Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová
Advertisements

IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Uplatnění eLearningu na českých univerzitách - desetiletá historie
Informační gramotnost na středních školách
Přijímací řízení.
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
Hodnocení výuky UK 2. LF. Jak postupovat při organizaci ankety? Východiska Evaluace výuky má v zahraničí dlouhou tradici, je zavedena řada standardně.
BA-CPVŠK 2007 Univerzity, žebříčky hodnocení, role jejich knihoven Marta Machytková
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání výsledků z hlediska akademických pracovníků a z hlediska studentů.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Výsledky Analýzy mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Zlata Houšková Pardubice listopad 2005.
Hana Landová Univerzita Karlova v Praze, ÚISK Zdeňka Civínová
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Příprava a realizace PISA 2015
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Moderní způsob zjišťování postojů veřejnosti k veřejné hromadné dopravě osob Ing. Zdeněk Strádal.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 Výsledky dotazníkového šetření Eva Dohnálková, Hana Landová, Jana Liptáková.
IVIG 2005, Praha, 22. září
Sociologický výzkum.
Průzkum informační gramotnosti Ústřední knihovna PdF MU.
Zpracování VŠKP práce Doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. Prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
ANALÝZA mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Vít Richter 6. září 2005 Národní knihovna ČR +420/603.
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Meziknihovní služby Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Komise pro služby, Brno
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Workshop SFDP - Telč 2007 Fotogrammetrické firmy v České republice - průzkum současného stavu Ing. Jindřich Hodač Ph.D. Bc. Tereza Klečková Telč, 22. -
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
SO – studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Mezinárodní spolupráce komise IVIG v roce 2006 Seminář IVIG, 21. září 2006 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Činnost komise IVIG v roce 2004 CPVŠK 2004, České Budějovice
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Činnost komise IVIG v roce 2003 CPVŠ 2003, Hradec Králové, Ludmila Tichá
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Základy pedagogické metodologie; seminář Mgr. Zdeněk Hromádka
E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Činnost komise IVIG v roce 2005 CPVŠK 2005, Praha,
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
Klíčová aktivita 3 Profesní portfolio Ing. Aleš Jurečka Praha,
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Didaktické prostředky
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
JAKÝ EFEKT MAJÍ STÁVAJÍCÍ ŠKOLENÍ?
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Transkript prezentace:

Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů v České republice Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední knihovna Ludmila.Ticha@fs.cvut.cz

Proč průzkum? Na počátku byla definice informační gramotnosti. Cílem pilotního průzkumu bylo: připravit a vyzkoušet průzkum stavu IG na vysokých školách různého oborového zaměření, získat argumenty pro informační vzdělávání, získat přehled do stavu informační gramotnosti studentů, sledovat vývoj stavu informační gramotnosti studentů. Úkolem po provedení průzkumu na vysokých školách v ČR je navrhnout koncepci informačního vzdělávání.

Informační gramotnost jako model Etické aspekty využívání informací

Složky informační gramotnosti literární gramotnost – pochopení textu, práce s textem, psaní textu, dokumentová gramotnost – práce s databázemi a formuláři, numerická gramotnost – práce s číselnými údaji, tabulkami a grafy, jazyková gramotnost – znalost terminologie oboru v mateřském i cizím jazyce, ICT gramotnost – práce s počítačem a Internetem, ovládání počítačových aplikací. Etické aspekty využívání informací.

Zúčastněné univerzity 1. kolo 2004 Masarykova univerzita v Brně, Fakulta pedagogická Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta biologická České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní 2. kolo 2005 Vysoká škola ekonomická v Praze Univerzita v Pardubicích Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Masarykova univerzita v Brně, Fakulta sociálních studií Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta

Příprava a organizace průzkumu přípravné práce: březen – duben záměr, cíle, standardy, hypotézy, zásady organizace, pověření k průzkumu, sestavení a testování dotazníku sběr dat: duben – květen rozeslání dopisu respondentům, sledování statistik sběru, rozhodnutí o ukončení sběru vyhodnocení: květen – červenec analýza pro jednotlivé instituce, souhrnná analýza, zásady využívání výsledků průzkumu zveřejnění výsledků: září – listopad časopis Ikaros, seminář IVIG, CPVŠK a další

Jednotlivé kroky přípravy formulace záměru průzkumu a stanovení zásad, stanovení základních hypotéz, formulace standard IG studentů VŠ, dotazník na základě definice IG, způsob výběru vzorku, způsob organizace sběru dat, odměny respondentům a způsob jejich vylosování, charakteristika fakulty/univerzity z hlediska IG

Co se zjišťovalo v charakteristice počty studentů a pedagogů, způsob výuky, požadavky pedagogů na studenty, podpora ze strany pedagogů a vedení, dostupnost literatury a EIZ na fakultě/univerzitě, nabídka kurzů práce s informacemi, možnosti a schopnosti knihovny a knihovníků, technické vybavení knihoven pro vedení kurzů.

