev, programů)

Povinnost členských států pro využívání strukturální pomoci Musí vzniknout systém pravidel pro efektivní využití finančních prostředků ze strukturálních fondů EU Vytvoření nejrůznějších dokumentů a příruček Definování aktivit podporovaných ze SF

Základní podmínky EU pro poskytování zdrojů ze SF Závazek spolufinancování finančních prostředků ze SF Průhledný systém rozdělování veřejných zdrojů Monitoring projektů Důsledná kontrola

Proces tvorby a vyjednávání programových dokumentů (Národní rozvojový plán -> Národní strategický referenční rámec -> Operační programy)

Jakým způsobem probíhají vyjednávání o operačních programech Druhy programových dokumentů (struktura dokumentů v ČR) Národní rozvojový plán 2007 – 2013 Národní strategický referenční rámec 2007 – 2013 Operační programy připravované pro programovací období 2007 – 2013

Princip programování v EU Programování v EU funguje na principu zpracovávání víceletých rozvojových programů

Druhy programovacích dokumentů Vícestupňový systém Plán rozvoje (v ČR Národní rozvojový plán) Národní strategický referenční rámec (Rámec podpory společenství) Operační programy Do roku 2006 mohl být využívaný Zjednodušený systém (původní Cíle 2 a 3, Cíl 1 v případě vyjednávání podpory ES < 1 mld €) Jednotný programový dokument

Plán rozvoje (Development Plan) Dokument připravený členským státem založený na příslušných prioritách států a regionů (reflexe všech potenciálních oblastí intervence HSS) Základní vodící rámec pro implementaci a koordinaci politiky HSS a pro zpracování OP Pokud zahrnuje celý stát (případ ČR), hovoří se o Národním rozvojovém plánu

Národní strategický referenční rámec (National Strategic Reference Framework) Rámcová rozvojová strategie na úrovni státu, základ pro sektorové (tematické) a regionální programy navrhuje členský stát při použití principu partnerství struktura dána všeobecným nařízením a dalšími doporučeními EK vyjednáván s Evropskou komisí, jeho schválení je podmínkou pro projednávání operačních programů

Operační program (Operational Programme) Nástroj pro realizaci podpory politiky HSS, dokument schválený EK Soubor priorit a oblastí podpory Financován z ERDF, ESF či Fondu soudržnosti Obsah je rozpracován v navazujících příručkách, pokynech, metodikách …..

Programové dokumenty pro období 2007 - 2013 Strategické obecné zásady Společenství Rámcový strategický dokument pro politiku soudržnosti; navrhuje Komise, přijímá Rada a schvaluje Evropský Parlament 2 Národní rozvojový plán tvoří členský stát při použití principu partnerství 3 Národní strategický referenční rámec Rámcová rozvojová strategie na úrovni státu, základ pro sektorové (tematické) a regionální programy; navrhuje členský stát při použití principu partnerství; předmět vyjednávání s Komisí 4 Operační programy jeden program na fond a členský stát nebo region NUTS II, popis souhrnných priorit, řízení a finanční zdroje; nakonec o něm rozhoduje Komise Programové dokumenty pro období 2007 - 2013 Strategie hospodářského růstu Úřad vlády

Strategická část NRP/NSRR 2007-2013 Strategické cíle Konkurence- schopná česká ekonomika Otevřená, flexibilní a soudržná společnost Atraktivní prostředí Vyvážený rozvoj území Posilování konkurence-schopnosti čes- ké ekonomiky Rozvoj moderní a konkurence-schopné společnosti Životní prostředí a dostupnost Vyvážený a harmonický rozvoj území České republiky Prioritní osy

STRATEGICKÉ CÍLE NSRR ČR 2007-2013 Konkurenceschopná česká ekonomika Otevřená, flexibilní a soudržná společnost Atraktivní prostředí Vyvážený rozvoj území PRIORITY NAPLŇUJÍCÍ PRIORITNÍ OSY NSRR ČR 2007-2013 Konkurenceschopný podnikatelský sektor Vzdělávání Ochrana a zlepšení kvality životního prostředí Vyvážený rozvoj regionů Zvyšování zaměstnanosti a zaměstnatelnosti Rozvoj městských oblastí Podpora kapacit V&V pro inovace Zlepšení dostupnosti dopravou Rozvoj venkovských oblastí Rozvoj udržitelného cestovního ruchu Posilování sociální soudržnosti Regionální konkurenceschop. a zaměstnanost - Praha Rozvoj informační společnosti Chytrá veřejná správa Evropská územní spolupráce

