Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha Informace o budoucím programovacím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 11 OP Podnikání a inovace OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Kreativita a fondy EU z pohledu Ministerstva průmyslu a obchodu
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
CzechInvest Programové období Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Příprava OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Olga Letáčková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 4. prosince 2012 Podpora inovací v rámci kohezní politiky.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha OPPI - nástroj podpory podnikatelů.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
PhDr. Věra Havránková odbor ekologie
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Aktuální stav přípravy OP PIK Možnosti podpory podnikatelů.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Regionální politika EU v období
JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Technologická agentura
Transkript prezentace:

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha Informace o budoucím programovacím období kohezní politiky EU JUDr. Ing. Břetislav Grégr, MBA ředitel odboru koordinace strukturálních fondů

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Dopady dokumentů EU na podporu podnikání v ČR Programové období Strategie Evropa 2020 – velký důraz na inteligentní a udržitelný růst Inovace a inovativní podnikání mají být motorem evropského růstu a konkurenceschopnosti S podporou inovací souvisí většina z jedenácti tematických cílů EK Předně potom cíle: 1. Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací (cíl týkající se výzkumu a vývoje) 2. Zlepšení dostupnosti, využití a kvality informačních a komu- nikačních technologií (cíl týkající se širokopásmových sítí) 3. Zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků (MSP) Významná je i podpora přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Hlavní principy pro programovací období Princip strategického zaměření a propojení intervencí -spojeno s tematickou koncentrací a zaměřením na výsledky, vazba na ex-ante kondicionality Princip podpory tam, kde dochází k selhání trhu Princip podpory kvalitních a udržitelných projektů Princip snadnější přípravy a realizace projektů -spojeno s jednotným metodickým prostředím a zjednodušením administrativních postupů

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Tematická koncentrace Z prezentace komisaře pro regionální politiku Johanesse Hahna 6. října 2011

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Národní rozvojové priority a vymezení tematických okruhů Národní orgán pro koordinaci ve spolupráci s gestory (pod vedením prof. Mejstříka) finalizoval 8 tematických okruhů: TO 1 – Trh práce a vzdělávání, gestor – Miroslav Zámečník TO 2 – Funkční výzkumný a inovační systém – Jiří Blažek TO 3 – Konkurenceschopné podniky – Jiří Blažek TO 4 – Mobilita, dostupnost, sítě a energie – Petr Moos TO 5 – Efektivní správa a instituce – Pavel Telička TO 6 – Integrovaný rozvoj území – Petr Zahradník TO 7 – Boj s chudobou, sociální začleňování a zdraví – Miroslav Zámečník TO 8 – Životní prostředí – Petr Zahradník MPO se významně spolupodílelo na formulaci TO 2, 3 a 4.

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora podnikání a zvyšování konkurenceschopnosti na národní úrovni prostřednictvím silného tematického operačního programu pro podnikatelskou sféru v gesci MPO při zajištění dostatečné regionální dimenze Zaměření na podporu konkurenceschopnosti podniků s orientací na podporu inovací a znalostní ekonomiky (soulad se strategickými materiály EU i ČR – Strategie Evropa 2020, Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR, Národní inovační strategie ČR, Národní program reforem ČR) Strategie MPO pro nové programovací období

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Vymezení operačních programů pro ERDF, ESF a FS v rámci cíle „Investice pro růst a zaměstnanost“: Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK, MPO) Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV, MŠMT) Operační program Zaměstnanost (OPZ, MPSV) Operační program Doprava (OPD, MD) Operační program Životní prostředí (OP ŽP, MŽP) Integrovaný regionální operační program (IROP, MMR) Operační program Praha - pól růstu ČR (OP PPR, Magistrát hl. města Prahy) Operační program Technická pomoc (OP TP, MMR) Materiál MMR do vlády „Podklad pro přípravu Dohody o partnerství pro programové období 2014 – 2020“

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Čeho chceme pro podnikatele dosáhnout? Finančně dostatečně pokrytého operačního programu na podporu podnikání, koncentrujícího se na: Znalostní ekonomiku a inovace (dotační podpory) Podporovat zejména projekty založené na technologickém rozvoji, inovacích, uplatnění principů znalostní ekonomiky, transferu technologií apod. Vylepšení podnikatelského prostředí a individuální podpory (s využitím zejména finančních nástrojů) Posílit úlohu nových finančních nástrojů v rámci strukturálních podpor.