Co se zjišťovalo v dotazníku základní údaje o studentovi např. univerzita, obor, počet let studia způsob a četnost a úroveň využívání informací např. četnost návštěv v knihovně, absolvování kurzu 5 sad (42) otázek podle modelu definice a standardů např. používání pramenů, psaní textů, citování, znalost jazyků a odborné terminologie, znalost kancelářských aplikací, práce s Internetem, motivace k práci s informacemi

Průběh průzkumu náhodný výběr vzorku respondentů z registrovaných uživatelů knihoven oslovení respondentů e-mailem vyplňování a odesílání elektronického dotazníku nástroje ke sledování průběhu sběru dat osloveno celkem 2400 studentů vráceno 1174 vyplněných dotazníků návratnost 48 %

Výsledky a závěry s využitím publikovaných tabulek M. Dombrovské index informační gramotnosti zaměřené na služby knihoven v procentních bodech co ovlivňuje informační gramotnost silné faktory vytipování 4 skupin studentů podle motivace a používání odborné literatury potvrzení hypotéz ověření metodiky průzkumu

Nejslabší složka informační gramotnosti: dokumentová gramotnost Index informační gramotnosti zaměřené na služby knihoven v procentních bodech Průměr: 56 procentních bodů Literární gramotnost 55 Dokumentová gramotnost 40 Numerická gramotnost Jazyková gramotnost 59 ICT gramotnost 72 Knihovní gramotnost: vysoké hodnoty BF JČU a FSS MU; dokumentová gramotnost: BF JČU a FSS MU; literární gramotnost: FSS MU ; numerická gramotnost: FS ČVUT; jazyková a ICT gramotnost: vyrovnaná. Celá populace vysokoškolských studentů (za předpokladu, že knihovny byly vybrány náhodně) má informační gramotnost 50 – 59 procentních bodů s 95%ní pravděpodobností. Vzájemné závislosti: ICT gramotnost je základem pro všechny ostatní složky IG, NG je (s výjimkou ICTG) nezávislá, JG úzce souvisí s LG a DG. Rozdíly mezi ženami a muži nejsou statisticky významné; ženy mají lehce vyšší LG, muži NG.

Co ovlivňuje informační gramotnost 1. Absolvování kursu zaměřeného na práci s informacemi 2. Používání i jiných informačních pramenů mimo učebnice a skripta 3. Počet let od přijetí ke studiu 4. Plánovaný stupeň ukončení studia 5. Index užívání knihovny 6. Používání informací z jiných zdrojů – dotazy kolegům

Největší vliv na informační gramotnost: absolvování kursu pro práci s informacemi Složky informační gramotnosti Absolvování kurzu body Průměr všech složek ano ne 58 51 Literární gramotnost 54 Dokumentová gramotnost 41 31 Numerická gramotnost 63 53 Jazyková gramotnost 64 ICT gramotnost 77 73

Co má a nemá vliv na informační gramotnost 1. Dotazy pracovníkům knihoven 2. VŠ kursy – ostatní 3. Dotazy kolegům 4. Kursy veřejné knihovny nemá vliv 4. Studium na střední škole 3. Informační materiály knihoven 2. Publikace VŠ knihoven 1. Studium na základní škole

Silné faktory informační gramotnosti: subjektivní hodnocení důležitosti orientovat se ve službách knihoven míra využívání odborné literatury Skupina A Nízká motivace využívat služeb knihovny Malá míra používání odborné literatury IG 40 p.b. 6 % zkoumané populace Skupina C Vysoká motivace využívat služeb knihovny Malá míra používání odborné literatury IG 46 p.b. 35% zkoumané populace Skupina B Vysoká motivace využívat služeb knihovny Vysoká míra používání odborné literatury IG 58 p.b. 55 % zkoumané populace Skupina D Nízká motivace využívat služeb Vysoká míra používání odborné IG 51 p.b. 4% zkoumané populace 90% zkoumané populace tvoří studenti vhodní jako cílová skupina pro informační vzdělávání!

Závěry potvrzení základní hypotézy předpoklad výše získaných procentních bodů ověření metodiky průzkumu další využití průzkumu