Niterný leadership Peter Urs Bender Vydal Management Press, 2002.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRATEGIE VIZE Kam chceme dojít? Kde jsme? Co umíme?
Advertisements

Vysvětlení pojmů PROJEKT (ve vztahu s «mentálními gesty » - viz dokument o mentálních gestech) Vědomé projekty a.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
1 Projektová dynamika II RNDr. Jiří Weinberger, TIMING Praha 28. Března 2008.

Jak na to, aniž bychom se zničili
Printforum 2011 Přednáška Technologická přeměna – a důsledky pro tiskárny Prof. Dr. Thomas Helbig Poradce podniků v polygrafickém průmyslu
1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
Praktické poznámky Pro obchod a život. KAŽDÉ OBCHODNÍ JEDNÁNÍ JE CITOVÁ ZÁLEŽITOST Lidský mozek je tvořen „nižšími“ oblasty, které zpracovávaji přicházejicí.
Vize, Strategie, Cíle.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Efektivnost řídící práce
V e d e n í l i d í.
Z praktických zkušeností mnoha manažerů vyplývá, že vedoucí neuplatňuje ve všech situacích a ke všem podřízeným stejný styl řízení. Vlastní výběr a účinné.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
„Test“ schopnosti imaginace
Konverzace Máte psa nebo k očku?. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Proč je důležité studovat Principy
1 Roverský mikulášský víkend 2005 © Einstein, fotografie ©Nick.
IveHale s.r.o..
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_13.
a jeho využití u klientů po CMP
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
„Od personalisty ke stratégovi“ aneb rozvoj podle skutečných potřeb „Nemůžeš nikdy porozumět roli vůdce, pokud se sám neujmeš takové odpovědnosti.“ Opravdoví.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
KOMPETENČNÍ MODEL DŮLEŽITÝ PRVEK ŘÍZENÍ LIDÍ
Obsah: Proč 8. návyk Rámcové objasnění 8. návyku
1 K čemu ještě 8. návyk S.R. Covey „Od efektivnosti k velikosti, vyjímečnosti“ Obsah: 1.Proč 8. návyk 2.Rámcové objasnění 8. návyku 3.Úloha leadership.
Jak řídit a vést lidi Březinová Ludmila
R O Z H O D O V Á N Í Patří ke klíčovým manažerským dovednostem (ve všech oborech a oblastech života): - výroba, finance, informatika, doprava, služby,
Jak efektivně komunikovat s klientem?
(komentovaný přehled)
Zdravá škola.
Komunikace ve styku s veřejností , v řízení a vedení lidí
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
Udělejte si jarní úklid sama v
MEDIÁLNÍ KOMUNIKACE.
PALIATIVNÍ PŘÍSTUP V KC aneb „Pomoz mi nést můj úděl“ Semiramis o.s. / Laxus o. s. Richard Hanus, Eva Mifková.
Douglas McGregor (1906 – 1964).
Teorie motivace Adéla Furiková.
1. Projektový management I. ÚVOD II. PROJEKT III. PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ IV. PROJEKTOVÝ TÝM Přednáška č. 1: Projektový management.
1 Manager nebo leader? -Management je pozice -Leadership je volba (rozhodnutí) -Potřebujeme management i leadership -Management a leadership je všude kolem.
Odborný růst a celoživotní učení Další vzdělávání pedagogických pracovníků.
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
Přístup k OM v pojetí posunu paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení Osnova Připomenutí „co znamená posun paradigmatu v managementu k principiálnímu.
Styly vedení lidí Pavla Kotyzová
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Manager nebo leader? Management je pozice
Vůdcovství - leadership
1 Úloha vůdců, úloha vůdcovství -Poznat a dělat správné věci -Definovat vize -Ukazovat cestu, jak vizi realizovat.
Vůdcovství – leadership CVIČENÍ č.2
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Důvěryhodnost křesťanského politika a jeho strany.
Plánování přednáška první. Plánování na Gemini Jak využít plánování v oddíle? Prakticky si plánování vyzkoušet. 2.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
Vůdcovství – leadership část 2.
MOTIVACE Zora Syslová.
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Úloha vůdců, úloha vůdcovství
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Transkript prezentace:

Niterný leadership Peter Urs Bender Vydal Management Press, 2002

I. Co je to niterný leadership? Niterný leadership není vůbec o vedení lidí. Leadership „začíná od vedení sebe sama.“ Lídr: říká, co je třeba udělat dbá, aby toho bylo dosaženo Niterný lídr v nás nás vede právě tak. Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý