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Klíčová skupina příjemců – podnikatelé, zejména malé a střední podniky (zvláště inovativní), podpora velkých podniků v odůvodněných případech (ve vazbě na dosažení cílů operačního programu) Zohlednění specifických potřeb regionů ČR, zejména strukturálně postižených regionů Forma podpory – vyšší využití finančních nástrojů, ale zachování dotačních schémat zejména pro podniky schopné vytvářet inovativní řešení Spolupráce s hospodářskými a sociálními partnery, regionálními aktéry a ostatními resorty (dosažení vyšší efektivnosti intervencí – koordinace intervencí, synergické efekty) Strategie MPO pro nové programovací období

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Priority MPO pro novou kohezní politiku Návrh sektorových priorit MPO pro období 2014+: Konkurenceschopná a udržitelná ekonomika založená na znalostech a inovacích Sektorové priority MPO: Rozvoj podnikání založený na podpoře výzkumu, vývoje a inovací Rozvoj infrastruktury a služeb podporujících podnikání ve znalostní ekonomice a internacionalizace podnikání Udržitelné hospodaření s energií a rozvoj inovací v energetice Důraz na výzkum, vývoj a inovace bude v novém OP ještě rozsáhlejší než v OPPI, vč. využívání nových forem podpory (nástroje finančního inženýrství).

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Schéma priorit MPO Národní rozvojová priorita Sektorové priority Oblasti priorit Konkurenceschopná a udržitelná ekonomika založená na znalostech a inovacích Konkurenceschopná a udržitelná ekonomika založená na znalostech a inovacích Rozvoj podnikání založený na podpoře výzkumu vývoje a inovací Rozvoj infrastruktury a služeb Rozvoj infrastruktury a služeb Udržitelné hospodaření s energií a rozvoj inovací v energetice Udržitelné hospodaření s energií a rozvoj inovací v energetice −Rozvoj VaV kapacit podniků −Podpora rozvoje VTP, PI a CTT −Infrastruktura pro rozvoj ICT −Podpora transferu znalostí a technologií −Podpora rozvoje klastrů −Technologický foresight a skauting −Podpora zavádění technických a netechnických inovací −Podpora zavádění nových produktů na bázi efektivních technologií −Finanční nástroje pro inovační podnikání −Rozvoj VaV kapacit podniků −Podpora rozvoje VTP, PI a CTT −Infrastruktura pro rozvoj ICT −Podpora transferu znalostí a technologií −Podpora rozvoje klastrů −Technologický foresight a skauting −Podpora zavádění technických a netechnických inovací −Podpora zavádění nových produktů na bázi efektivních technologií −Finanční nástroje pro inovační podnikání −Rozvoj školicích středisek −Rozvoj infrastruktury pro podnikání −Zavádění nových technologií −Finanční nástroje pro zakládání a rozvoj podniků −Podpora rozvoje znalostí pro internacionalizaci podnikání −Ochrana průmysl. vlastnictví −Poradenské služby pro podnikání založené na znalostech −Podpora technického vzdělávání a speciálních školení −Poskytování ICT služeb pro MSP −Rozvoj školicích středisek −Rozvoj infrastruktury pro podnikání −Zavádění nových technologií −Finanční nástroje pro zakládání a rozvoj podniků −Podpora rozvoje znalostí pro internacionalizaci podnikání −Ochrana průmysl. vlastnictví −Poradenské služby pro podnikání založené na znalostech −Podpora technického vzdělávání a speciálních školení −Poskytování ICT služeb pro MSP −Podpora úsporných opatření v oblasti výroby, přenosu, distribuce, rozvodu a spotřeby energie −Podpora rozvoje přenosových a distribučních soustav a tepelných rozvodných zařízení −Podpora efektivního využívání obnovitelných zdrojů −Podpora výzkumu, vývoje a inovací v energetice −Podpora vyššího využívání druhotných surovin −Podpora úsporných opatření v oblasti výroby, přenosu, distribuce, rozvodu a spotřeby energie −Podpora rozvoje přenosových a distribučních soustav a tepelných rozvodných zařízení −Podpora efektivního využívání obnovitelných zdrojů −Podpora výzkumu, vývoje a inovací v energetice −Podpora vyššího využívání druhotných surovin

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA základem je vládou schválená Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a Národní inovační strategie důraz bude kladen na lepší spolupráci podnikatelského a vědeckovýzkumného sektoru nutné je také řešit vyšší ochranu duševního vlastnictví v podnicích a zvýšit aktivitu firem v oblasti patentování výstupů jejich podnikového VaV v oblasti inovací je třeba zvýšit podíl zaváděných inovací vyšších řádů (tj. zavádění inovací do podniků představujících aplikaci znalostí a technologií nových na trhu), ale také řešit současný nízký podíl netechnických inovací (organizačních, marketingových) bude uplatňován i technologický foresight (pomoc při stanovení strategických cílů a priorit v oblasti technologií na úrovni podniku, odvětví či regionu) Sektorová priorita: Rozvoj podnikání založený na podpoře výzkumu, vývoje a inovací

