Ing. Karla Šlechtová ministryně pro místní rozvoj 172. Žofínské fórum 25. listopadu 2014, Praha Evropské fondy 2014–2020.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Lucie Plimlová Michal Týfa
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Daniel BRAUN Příprava Dohody o partnerství pro programové období
MUDr. Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina, předseda Regionální rady Jihovýchod ROP Jihovýchod ve finále?
Fondy EU: Programovací období v České republice Programovací období z pohledu podnikatele Olomouc,
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Tisková konference Aktuální stav čerpání z fondů EU.
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
Programové období Benefit Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 Datum:
Obsah prezentace I. Význam operačních programů a jejich klíčové postavení pro žadatele o podporu ze strukturálních fondů Proces tvorby a vyjednávání programových.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
RPS/CSF Technická pomoc RPS Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
INFORMACE O PŘEDBĚŽNÉ ALOKACI V OP Martin Fraško MAS Naděje o.p.s , MOST.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
O kolik přijdeme, pane Nečasi? Aktuální čerpání peněz z fondů EU Praha,
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
RPS/CSF Průběh realizace RPS Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
FONDY EU Programové období
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
ministryně pro místní rozvoj
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
JUDr. Olga Letáčková náměstkyně pro řízení sekce Národního orgánu pro koordinaci 190. Žofínské fórum 10. listopadu 2015, Praha Evropské fondy 2014–2020.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Zhodnocení ROP Střední Morava Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Ú řad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava.
Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA SŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  OP VK  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
ROP JV – informace o novém programovém období
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Interní postupy MAS Brdy
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Příprava operačních programů
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Ing. Karla Šlechtová ministryně pro místní rozvoj 172. Žofínské fórum 25. listopadu 2014, Praha Evropské fondy 2014–2020

Aktuální stav a rizika v programovém období 2007–2013

Souhrnný stav čerpání ze SF / FS Poznámka: *Částka v CZK za průběžné žádosti o platbu zaslané EK je pouze účetní hodnota, kdy převod z EUR na CZK vychází z kurzu platného ke dni odeslání žádosti EK. Tato hodnota však neodpovídá částce refundované do státního rozpočtu. Při refundaci se používá kurz dle zaúčtovaných souhrnných žádostí, který je téměř vždy odlišný od kurzu odeslané žádosti o platbu. Zdroj: MSC2007, 3. října 2014 (podíl EU, mld. Kč)

Rizika nedočerpání prostředků RIZIKOOPATŘENÍ Řízení alokace  Prodlužování realizace projektů  Úspory, vratky, korekce  Devizová intervence ČNB ► Strategie dočerpání programů Individuální detailní práce s projekty Vyhlášení výzev, využití zásobníků projektů Lidské zdroje  Rozložení administrativních kapacit  Kontinuita a stabilita týmů ► Metodický pokyn pro rozvoj lidských zdrojů Analýza administrativní kapacity Kontroly, audity  Množství nesrovnalostí  Nejednotný přístup k uplatňování finančních oprav ► Sdílení zkušeností – databáze auditních zjištění Vzdělávání zaměstnanců implementační struktury Zákon o řídícím a kontrolním systému Veřejné zakázky  Obavy příjemců realizovat výběrová řízení ► Novela zákona o veřejných zakázkách Školení řídicích orgánů v oblasti VZ Velké projekty  Zdlouhavé schvalování velkých projektů  Fázování velkých projektů ► Intenzivní komunikace s EK a JASPERS Intenzivní komunikace s příjemci Legislativa  Transpozice směrnice EIA ► Příprava nové právní úpravy Intenzivní jednání s EK

Změny a poučení pro programové období 2014–2020

Změny / Poučení Široce nastavené priority ► Užší vymezení strategií, nižší počet aktivit Nastavení intervenční logiky Komplikovaná koordinace a chybějící řízení z úrovně NSRR ► Pravidla řízení a koordinace Dohody o partnerství - řízení na úrovni Dohody o partnerství Komplikovaný systém implementace ► Koncepce jednotného metodického prostředí – nastavení metodických pokynů závazných pro ŘO Fluktuace administrativní kapacity ► Metodický pokyn pro rozvoj lidských zdrojů Služební zákon Nenávaznost na strategické dokumenty ► Návaznost na strategické dokumenty ČR i EU Databáze strategií Důraz na objem, rychlost a formální správnost čerpání ► Důraz na společenský přínos projektů a efektivitu vynaložených investic

Klíčová východiska Strategie Evropa tematických cílů Tematická koncentrace Předběžné podmínky Výkonnostní rezervy

ESIF 2014–2020 Evropský fond pro regionální rozvoj

Dohoda o partnerství – cíle a priority 9

Programy Programy OP Doprava OP Životní prostředí OP Podnikání a inovaceOP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost OP Výzkum a vývoj pro inovace OP Výzkum, vývoj a vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP Lidské zdroje a zaměstnanostOP Zaměstnanost OP Technická pomoc Program rozvoje venkova OP Rybářství Integrovaný operační program Integrovaný regionální operační program ROP Severozápad ROP Severovýchod ROP Moravskoslezsko ROP Střední Morava ROP Střední Čechy ROP Jihovýchod ROP Jihozápad OP Praha Konkurenceschopnost OP Praha pól růstu OP Praha Adaptabilita Architektura programů - porovnání

Programy 2014–2020 Program Alokace v mld. EUR Tematické cíle Integrovaný regionální operační program4,632, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11 OP Doprava4,707 OP Životní prostředí2,644, 5, 6 OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost4,331, 2, 3, 4, 7 OP Zaměstnanost2,138, 9, 11 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání2,781, 9, 10 OP Technická pomoc0,22- OP Praha - pól růstu ČR0,201, 4, 8, 9, 10 Program rozvoje venkova2,171, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10 OP Rybářství0,033, 6 CELKEM23,83

Jednotné metodické prostředí Stejná pravidla Jednotná terminologie Přehlednější Jednodušší administrativa Transparentnější a snadnější komunikace Elektronizace

Schválená Dohoda o partnerství Schváleno JMP Monitorovací systém MS2014+ v provozu Vyjednávání Programů v EK Schváleny podmínky pro vyhlášení prvních výzev před schválením programu ze strany EK Aktuální stav

Děkuji za pozornost.