Radek Frízel & Jakub Holý Dva typy vedení Povrchní lídr je poháněn vnějšími tlaky. (Strachem, příkazy, touhou po moci/€/slávě.) Niterný lídr je motivován vnitřně, chce. (Nadšením, seberealizací, naplněním, vizí.) Pozn.: V obou případech se jedná o našeho „vnitřního lídra“, o to, co nás pohání, ne nutně o vedení druhých. [Odkaz: vyhoření.] Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý

motivace – hodnoty – vize Niterný lídr dělá rád to, co dělá, ať je to cokoli. Ne proto, že by rád dělal všechno, ale proto, že dělá to, co dělat chce. A dělá-li zrovna něco nepříjemného, činí tak pro dosažení svého cíle a s myšlenkou na něj. Pozn.JH: Toto je dle mne jedna z hlavních os Benderova sdělení, možná ta jediná hlavní. Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý .

Radek Frízel & Jakub Holý City vs. rozum? Emoce do businessu nepatří? NE: City jsou tím, co nás pohání. Jsou stejně důležité jako rozum. věnujme jim pozornost vytvářejme pozitivní zkušenost (LoTR) odmění se nám: jsem-li spokojený a šťastný, nadšený pro věc, dokáži mnohem víc, chci víc LoTR (Lord of The Rings) = film Pán prstenů – herci se při jeho natáčení bavili, hráli si, byli tvůrčí, nadšení, udělali si táborák, slavnostně pálili křeslo … . Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý .

Radek Frízel & Jakub Holý Hodnoty Vize Lidé Postoje + chování Uskutečnění Zaujetí Lidé = lídr není proti lidem, ale s lidmi a pro ně; cíle dosahuje jen s jejich pomocí a podporou – a zato podporuje je. Postoje: např. optimismus vs. negativismus (víra v úspěch x v neúspěch). Odvaha podstupovat rizika. Zaujetí pro vizi Kontrola pokroku a dosažených výsledků. Neuskutečnitelná a neuskutečněná vize je k ničemu, jednej! Kontrola Výsledky Odvaha (Naplnění) Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý .

5 kroků na cestě k niternému l-s. Poznej se (hodnoty, motivace, osobnostní typ, strachy = brzdy, návyky chování). Formuluj vizi a buď zaujatý (měj rád, co děláš). Riskuj (měj odvahu podstoupit riziko). Komunikuj (přenášej vizi). Kontroluj pokrok a výsledky. Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý

Radek Frízel & Jakub Holý II. Poznej se Poznej se: Jakých hodnot si cením? (Co chci v životě?) Jaké postoje mám? (Pomáhají nebo překáží?) Jaký typ osobnosti jsem? (Co mi (ne)sedí?) Přijmi se: chyby a jedinečnost; doplnění Změň se: jsem, jaký chci být? Postoje lze změnit (např. „přerámování“), osobnost pěstovat. Nestačí chtít, musí se cvičit. Dík sebepoznání též vím, co mě naplňuje – a niterný lídr chce dělat právě to, cílem je mu naplnění, uspokojení. Sebepoznání – postoje, návyky chování, hodnoty a názory, obavy (strana 49.) Zjisti, co přispívá k tvé produktivitě, naplnění a spokojenosti , přijmi rozhodnutí pro uplatnění těchto zjištění, uplatni je a sleduj kontroluj výsledky. Chyby a jedinečnost – smiř se se svými nedostatky, nikdo nejsme dokonalý (ale pracuj na nich!), a pochop, že nemusíš být, jakým tě druzí chtějí, jsi jedinečný a máš právo na jiné cíle, jiný styl života atd., buď svůj! Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý .

Radek Frízel & Jakub Holý Osobnostní typ Jiná osobnost znamená: jiné obavy – brzdí jej něco jiného jiné motivace – chce od života něco jiného jiný efektivní styl práce – není jen jediný jiné silné a slabé stránky  doplňují se Poznání  možnost volby sebe, porozumění druhým Možnost volby sebe = jaký chci být; osobnost je hodně stabilní, lze ji však vyvíjet a rozvíjet. Porozumění druhým = porozumění jiným typům osobností, s jinými motivacemi a potřebami, které mě byz porozumění budou jen nesmírně vytáčet. Bender na základě jiných prací podává systém 4 os. typů, velmi zjednodušeně: laskavý (zaměřený na lidi), expresivní (extrovert, showman), pohaněčský (ideální na pruského důstojníka) a analytický (hloubavý, logický). Dobrý lídr pomáhá druhým překonávat jejich obavy, aby jim pomohl v rozletu – a tím i sobě. Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý .

