KNIHOVNA JAKO KOMUNITNÍ CENTRUM NSZM - SROP 3.2. Město Vsetín „srdce Valašska“ (podhůří Beskyd, krásná příroda, bohatý folklór, blízko hranic se Slovenskem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MASARYKOVA VEŘEJNÁ KNIHOVNA JAKO INSTITUCE KOMUNITNÍCH AKTIVIT A CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VSETÍNĚ Grantové schéma Zlínského kraje SROP 3.2 Karlovy Vary,
Advertisements

Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
SOCIÁLNÍ INTEGRACE V LIBERECKÉM KRAJI grantové schéma v rámci Společného regionálního operačního programu České republiky na léta Priorita.
Opatření 2.3 OP RLZ „Posílení kapacit poskytovatelů sociálních služeb“ Globální grant.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Projekty v Jednotném programovém dokumentu pro Cíl 2 (příklady - Priorita 2) Jednotný programový dokument pro Cíl 2
Opatření 2.3 JPD 3 „Posilnění kapacit poskytovatelů sociálních služeb v hlavním městě Praha“ Globální grant.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Společný regionální operační program Obchodní akademie, Česká Lípa, nám. Osvobození 422, příspěvková organizace.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
MASARYKOVA VEŘEJNÁ KNIHOVNA JAKO INSTITUCE KOMUNITNÍCH AKTIVIT A CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VSETÍNĚ Informace o projektu Masarykovy veřejné knihovny Vsetín.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Možnosti investičních aktivit knihoven v příštím programovacím období Knihovny a strukturální fondy EU Ing. Radka Soukupová Ministerstvo pro.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Zkušenosti s tvorbou a využíváním nového webu v MVK ve Vsetíně
MAP – Místní akční plán ORP RK
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Seminář pro žadatele o finanční podporu 6. a
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Ing. Stanislava Správková
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Klíčové aktivity projektu
Transkript prezentace:

KNIHOVNA JAKO KOMUNITNÍ CENTRUM NSZM - SROP 3.2

Město Vsetín „srdce Valašska“ (podhůří Beskyd, krásná příroda, bohatý folklór, blízko hranic se Slovenskem obyvatel aktivní člen NSZM předkladatel mnoha projektů (Čistá Bečva, Podnikatelský inkubátor Vsetín, Logistické centrum, projekty do OP RLZ) podporuje občanskou společnost, neziskové organizace (dofinancování grantů)

Představení Masarykovy veřejné knihovny Vsetín Statistické údaje za rok 2004 počet čtenářů: počet návštěvníků: počet výpůjček: počet akcí pro veřejnost: 355 (pro dospělé 38, mládež 45, děti do 14 let 271)

Jak vznikala myšlenka realizovat komunitní a vzdělávací aktivity a napsat projekt? nevyhovující prostory nové trendy nedostatek financí problematická sociální situace v regionu potřeba koncentrace komunitních aktivit ve městě

Proč knihovna? informační uzel znalost místa a lidí důvěryhodnost individuální přístup rovný přístup pro všechny zkušenosti s poskytováním služeb image neutrální instituce – civilní a neformální prostředí ideální prostředí pro sociální integraci

Předchozí zkušenosti knihovny zkušenosti s cílovými skupinami -široká veřejnost -děti -nezaměstnaní -rodiče s malými dětmi -Senioři -NNO -atd. zkušenosti s projektovou činností

Geneze projektu vybudování komunitní knihovny bylo zakotveno do priorit Akčního plánu zdraví města dojednání partnerství Společný regionální operační program (SROP) zaměření projektových aktivit na sociální exkluzi v regionu zúžení a specifikace cílových skupin projektu rozdělení projektu na investiční a neinvestiční

investiční projekt (SROP 3.1) –rekonstrukce budovy pro knihovnu –předkladatel město Vsetín neinvestiční projekt –název: Masarykova veřejná knihovna jako instituce komunitních aktivit a celoživotního vzdělávání ve Vsetíně –grantové schéma Zlínského kraje podporující sociální integraci (3.2) Výsledný projekt

Všeobecným cílem projektu je reintegrace znevýhodněných skupin obyvatelstva do komunity, k pracovnímu uplatnění a snížení jejich sociální izolace prostřednictvím kompatibilní nabídky celoživotního vzdělávání v komunitní knihovně ve Vsetíně Cíl projektu

Vzdělávací semináře a kurzy zaměřené na informační gramotnost a motivaci pro: –nezaměstnané, zejména dlouhodobě nezaměstnané –matky (rodiče) s malými dětmi Vzdělávací bloky pro děti a mládež ohrožené sociální exkluzí: –příprava na budoucí profesi –komunitní programy pro volný čas Aktivity pro cílové skupiny projektu:

Partnerství v projektu Město Vsetín Úřad práce Vsetín Rodinné a mateřské centrum Sluníčko Speciální školy Vsetín Společnost pro komunitní práci Vsetín

Úspěšnost investiční projekt (SROP 3.1) schválen, v březnu 2005 podepsána smlouva s MMR neinvestiční projekt (SROP 3.2) schválen v srpnu 2005 –realizace začala od ledna 2006 –přijetí nových zaměstnanců –nákup vybavení a zařízení –příprava a realizace jednotlivých vzdělávacích akcí

Udržitelnost město Vsetín –udržitelnost pracovních míst po dobu 3 roky –podpora aktivit do dalších let předjednání další spolupráce po ukončení projektu s partnery předpoklad využití dalších programů EU, zejména OP RLZ po ukončení projektu

Průběh přípravy projektu první kroky jednání s partnery - analýza cílových skupin, zajištění předfinancování, dofinancování, udržitelnost pracovních míst pečlivé nastudování „Pokynů pro žadatele“ sestavení rozpočtu - finanční i časový plán sestavení logického rámce - formulace cílů a výstupů projektová dokumentace ELZA včasné zajištění povinných příloh

Zkušenosti s ELZOU Popis projektu: –situační analýza: zdroje, programové dokumenty –všeobecný cíl: soulad s opatřením v první větě, stručný obsah, cílové skupiny –specifický cíl: čeho bude u cílových skupin dosaženo –aktivity: jakými aktivitami dosáhneme cíle Předpoklady a rizika: –popis rizika a jak jej eliminujeme: např. zájem cílové skupiny- smlouva s partnery atd.

Zkušenosti s ELZOU Udržitelnost: –garance ze strany partnera –potřebnost pro cílovou skupinu –navázání na další programy ESF Přidaná hodnota: –co si od nás účastníci odnesou, co jim poskytneme Inovativnost: –nabídnutí nového, pro klienty příjemnějšího způsobu vzdělávání Vazba - investiční projekt Horizontální témata

Děkuji za pozornost Kontakty: PhDr. Helena Gajdušková Marie Pokorná Kateřina Janošková Masarykova veřejná knihovna Vsetín tel.: Tento projekt je financován ESF, Zlínským krajem a městem Vsetín