Funkční potraviny Vojtěch Hassmann Zdravotně sociální fakulta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
„EU peníze středním školám“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_597.
Základní pojmy ve výživě
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Ovoce – Význam ve výživě
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
IMMUBLEND.
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Potraviny pro zvláštní výživu
Probiotika a prebiotika
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny rostlinného původu
Zelenina, … Dodatky, ….
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
PESTROST STRAVY.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Funkční potraviny Vojtěch Hassmann Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Osnova Vysvětlení pojmů Vývoj funkčních potravin Podmínky Technologie Rozdíl mezi lékem a funkční potravinou Příklady Rychlost působení Legislativa

Funkční potraviny synonyma – nutriceutika, desinger foods (USA), pfarmafoods obohaceny látkami, které mají příznivý účinek na naše zdraví jedna z prvních funkčních potravin byla kuchyňská sůl obohacená jodem (kolem roku 1920) počátek 90. let minulého století = intenzivní diskuse na téma funkční potraviny nejrychleji rostoucí oblastí potravinářského průmyslu roku 1999 vznik definice - funkční potravina je potravina s technologicky zvýšenou nutriční hodnotou a kladným vlivem na zdraví, fyzickou výkonnost nebo duševní stav

Funkční potraviny průkaznost příznivých účinků potraviny na lidské zdraví musí být založena na vědeckém základě dbát na doporučené dávkování na obale vypadají úplně stejně jako běžné potraviny žádný nápis funkční potravina na obalu nenajdeme

Vývoj funkčních potravin v 70. letech - ovocné šťávy (biolog. aktivní l.) - zakysané mléčné výrobky - celozrnné výrobky (vláknina, minerální l.) v 80. letech - výrobky se sníženým energetickým obsahem (tuky, sacharidy) - cukr byl nahrazován neenergetickými náhradními sladidly (nutné doplnění hydrokoloidními látkami) - tuky nahrazujeme margaríny v 90. letech - výrobky založené na vztahu mezi složkami potravy a možným preventivním účinkem - vznik termínu - potraviny pro speciální zdravotní účely (FUSHU - foods for specified health use)

Podmínky pro funkční potraviny jde o potravinu, nikoliv tabletu, kapsli či prášek je vyrobena z přirozeně se vyskytujících přísad konzumuje se jako součást denní stravy má specifickou funkci - posilování biologických obraných mechanismů - ochrana před specifickými onemocněními - rekonvalescenci - rychlost stárnutí - zlepšení fyzického a duševního stavu

Technologie funkčních potravin vychází z běžných konvenčních potravin dělíme ji na tři způsoby: obohacování fyziologickými funkčními přísadami (vláknina, oligosacharidy, aminokyseliny, vitamíny, lecitin, aj.) minimalizace nežádoucích faktorů (bezcholesterolová potravina, delaktozované mléko, hypoalergenní rýže, aj.) využití ochranného účinku (biologická dostupnost jedné nebo více složek je zvýšena) - „fytochemikálie ” ze zeleniny, koření a jiných rostlinných zdrojů (zdrojem je česnek, zelený čaj, sója, cereálie, apod.) - mléčné kultury

Rozdíl mezi lékem a funkční potravinou lék se aplikuje při onemocnění funkční potravina se aplikuje v přechodném stavu mezi zdravím a nemocí a má se tedy konzumovat preventivně

Příklady funkčních potravin zakysané mléčné výrobky (kefír, acidofilní mléko) v souvislosti s fermentovanými mléčnými výrobky vznikly pojmy: probiotika - fermentovaný výrobek se specifickými živými mikroorganismy (laktobacily, bifidobakterie, apod.) a s příznivým účinkem na činnost střevních mikroorganismů prebiotika - nestravitelné sacharidy, které stimulují růst nebo aktivitu mikroflóry střevního traktu synbiotika - směs pro- a prebiotik

Příklady funkčních potravin bílkovinný plátek (výroba z vaječných bílků, obsahuje vysoké množství bílkovin, neobsahuje cholesterol, konzervanty ani chemické látky) lněné semínko (obsahuje ω3-MK - snižuje cholesterol, reguluje tlak, zlepšuje obranyschopnost organismu) pohanka (obsahuje rutin - blahodárný účinek na cévy) amarant (obsahuje 3x více lysinu - zlepšuje vstřebávání vápníku)

Příklady funkčních potravin dětská výživa (kojenecká výživa, příkrmy, přesnídávky) margaríny (většina obsahuje ω3 a ω6 MK, některé obsahují rostlinné steroly – napomáhají ke snížení cholesterolu) výrobky s přídavkem vlákniny (celozrnné pečivo, müsli) sladidlo isomaltulosa (např. v čokoládě nesnižují pH v ústech)

Rychlost působení krátkodobé konzumace (v rámci týdnů) - účinek se projeví již po krátké době, ovšem je potřeba je konzumovat dlouhodobě, neboť krátkodobé zlepšení situace nemá celkově větší vliv na kvalitu zdraví střednědobé konzumaci (měsíce až roky) dlouhodobé konzumaci (desetiletí)

Legislativa česká legislativa nezná pojem „funkční potravina”, pouze pojem „výživa pro zvláštní účely” kam lze funkční potravinu zařadit každá funkční potravina obsahuje na obalu jedno nebo více zdravotních tvrzení nařízení EP a Rady č. 1924/2006 o výživovém a zdravotním tvrzení při označování potravin - cílem je zajistit, aby u látky o které se udává určité tvrzení, bylo skutečně vědecky prokázáno, že mají příznivý, výživový nebo fyziologický účinek

Použité zdroje Společnost pro výživu [online]. 3.2.2009, [cit. 2009-12-28]. Dostupné z : <http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/funkcni- potraviny-a-legislativa.html>. Fórum zdravé výživy [online]. [cit. 2009-12-28]. Dostupné z : http://www.fzv.cz/web/fzv-radi/lexikon/potraviny Informační centrum bezpečnosti potravin [online]. [cit. 2009-12-28]. Dostupné z : http://www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=76773 Krupička, Aleš. Nový věk [online]. 3.3. 2008, [cit. 2009-12-28]. Dostupné z : http://www.novyvek.cz/?sekce=maminka&pg= clanek&id=325 Forsapi [online]. 30.4.2007, [cit. 2009-12-28]. Dostupné z : <http://www.forsapi.cz/menu-2/clanky/potraviny-ktere- funguji.htm>

Děkuji za pozornost