Chudoba a sociální vyloučení pohled ekonoma Ladislav P r ů š a Ostrava, 7. září 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Co je sociální začleňování
Zákon o sociálních službách
Sociální správa - prosinec
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Nástroj změny v místním prostředí
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Fiskální krize a sociální politika Ladislav P r ů š a Praha, 8. února 2012.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Předpoklady efektivního financování sociálních služeb Ladislav P r ů š a Praha, 19. června 2012.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Šárka Šustová, ČSÚ Kulatý stůl Praha, Příjmy a životní podmínky domácností s dětmi a bez dětí.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
7lOSnQ
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Terénní programy.
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Chudoba a sociální vyloučení pohled ekonoma Ladislav P r ů š a Ostrava, 7. září 2010

osnova 1.Od chudoby k sociálnímu začleňování 2.Strategie EU Výdaje na systém sociální ochrany obyvatelstva 4.Služby sociální prevence jako nástroj prevence sociálního vyloučení

pojetí chudoby v teorii Tomeš, Igor. Úvod do teorie a metodologie sociální politiky. Praha: Portál 2010 v minulosti: chudoba byla vždy vnímána jako nedostatek něčeho důležitého pro život → jak uspokojit nedostatky (individuální nebo organizovaná filantropie, později pomoc) nikoli jak odstranit příčiny chudoby → sociální past

v současnosti: chudoba = nemajetnost, nedostatečný příjem (chybí zaměstnání), nedostatečné zdraví (chybí zdravotní péče) a vzdělání (nedostatečná kvalifikace), nelidské podmínky práce a života (chybí přiměřené bydlení) ↓ chudým jsou zdroje a služby, nutné pro přiměřeně důstojný život v dané společnosti, nedostupné ↓ efektivní řešení problému ↓ zpřístupnit pracovní trh, poskytnout zdravotní péči a vzdělání, zpřístupnit bydlení a účast na společenském životě

Strategie EU 2020 březen 2010 Sdělení EK: snížit počet osob ohrožených chudobou do r o 25 % (o 20 mil. osob) zásadní výhrady velké skupiny zemí (vč. ČR) – indikátor relativní chudoby postihuje pouze příjmovou chudobu, koncept sociálního začleňování je širší červen 2010 EK: cíl snížení chudoby bude stanoven s využitím kombinace tří ukazatelů (míra ohrožení chudobou, míra materiální deprivace, podíl osob žijících v domácnostech bez zaměstnané osoby) členské státy si mohou stanovit vnitrostátní cíle

míra ohrožení chudobou = podíl osob s čistým příjmem menším než 60 % národního příjmového mediánu po sociálních transferech na spotřební jednotku EU-SILC (2008): ČR – 9 % (EU 27 – 17 %) nízká míra diferenciace příjmu, vysoká efektivita sociálních transferů → omezený prostor pro další snižování → cíl: udržet stav na úrovni r a zabránit odchylkám od této úrovně

materiální deprivace vztahuje se k části populace, která postrádá nejméně 4 položky z 9 (nemohou si dovolit (1) uhradit nečekaný výdaj, (2) jeden týden dovolené mimo domov v roce, (3) jídlo s masem každý druhý den, (4) adekvátně vytápět dům či byt, (5) pračku, (6) barevnou televizi, (7) telefon, (8) auto, (9) mají nedoplatky) příčina: nedostatečná hladina příjmu, sekundární chudoba (výdaje za zbytné věci, nevhodná struktura výdajů EU-SILC: ČR – 6,8 % (EU 27 – 8,2 %) cíl: očekává se příznivý vývoj

podíl osob žijících v domácnostech bez zaměstnané osoby EU-SILC(2008) ČR: 6 % populace ve věku 18 – 59 let 7,4 % dětí ve věku 0 – 17 let EU27:9,2 % populace ve 18 – 59 let 9,2 % dětí ve věku 0 – 17 let dlouhodobá nezaměstnanost nepříznivě ovlivňuje chudobu dětí – mezigenerační přenos chudoby (obtížný přístup a uplatnění na trhu práce) domácnosti se závislými dětmi ohroženy chudobou více než domácnosti bez dětí cíl: snížit počet osob žijících v domácnostech bez zaměstnané osoby