Kompletní seznam připravovaných OP v ČR I. Operační program Podnikání a inovace Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Operační program Životní prostředí Operační program Doprava

Kompletní seznam připravovaných OP v ČR II. Integrovaný operační program Operační program Technická pomoc Regionální operační program NUTS II Střední Čechy Regionální operační program NUTS II Jihozápad Regionální operační program Regionu soudržnosti NUTS II Severozápad Regionální operační program NUTS II Severovýchod

Kompletní seznam připravovaných OP v ČR III. Regionální operační program pro NUTS II Jihovýchod Regionální operační program pro NUTS II Střední Morava Regionální operační program NUTS II Moravskoslezsko Operační program Praha – Konkurenceschopnost Operační program Praha - Adaptabilita

Kompletní seznam připravovaných OP v ČR IV. Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika – Polsko Operační program Česká republika – Svobodný stát Bavorsko Operační program Svobodný stát Sasko – Česká republika Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika – Rakousko Program přeshraniční spolupráce Česká republika – Slovenská republika

Odpovědné ministerstvo / Regionální rada Připravované operační programy pro programovací období 2007 – 2013 (Cíl Konvergence) Operační program Odpovědné ministerstvo / Regionální rada OP Podnikání a inovace MPO OP Výzkum a vývoj pro inovace MŠMT OP Lidské zdroje a zaměstnanost MPSV OP Vzdělání pro konkurenceschopnost OP Životní prostředí MŽP OP Doprava MD Integrovaný operační program MMR Regionální operační programy (7 NUTS II) Úroveň NUTS II OP Technická pomoc

Finanční alokace pro OP 2007 – 2013 Mil EUR 41,5% 20,0% OP Životní prostředí 5 176,5 21,5% OP Doprava 5 564,7 19,75% 11,75% OP Podnikání a inovace 3 041,2 8,0% OP Výzkum a vývoj pro inovace 2 070,6 17,0% 10,0% OP LZ a Zaměstnanost 2 588,2 7,0% OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1 811,8 20,75% 7,5% IOP 1 941,2 13,25% ROP 3 429,4 1,00% 1,0% OP Technická pomoc 258,8

Obsah a struktura operačních programů I. Analýza území včetně vymezení silných a slabých stránek a stanovení celkové strategie rozvoje území Globální cíl, specifické a operační cíle Závazné indikátory Priority, oblasti podpory, aktivity (co bude podporováno, kdo může být příjemcem podpory…)

Obsah a struktura operačních programů II. Indikativní finanční plán (pro celý OP, dle priorit a opatření, finanční tabulky pro jednotlivé roky s uvedením zdrojů financování) Systém monitorování, hodnocení, finančního řízení a kontroly Výsledek hodnocení ex-ante Seznam použitých zkratek …..

Obsah Operačního programu Podnikání a inovace I. Úvod Sociálně ekonomická analýza a popis sektoru průmyslu a služeb Rozvojové cíle pro období 2007 – 2013, strategické zaměření OPPI Priority OPPI Očekávané dopady operačního programu a jejich kvantifikace Indikativní finanční plán

Obsah Operačního programu Podnikání a inovace II. Implementace OPPI Ex-ante hodnocení OPPI Hodnocení SEA OPPI Seznam použitých zkratek

Související dokumenty operačních programů Pokyny pro žadatele Příručky Metodiky …… Všechny tyto dokumenty často obsahují přílohy

Obsah Pokynů pro žadatele I. Základní informace o programech vyhlášených v rámci operačního programu Formulář projektové žádosti Termín a kontaktní místo pro příjem žádostí Hodnocení projektu

Obsah Pokynů pro žadatele II. Termín pro rozhodnutí o poskytnutí či neposkytnutí podpory Podmínky pro vlastní realizaci projektu Výběrová řízení, publicita projektu apod. Podání žádosti o platbu Seznam potenciálních kontrol a příprava na jejich průběh

Přílohy k Pokynům pro žadatele o podporu z OPPP (2004 – 2006) I. Pravidla etapizace projektu Pravidla pro výběr dodavatelů Seznam kontaktních míst Bezdlužnost žadatele Definice malého a středního podnikání

