Etická výchova a Finanční gramotnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 V r uložila vláda MF, MŠMT a MPO vypracovat systém budování finanční gramotnosti na ZŠ a SŠ (dále jen SBFG).  První verze byla dokončena v r.
Advertisements

Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Tři roky etické výchovy ve Veselí nad Moravou
PT – obecná charakteristika
„Finanční gramotnost jako nejlepší prevence předlužení občanů“ S ENÁT P ARLAMENTU Č ESKÉ REPUBLIKY 31. března 2009.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Základní škola Pečky, okres Kolín
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Ing. Lucie Kratochvílová
FINANČNÍ GRAMOTNOST. COFET x finanční gramotnost Vzdělávací materiály Kurzy Semináře, konference Mediální kampaň Projekty.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
© Radek Maca1 Cíle SIPVZ. © Radek Maca2 Rozvoj informační výchovy ve školách Koncepce SIPVZ (UV 351/2000) Vzděláváním k informační gramotnosti – nutné.
Etická výchova a ZŠ Lupáčova
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Výchovný styl Škola jako dílna lidskosti
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Modelování rodinného rozpočtu
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
Zpracovala: Simona Hyková
Rozpočet domácnosti Název školy
Rámcový vzdělávací program 15. října Malé ohlédnutí – pohled do historie RVP pro gymnázia r materiál k diskusi – r –setkání autorů.
Mgr. Alena Hesová Podpora finanční gramotnosti prostřednictvím Metodického portálu
Příjmy a výdaje domácnosti
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
EU peníze školám II.Cizí jazyky Koordinátor: Věra Křížová akreditace - DVPP ze
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Název: VY_42_INOVACE_MA_7B_32A Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Mgr. Helena Židová Ročník: 7.r. Tematický.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Kurikulum G Mgr. Lucie Hučínová-Slejšková, PhDr. Stanislava Krčková.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
Individuální projekt OP VVV
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Návrhy na Individuální projekty ostatní v rámci OP VK v gesci odboru předškolního, základního a základního.
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
Konflikt, koření života
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Finanční gramotnost v ZŠ
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název operačního programu:
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Statutární město Ostrava
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Etická výchova jako součást života školy
Jak na výuku finanční gramotnosti?
Transkript prezentace:

Etická výchova a Finanční gramotnost Tisková konference MŠMT 20.1.2010

Doplňující vzdělávací obor v RVP ZV Etická výchova Doplňující vzdělávací obor v RVP ZV

Etická výchova ve školách Časová dotace a způsob začlenění – rozhodnutí ředitele školy (samostatný předmět, v rámci jiného předmětu, ve více předmětech – povinných, volitelných i nepovinných) Specifické formy a metody výuky – zážitkové metody, tvorba modelových situací, systematické budování postojů Zkušenosti ze zahraničí (samostatně v 16 státech EU)

Obsah Etické výchovy Pozitivní sebepojetí Pozitivní hodnocení druhého Komunikace a mezilidské vztahy Citové prožitky Zdravé pojetí vzorů Elementární a komplexní prosociálnost

Aplikační témata Etické výchovy Rodina Zdraví Ekologie Etické hodnoty Etiketa Ekonomické hodnoty

Etická výchova v ČR Usnesení Senátu z roku 2006 Diskuse (350 respondentů) Opatření ministryně – vydání DVO EV (s účinností 1.9.2010) Cca 1000 učitelů, 100 škol Pracovní skupina na MŠMT

Cíl etické výchovy PROSOCIÁLNOST Ve prospěch druhého Nečekám protislužbu Etické chování z vlastního rozhodnutí

FINANČNÍ GRAMOTNOST (FG) v základním a středním vzdělávání

Úloha MŠMT definice FG, tvorba standardů FG zavedení standardů FG do rámcových vzdělávacích programů metodická podpora pedagogů a jejich další vzdělávání finanční podpora projektů finančního vzdělávání vyhodnocení, následná revize systému budování FG

Co je vlastně finanční gramotnost? Finanční gramotnost je soubor znalostí, dovedností a hodnotových postojů občana nezbytných k tomu, aby finančně zabezpečil sebe a svou rodinu v současné společnosti a aktivně vystupoval na trhu finančních produktů a služeb. Finančně gramotný občan se orientuje v problematice peněz a cen a je schopen odpovědně spravovat svůj osobní či rodinný rozpočet včetně správy finančních aktiv a finančních závazků s ohledem na měnící se životní situace.

Hospodaření domácnosti – výstupy ZŠ, SŠ 1. stupeň ZŠ ... na příkladu ukáže, proč není možné realizovat všechny chtěné výdaje ... 2. stupeň ZŠ ... sestaví jednoduchý rozpočet domácnosti, uvede hlavní příjmy a výdaje, zváží nezbytnost výdajů ... SŠ ... rozliší pravidelné a nepravidelné příjmy a výdaje a na základě toho sestaví rozpočet domácnosti , navrhne jak řešit schodkový rozpočet ...

Podpora pedagogů příručky pro pedagogy, učebnice DVPP (NIDV, akreditace) metodický portál www.rvp.cz konzultační centra doporučení VŠ zařadit FG do studijních programů další projekty, kurzy, programy, texty, soutěž...

Příručky pro pedagogy Finanční gramotnost – obsah a příklady z praxe škol (NÚOV + VÚP) Finanční gramotnost – úlohy a metodika (NÚOV)

Předměty, kde se nejčastěji FG vyučuje Výchova k občanství Člověk a svět práce Matematika Dále v rámci různých projektů i dalších předmětů jako průřezové téma

Projekty na podporu finanční gramotnosti ESF – výzvy v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ (cca 4,5 mld. Kč) Rozvojový program „Zkvalitnění vzdělávání v základních školách na území hlavního města Prahy“ (140 mil. Kč) – v roce 2009