Radek Frízel & Jakub Holý Změna je život  Výměna přednášejících. Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý

III. Formuluj vizi a buď zaujatý Vize je látka našich snů Vize je náš cíl Zaujetí je naší energií, která tyto sny přeměňuje ve skutečnost Zaujetí je způsob, jak se k cíli dostat Investiční přístup: obrácené pravidlo 80/20 Obrácené pravidlo 80/20: 80% úsilí je třeba na prvých 20% výsledku, tj. zpočátku se výsledky dostavují pomalu. SMART cíle: Specific (konkrétní), Mesurable (měřitelnost naplnění), Attainable (je silách mě a spolupracovníků), Realistic (možný), Truthful (něco, oč doopravdy stojím). Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý .

III. Formuluj vizi a buď zaujatý Vize začíná od poznání sebe sama Každý má svou vlastní vizi „Zůstat nohama na zemi a dívat se ke hvězdám“* Vize spojuje: logiku a intuici myšlenky a pocity zkušenosti a potenciál SMART cíle * T.Roosevelt Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý

Radek Frízel & Jakub Holý SMART cíle Specific (konkrétní) Measurable (měřitelné) Attainable (dosažitelné) Realistic (reálné) Truthful (pravdivý) Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý

Radek Frízel & Jakub Holý IV. Riskuj Rozhodnutí záleží na výběru priorit Riziko je představa, že se budeme muset vzdát jiných věcí Riziko nečinnosti Riziko nedokonalosti Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý

Radek Frízel & Jakub Holý V. Komunikuj Komunikace je výměna informací a pocitů Komunikace vychází z nitra Chtěná x Nechtěná Seznamte lidi se svou vizí Nejdříve pochopte, pak budete pochopeni (Covey: 7 návyků vůdčích osobností) Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý

VI. Kontroluj pokrok a výsledky Pokrok je vyjádřením cesty, kterou jsme urazili ke svému cíli Výsledky jsou zpětnou vazbou, kterou dostáváme o tom, jak si v životě vedeme odpovědnost Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý

VI. Kontroluj pokrok a výsledky Znalost vlastní situace Zůstáváme zaměřeni na cíl a přibližujeme se k němu Náprava problémů a možnost zlepšení během cesty k cíli Zpětná vazba pro všechny zúčastněné Soulad s potřebami druhých lidí To, co měříme, se zlepšuje Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý

Radek Frízel & Jakub Holý VII. Co nás brzdí? Strach (brání vizi, likviduje zaujetí, limituje riskování, blokuje komunikaci) Neschopnost být sám sebou a nedostatek sebedůvěry Nedostatečná vize nebo mnoho cílů Stres a přílišné pracovní vytížení netrpělivost Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý

VIII. Závěrem Leadership začíná v našem nitru Existují dovednosti, které si můžeme osvojit, aby jsme se dále rozvíjeli Největší překážkou leadershipu je strach Věřte si Nejde o to, co víte. Jde o to, jak s tím, co víte, naložíte. Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý

Radek Frízel & Jakub Holý Klíčová slova existencialismus činorodost vize smysluplnost sebevýchova emocionalita celistvost osobnostní rozvoj celistvost = rozum+emoce, sny+praktičnost (se snoubí v dobrém lídrovi) existencialismus = přijetí zodpovědnosti za svůj život a za to, jaký jsem synergie = Víra, že budeme-li usilovat o společný prospěch, v důsledku na tom budeme všichni lépe, než kdyby každý šel jen za svým osobním prospěchem. synergie sebepřijetí autentičnost etika Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý .

Radek Frízel & Jakub Holý Zdroje WWW adresa prezentace: http://jakubholy.webpark.cz/humanities/ niterny_leadership.ppt Autor: http://PeterUrsBender.com/ KONEC Benderovy stránky: shrnutí Niterného lídrshipu v bodech: http://peterursbender.com/a-lfw/lfw.htm Benderovy články: http://peterursbender.com/articles.html Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý .

Dodatky aneb co se nevešlo 1/2 Postoje druhých nelze změnit, mohu jim ale pomoci pochopit co chtějí a ukázat jim, jaké postoje a chování jim k tomu pomohou. Abychom v životě neuvízli v nefungující rutině (bloudění na místě), stanovíme si cíle a jejich důležitost (kam jdeme). Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý

Dodatky aneb co se nevešlo 1/2 Pozitivní imaginace/vizualizace: Před těžkým úkolem si do podrobností představ, že se ti povedlo něco nemožného, o čem sníš, prožij to. Pak snáz uděláš to, čeho ses bál. I představovaný úspěch povzbudí. K vizím: vize lze vědomě rozvíjet, ať nejsou nejasné a vzdálené, ale silné, konkrétní … . Manažerská psychologie Radek Frízel & Jakub Holý

That‘s all folks! KONEC