EU-SILC (2008): ČR – sociálním vyloučením ohroženo osob (= 15,3 %) chudoba materiální deprivace nízká intenzita práce tis. osob (4,5 %) tis. osob (1,4 %) tis. osob (1,4 %) tis. osob (1,8 %) tis. osob (3,7 %) 6.35 tis. osob (0,3 %) tis. osob (2,2 %)

Podíl osob ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením v zemích EU na celkové populaci (EU SILC 2008) Rumunsko44,2Estonsko22,1 Bulharsko38,1Belgie20,8 Lotyšsko33,9Slovensko20,6 Polsko33,4Německo20,4 Maďarsko29,7Malta19,5 Litva29,7Francie19,1 Velká Británie28,3Rakousko18,6 Řecko28,2Slovinsko18,5 Portugalsko26,0Finsko17,4 Itálie25,3Dánsko16,5 EU-2724,5Lucembursko15,5 Irsko23,7Švédsko15,5 Španělsko23,2Česká republika15,3 Kypr22,4Nizozemí15,0

typy sociálních služeb služby sociální péče služby sociální prevence poradenství

služby sociální péče napomáhají osobám zajistit jejich fyzickou a psychickou soběstačnost s cílem umožnit jim v nejvyšší možné míře zapojení do běžného života společnosti a v případech, kdy toto vylučuje jejich stav, zajistit jim důstojné prostředí a zacházení

sociální poradenství poskytuje osobám potřebné informace přispívající k řešení jejich nepříznivé sociální situace, sociální poradenství je základní činností při poskytování všech druhů sociálních služeb; poskytovatelé sociálních služeb jsou vždy povinni tuto činnost zajistit

služby sociální prevence napomáhají zabránit sociálnímu vyloučení osob, které jsou tímto ohroženy pro krizovou sociální situaci, životní návyky a způsob života vedoucí ke konfliktu se společností, sociálně znevýhodňující prostředí a ohrožení práv a oprávněných zájmů trestnou činností jiné fyzické osoby, cílem služeb sociální prevence je napomáhat osobám k překonání jejich nepříznivé sociální situace a chránit společnost před vznikem a šířením nežádoucích společenských jevů

co s toho vyplývá? odlišné pojetí a cíle služeb vyžaduje i jejich odlišné organizačně správní uspořádání a tedy i financování ↓ definovat roli jednotlivých úrovní veřejné správy (stát – MPSV, krajská a obecní samospráva, kraj a obec v přenesené / rozšířené působnosti a poskytovatelů sociálních služeb vč. NNO) ↓ propojit systém plánování, registrace a financování sociálních služeb (krajský plán rozvoje sociálních služeb x priority rozvoje sociálních služeb do r. 2012) ↓ definovat základní pravidla financování

 poskytovatel zasahuje ve prospěch společnosti a občana, zpravidla na jeho žádost, pomáhá mu překonat jeho obtížnou sociální situaci nebo sociální problém  cílem je prospěch celé společnosti, resp. ochrana společnosti před sociální patologií ?má ČR zajištěno naplňování mezinárodně právních závazků samosprávnými orgány krajů a měst?  reforma veřejné správy v sociální oblasti nenaplnila základní poslání (přiblížení služeb občanům)  oddělení státní správy a samosprávy v ČR od r s výjimkou NV

návrhy řešení 1.převést poskytování a financování těchto služeb do přenesené působnosti krajů 2.vyhlásit na poskytování těchto služeb výběrová řízení podle výsledků plánu rozvoje sociálních služeb ze strany kraje a na tomto základě služby financovat na základě smlouvy kritérium efektivnosti: existence potřebné služby v regionu (prevence je cca 10 x levnější než následná represe) provozování: zpravidla NNO – nutno zabezpečit stabilitu financování (= závaznost údajů o financování v rámci registrace → propojení plánování, registrace a financování)

děkuji za pozornost