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA nastavit nástroje podpory tak, aby zabezpečily moderní infrastrukturu pro podnikání, pomohly k rozšíření nabídky sofistikovaných poradenských služeb pro podnikatele a lépe motivovaly k podnikavosti veřejné intervence by měly podporovat zejména MSP s cílem dále posilovat jejich konkurenceschopnost zaměřit se na podporu využití existujících průmyslových budov, řešit nedostatečnou infrastrukturu pro specializovaná školení, zajistit lepší podmínky pro rozvoj firem s nižším inovačním potenciálem v menších městech a na venkově, rozšířit oblast kvalitních poradenských služeb pro MSP podporujících jejich mezinárodní konkurenceschopnost, marketingovou připravenost, jejich internacionalizaci, včetně zajištění dostupnosti informací a služeb pro podnikání při vstupu na zahraniční trhy propojit s podporou technického vzdělávání a speciálních školení Sektorová priorita: Rozvoj infrastruktury a služeb podporujících podnikání ve znalostní ekonomice a internacionalizace podnikání

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA vychází se ze skutečnosti, že energetická náročnost naší ekonomiky významně ovlivňuje její celkovou konkurenceschopnost je třeba odlišit podporu v rámci kohezní politiky od připravované nové podpory v rámci Nástroje pro propojení Evropy v oblasti dopravy, energetiky a informačních a komunikačních technologií (CEF) zaměření na podporu úsporných opatření v oblasti výroby, přenosu, distribuce a spotřeby energie, efektivního využívání OZE, vyššího využívání i druhotných surovin relativně novou samostatnou oblastí je podpora výzkumu, vývoje a inovací v energetice – při lepší koordinaci intervencí a v úzké vazbě na střediska excelence a regionální VaV centra (např. do vývoje inteligentních rozvodných systémů nízkého napětí) k tomuto se dopracovává Státní energetická koncepce Sektorová priorita: Udržitelné hospodaření s energií a rozvoj inovací v energetice

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Operační program MPO pro období Důraz na rozvojové podpory + počátek inovační podpory OPPP OPPP OPPI OPPI Důraz na inovační podpory + podpora VaV ve firmách (Potenciál), spolupráce mezi terciární sférou a průmyslem Důraz na znalostní ekonomiku, transfery technologií a spolupráci VaV s inovačními firmami OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Předběžná pozice Evropské komise Je vyjádřena v Pozičním dokumentu, který bude v ČR představen ; za hlavní priority (v působnosti MPO) EK považuje: zlepšení účinnosti investic do výzkumu a inovací pomoc MSP v oblastech poradenství na využívání inovací a ekologických technologií, energetické účinnosti, požadavků na dovednosti, přístup k novým trhům a obchodní strategie, zakládání podniků, rozvoj klastrů aj. aktivace potenciálu růstu a konkurenceschopnosti v oblasti ICT (podpora rozvoje elektronického obchodování a elektronických služeb business to business) podpora posunu k nízkouhlíkovému hospodářství napříč odvětvími účinné nakládání s odpady horizontálně – moderní a profesionální veřejná správa

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Předběžná pozice Evropské komise Hlavní priority v oblasti výzkumu (aplikovaného) a inovací: soustředit se na budoucí a vznikající klíčové technologie s cílem prozkoumat mezery na trhu a znovuoživit místní hospodářství podpora podnikových investic do výzkumu a inovací, vývoje produktů a služeb, obchodování s výsledky výzkumu, přenosu technologií, vytváření sítí, rozvoje klastrů a aplikovaných inovací prostřednictvím inteligentní specializace u center pro přenos technologií podpora výstupů aplikovaného výzkumu a technologického rozvoje a obchodování s nimi (v strategickém partnerství) u center pro výzkum a technologický rozvoj podpora politik více externě zaměřených (v oblastech výzkumných činností a spolupráce) na MSP

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Předběžná pozice Evropské komise Hlavní priority v oblasti zlepšení konkurenceschopnosti MSP: zajistit lepší přístup k novým technologiím na podporu využívání inovací mezi MSP a oblastí výzkumu, včetně podpory sociálních podniků podpora uplatňování eko-inovací a ekologických technologií vytvoření škály finančních nástrojů, včetně nástrojů pro řízení rizik a vstupní kapitál, na podporu zakládání nových společností a pro rozvoj stávajících společností s potenciálem růstu zlepšení celkového podnikatelského prostředí pro MSP prostřednictvím poskytnutí infrastruktury (inkubátory, technologické parky, vylepšení stávajících průmyslových areálů) ČR by měla podniknout rozhodný krok směrem od grantové podpory MSP k finančním nástrojům.

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Předběžná pozice Evropské komise Podmíněnost priorit financování: vytvoření vnitrostátní a regionální strategie pro výzkum a inovace pro inteligentní specializaci (S3 strategie – Smart Specialization Strategy) přijetí opatření pro zajištění účinného provedení zákona o malých podnicích existence strategie pro posílení účinnosti správy, včetně přijetí služebního zákona odpovídajícího evropským normám K jakým podporám má Komise rezervovaný přístup: podpora sportovní infrastruktury, výstavba nových a rozšíření stávajících nemocnic, investice do místních silnic všeobecná vzdělávací infrastruktura komerční turistická zařízení (hotely), volnočasová zařízení a lázně

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Děkuji za pozornost