Sociální podnikání v ČR Bc. Jitka Čechová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODNIKATELSKÉ DOVEDNOSTI PRO ROZVOJ MSP A NNO V K RÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Projekt CZ.1.07/3.2.10/ Společnost pro právní a ekonomické vzdělávání.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Koněvova 18, , Ústí nad Labem
Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
Jakou podporu sociální ekonomice si představujeme v ČR do budoucna Výbor pro regiony Rady vlády pro NNO, Ústí nad Labem, Ing. Magdalena Hunčová,
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Sociální ekonomika a podnikání Petra Francová Výroční konference IOP Ostrava
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Ing. Marek Juha
Sociální podnikání v ČR Lenka Šebelová
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
Principy sociálního podnikání
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Sociální podnikání v ČR Olomouc Mgr. Šárka Dořičáková
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Sociální podnikání v Moravskoslezském kraji
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
Sociální podnikání – šance podnikat jinak Ostrava
4. Sociální podnikání v Evropě Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Radmila Herzánová „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“,
Tvorba projektu sociálního podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ ATRACT CONSULTING.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Sociální podnikání ve Zlínském kraji Mgr. Šárka Dořičáková
Základní principy sociálního podnikání
Jak se pozná sociální podnik
Cestovní ruch: zákon pro posílení oboru i ekonomiky ČR Jitka Fatková ředitelka odboru cestovního ruchu Tisková konference MMR 24. červen 2010.
Společenská odpovědnost organizací
Konference Programu Iniciativy Společenství EQUAL: „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ Národní tematická síť - NTS Skupina C: Posilování sociální ekonomiky,
JAK SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ MŮŽE PODPOŘIT ROZVOJ REGIONŮ Petra Francová a Karel Rychtář Nová ekonomika, o.p.s. Výbor pro regiony RVNNO, Pardubice
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Sociální podnikání Standardy sociálního podnikání.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Asociace sociálního podnikání. Cíle Asociace sociálního podnikání  ASP založena za účelem podpory sociálního podnikání, hledání činností pro sociální.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ
Sociální podnikání v JMK a KV Katedra Enviromentálních studií
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Bc. Jitka Čechová MAS Sedlčansko
SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ Mgr. Šárka Dořičáková. Proč sociálně podnikat? vztah k práci je deformován nezaměstnanost přináší sociální problémy uchazečů,
Trendy a možnosti v oblasti sociálního podnikání Petra Francová Seminář ASZ Praha
SENZA družstvo, chráněná dílna Prostějov Olomouc
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V NOVÉM PLÁNOVACÍM OBDOBÍ Mgr. Šárka Dořičáková Olomouc.
Zápatí prezentace1 Nové trendy v politice zaměstnanosti: sociální podnikání - srovnání poptávky trhu práce a nabídky cílových skupin Mirka Wildmannová.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Trutnovská zeleň, o.p.s. Mgr. Terezie Mertlíková ředitelka.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Státní zemědělská politika a sociální zemědělství
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Výchova k občanství 9.ročník
Společenská odpovědnost a školy
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Společensky odpovědné podnikání
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Aktuální informace o výzvách MAS JmK – oblast sociální služeb
Nové trendy v politice zaměstnanosti: sociální podnikání - srovnání poptávky trhu práce a nabídky cílových skupin Mirka Wildmannová ESF MU Brno Zápatí.
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Transkript prezentace:

Sociální podnikání v ČR Bc. Jitka Čechová 29. 10.2013 Plzeň Panelová diskuze

Poslání P3 – People, Planet, Profit, o.p.s.

Koncept trojího prospěchu

P3 přináší a prosazuje nové přístupy v podnikání s pozitivním dopadem na společnost.

Co dělá P3 vede a koordinuje činnost Tematické sítě pro sociální ekonomiku TESSEA organizuje semináře na zakládání sociálních podniků poskytuje poradenství a konzultace v oblasti sociálního podnikání pomáhá s přípravou projektů na založení sociálních podniků realizuje projekty na podporu a propagaci sociálního podnikání

Projekt Podnikání jinak

Propagační kampaň nový web www.ceske-socialni-podnikani.cz propagace sociálního podnikání prostřednictvím videí a rozhovorů připravují se dokumentární filmy o sociálním podnikání v ČR, Rakousku, Belgii a 16 medailonků o soc. podnikatelích přenos dobré praxe z Rakouska a Belgie publikace Příklady dobré praxe manuál Jak založit sociální podnik

Síť ambasadorů 8 ambasadorů v celé ČR od ledna 2013 do června 2014 představují sociální podnikání v regionech České republiky seznamují krajské a městské úřady, neziskové organizace, sociální podniky, vysoké školy, ale i ostatní podniky, které láká začít podnikat touto netradiční formou

Adresář sociálních podniků seznam na www.ceske-socialni-podnikani.cz údaje z telefonického průzkumu + hlásí se sami nyní 127 podniků třídění podle oborů, krajů, společenské prospěšnosti a cílových skupin v seznamu jsou ti co se vnímají jako sociální podniky

Co je sociální podnikání

Co je sociální podnikání (1) podnikatelské aktivity prospívající společnosti a životnímu prostředí hraje důležitou roli v místním rozvoji vytváří pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním, nebo se společenským znevýhodněním zisk je z větší části použit pro další rozvoj sociálního podniku

