Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Z praktických zkušeností mnoha manažerů vyplývá, že vedoucí neuplatňuje ve všech situacích a ke všem podřízeným stejný styl řízení. Vlastní výběr a účinné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Z praktických zkušeností mnoha manažerů vyplývá, že vedoucí neuplatňuje ve všech situacích a ke všem podřízeným stejný styl řízení. Vlastní výběr a účinné."— Transkript prezentace:

1

2 Z praktických zkušeností mnoha manažerů vyplývá, že vedoucí neuplatňuje ve všech situacích a ke všem podřízeným stejný styl řízení. Vlastní výběr a účinné uplatnění ovlivňuje totiž řada faktorů.

3 Výběr řídícího stylu je především ovlivněn: a) vnějšími okolnostmi b) osobností manažera

4 Vnější okolnosti ovlivňující volbu řídícího stylu:

5 1. konkrétní pracovní situace, v níž se řízený podnik (útvar, provoz) nachází

6

7 2. konkrétní pracovní prostředí a podmínky, které jsou pro danou dobu v daném podniku aktuální

8

9 3. konkrétní rozhodovací situace, kterou musí manažer řešit

10

11 4. složení pracovního kolektivu, který manažer vede

12

13 Vliv osobnosti manažera na výběr řídícího stylu

14 Každá manažerská osobnost vedle vlivu na výběr základního stylu, dotváří řídící styl podle svých neopakovatelných rysů, vlastností apod.

15 Na to, ke kterému stylu se manažer přikloní, působí např.: - hodnotový systém manažera - názor manažera na postoje podřízených k přebírání odpovědnosti - sklon ke stylu řízení, jež vyplývá z temperamentu osobnosti manažera - pocitu bezpečí v nejisté situaci

16 Jaký styl je vlastně ten efektivní? Efektivní řídící styl musí odpovídat konkrétním podmínkám a situaci. Kdykoliv se potom tyto podmínky a situace změní, je třeba změnit i styl - a hlavně včas. Již v okamžiku, kdy se ukazuje, že např. podnik je na dobré cestě k vyřešení své krizové situace. Ne až tehdy, kdy bude prosperovat a ukáže se, že dosavadní styl jej brzdí nebo dokonce "táhne zpět".


Stáhnout ppt "Z praktických zkušeností mnoha manažerů vyplývá, že vedoucí neuplatňuje ve všech situacích a ke všem podřízeným stejný styl řízení. Vlastní výběr a účinné."

Podobné prezentace


Reklamy Google