Přílohy k Pokynům pro žadatele o podporu z OPPP (2004 – 2006) II. Průběžná zpráva Pravidla pro publicitu v rámci OPPP Žádost o platbu Daňové a účetní postupy

Institucionální zajištění čerpání pomoci ze strukturálních fondů Implementační struktura platná pro všechny programy Charakteristika veškerých subjektů zapojených do čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů Modelový příklad předkládání a posuzování projektů konečných příjemců podpory u OP

Implementační struktura OP Řídící orgán Zprostředkující subjekt Konečný příjemce Konečný uživatel Platební a certifikační orgán Monitorovací orgány Kontrolní orgány, Auditní orgán

Řídící orgán Nese celkovou odpovědnost za realizaci OP Připravuje implementační strukturu OP – vymezuje pravomoci a úkoly Odpovědnost za poskytování aktuálních informací ohledně realizace programu (zejména všem potenciálním předkladatelům projektů)

Zprostředkující subjekt Veřejný nebo soukromý subjekt jednající v odpovědnosti ŘO Provádí jménem ŘO činnosti týkající se konečných příjemců Zodpovědný za vymezení obsahu oblastí podpory, aktivit, programů Poskytuje informace konečným příjemcům o náležitostech projektových žádostí

Konečný příjemce Veřejný nebo soukromý subjekt, který na základě předložené projektové žádosti obdrží finanční prostředky ze SF Odpovědný za realizaci projektu, zajišťuje financování projektu Odpovídá za dodržení základních principů politik EU (publicita, výběrová řízení, monitorovací zprávy…) Předkládá žádost o platbu (pouze uznatelné náklady)…

Konečný uživatel Subjekt, který obdrží dotaci ze SF od konečného příjemce a který realizuje projekt (v rámci grantového schématu) Odpovědný konečnému příjemci (garantovi GS) za dodržení podmínek GS Většinou malý subjekt, který by sám o sobě neměl šanci stát se konečným příjemcem S výjimkou GS je KU totožný s KP

Platební a certifikační orgán Odpovídá za vypracování a předkládání žádostí o platby a přijímání plateb od EK Spravuje fin. prostředky ČR z rozpočtu EU Dříve některé funkce a aktivity delegoval na tzv. platební jednotku (v ČR Platební agenturu) – zřízena pro každý OP -> zpomalení čerpání, přílišná administrativa

Monitorovací orgány Monitorovací výbory OP, Monitorovací výbor NSRR Sledují proces realizace operačního programu resp. celého NSRR Stanovují kritéria pro výběr projektů Schvalují výroční zprávu o realizaci OP zpracovanou ŘO, kterou poté předkládají EK

Kontrolní orgány, Auditní orgán Provádějí průběžnou a konečnou kontrolu všech procesů souvisejících s čerpáním SF Kontrolní systém tvoří celá struktura Kontrola probíhá zejména na úrovni Platebního a Řídícího orgánu Nezávislou kontrolu provádí také NKÚ ČR a orgány EU (EK a Evropský účetní dvůr) Auditní orgán je zodpovědný za provádění auditů v rámci daného operačního programu

Modelový příklad předkládání a posuzování projektů konečných příjemců podpory u operačních programů

Reforma implementačního systému pro období 2007 - 2013 Podpora strategičtějšího přístupu k programování Zachování základních principů politiky soudržnosti: programování partnerství spolufinancování hodnocení Další decentralizace odpovědností partnerstvím na úrovni členských států, regionů i na místní úrovni

Řízení a koordinace politiky HSS 2007 - 2013 Usnesení vlády č. 198/2006 Ministerstvo pro místní rozvoj – centrální koordinátor - koordinační role RPS - centrální koordinace ROP - gesce nastavení informačního systému 2007- 2013 Ministerstvo financí - centrální platební, certifikační a auditní orgán + koordinační nástroj – Operační program Technická pomoc

Metodické řízení a koordinace politiky HSS Ministerstvo financí Ministerstvo pro místní rozvoj Evropská komise Programování CSG Platební orgán Metodiky Certifikační orgán Nařízení Monitoring Auditní orgán Schválení OP OP Schvalovací proces Evaluace Publicita Absorpční kapacita