Co je sociální podnikání (2) SP má 2 cíle – sociální a ekonomický, oba jsou rovnocenné pro sociální podnik je stejně důležité dosahování zisku i zvýšení veřejného prospěchu sociální podnik naplňuje veřejně prospěšný cíl, který je formulován v zakládacích dokumentech sociální podnik vzniká a rozvíjí se na konceptu tzv. trojího prospěchu – ekonomického, sociálního a environmentálního

Principy a standardy sociálního podniku Tato definice vznikla ve spolupráci s Tematickou sítí pro sociální podnikání v České republice. Principy a standardy sociálního podniku PRINCIPY SOCIÁLNÍHO PODNIKU 1. Obecně prospěšný cíl, který je formulován ve stanovách nebo statutu 2. Participace, demokratické rozhodování a sociální kapitál 3. Specifické financování a použití zisku 4. Místní rozměr STANDARDY Sociální podnik je orientovaný na řešení otázek zaměstnanosti, sociálního začleňování a místního rozvoje. Vzniká a rozvíjí se na konceptu tzv. trojího prospěchu – ekonomického, sociálního a environmentálního. Je posílena role vnitřních a vnějších vztahů sociálního podniku: a) Vnitřní vztahy sociálního podniku směřují k maximálnímu zapojení členů/pracovníků do rozhodování a k samosprávě. b) Vnější vztahy s okolím posilují sociální kapitál sociálního podniku a místních společenstev. Finanční vztahy a hospodaření sociálního podniku. jsou podřízeny obecně prospěšnému cíli uvedenému ve stanovách/statutu/zakládací listině. Hospodaření sociálního podniku směřuje k dlouhodobé ekonomické stabilitě a udržitelnosti (interní i externí). Případný zisk z účasti na trhu je používán přednostně pro rozvoj sociálního podniku a/nebo pro naplnění jeho obecně prospěšných cílů. Sociální podnik nese ekonomická rizika. Sociální podnik uspokojuje přednostně místní potřeby a využívá přednostně místní zdroje. KOMENTÁŘE Princip tzv. trojího prospěchu je překladem často používaného anglického pojmu triple-bottom line. Obecně prospěšného cíle je dosahováno ekonomickými aktivitami, které jsou definovány v podnikatelském záměru, ve stanovách, statutu a/nebo dalších dokumentech. Sociální podnik působí ve všech sférách hospodářství. Právní forma sociálního podniku není rozhodující. Sociální podnik není přímo ani nepřímo řízen veřejnými institucemi nebo soukromými institucemi a jeho případná závislost nesmí ohrožovat žádný z jeho principů.  V sociálním podniku je kladen důraz na vyváženost mezi demokratickým rozhodováním (strategie) a manažerským řízením (operativa). Pro organizace založené na členském principu (např. družstva) platí princip 1 člen = 1 hlas. Sociální podnik se snaží o vytváření zisku/přebytku. Zisk však není primárním cílem podnikání. Převážná část zisku není rozdělována mezi společníky, manažery, členy, akcionáře nebo vlastníky. V závislosti na právní formě mohou případní členové nést ekonomická rizika prostřednictvím podílu na majetku, financování a rozhodování. Sociální podnik může mít vícezdrojové financování. Sociální podnik vstupuje do místních iniciativ a partnerství, přispívá k místnímu rozvoji znevýhodněných oblastí. Podporuje smysl pro společenskou odpovědnost na místní úrovni.

Principy sociálního podniku Sociální prospěch zaměstnávání a sociální začleňování osob znevýhodněných na trhu práce participace zaměstnanců a členů na strategickém směřování podniku důraz na rozvoj pracovních kompetencí znevýhodněných zaměstnanců inovativní přístupy a řešení provozování aktivity prospívající společnosti či specifické skupině lidí

Principy sociálního podniku Ekonomický prospěch vykonávání soustavné ekonomické aktivity schopnost zvládat ekonomická rizika zisk je použit pro rozvoj SP nebo naplnění veřejně prospěšných cílů nezávislost v manažerském rozhodování a řízení na externích zakladatelích nebo zřizovatelích trend směrem k placené práci

Principy sociálního podniku Enviromentální a místní prospěch přednostní uspokojování potřeb místní komunity využívání místních zdrojů spolupráce SP s důležitými místními aktéry zodpovědnost na místní úrovni inovativní přístup a řešení zohledňování enviromentálních aspektů výroby a spotřeby

Založení sociálního podniku zakládací dokumenty (společenská smlouva) – prohlášení o podnikání v souladu s principy SP (kompromis mezi obecností a konkretizací) dřívější vznik podniku - dodatek k zakládacím dokumentům sepsaný u notáře obecně prospěšný cíl reinvestice zisku – více než 50% zaměstnávání znevýhodněných osob – více než 40%

Sociální podniky v Plzeňském kraji EXODUS, sdružení občanů – výroba keramiky, digitalizace, kopírování, kancelářské práce MOŽNOSTI TU JSOU, o.p.s. - Café Restaurant Kačaba, - Second hand SECOND v Plzni a Klatovech Pracovní Sobota s.r.o. – zahradnické a úklidové práce Přeslička s.r.o. – drobná průmyslová výroba, kompletační práce VK Radouš s.r.o. Šťáhlavy – výroba nefiltrovaného a nepasterizovaného piva, výroba moštů

Děkuji za pozornost P3 - People, Planet, Profit, o. p. s Děkuji za pozornost P3 - People, Planet, Profit, o.p.s. Malátova 16, Praha 5 - Smíchov www.p-p-p.cz nebo www.ceske-socialni-podnikani.cz