Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Obecná bezpečnost a označování výrobků, dohled nad vnitřním trhem
Revize Nového přístupu
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Kosmetické prostředky RAPEX MUDr. Dagmar Jírová, CSc
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Dokumentace k zajištění BOZP
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Nástroje územního plánování
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE DĚTSKÉ OBUVI PhDr. Vlasta Mayerová Česká obuvnická a kožedělná asociace Praha,
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Legislativa.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Dokumentace k zajištění BOZP
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ZÁKLADNÍ DIREKTIVY, SMĚRNICE, NORMY V KOŽEDĚLNÉM OBORU PŘED A PO VSTUPU DO EU.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Dozorová činnost jako nástroj prevence poškození zdraví z práce MUDr. Anežka Sixtová, MZ ČR.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Prokazování shody, certifikace
Posuzování shody stavebních výrobků
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Ministerstvo zdravotnictví České republiky MUDr. Michael Vít, Ph.D. náměstek ministra a hlavní hygienik ČR Ing. Jitka Sosnovcová Státní zdravotní ústav

Stav dovozu dětské obuvi a její zdravotní způsobilost – právní rámec Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. předměty běžného užívání : výrobky pro děti ve věku do 3 let (§ 25 odst. 1 písm. d) tohoto zákona) Obuv pro děti nad 3 roky nepatří do působnosti tohoto zákona.

Dětská obuv a její zdravotní způsobilost Dozorové orgány podle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví o a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, nad předměty běžného užívání Orgány ochrany veřejného zdraví (Krajské HS se svými územními pracovišti a HS hl. města Prahy)

Dětská obuv a její zdravotní způsobilost Prováděcí právní předpis k zákonu o ochraně veřejného zdraví (zákon č. 258/2000 Sb.) Vyhláška č. 84/2001 Sb., o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti do tří let Zabývá se zdravotní nezávadností (bezpečností) materiálů, z nichž jsou hračky a výrobky vyrobeny.

Vyhláška č. 84/2001 Sb., o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti do tří let Obsahuje : 1) obecné požadavky na materiály z nichž jsou hračky a výrobky pro děti vyrobeny (textilie, plasty, elastomery, přírodní usně, kožešiny…) 2) specifické požadavky na dětskou obuv pro děti do tří let – s ohledem použité na materiály - § 12

Specifické požadavky na dětskou obuv - § 12 (1) Uzavřená obuv o velikosti chodidla 105 až 165 mm nesmí být plně zhotovena ze syntetických materiálů. To neplatí, jde-li například o koupací obuv a obuv účelovou tvořenou jedním dílcem, vyrobenou zejména tvářením z elastomerů nebo plastů, jako jsou holínky nebo nepropustná zimní obuv. (2) Materiály používané k výrobě svršku a podšívek při výrobě obuvi o velikosti chodidla 105 až 165 mm musí mít propustnost pro vodní páry minimálně 2,0 mg.cm-2 h-1.

Specifické požadavky na dětskou obuv - § 12 (3) Materiály používané k výrobě stélek při výrobě obuvi o velikosti chodidla 105 až 165 mm musí mít absorpci vody nejméně 35 procent a desorpci vody nejméně 40 procent. (4) Jednotlivé druhy materiálů používané k výrobě stélek a podšívek u obuvi o velikosti chodidla 105 až 165 mm nesmí překročit hygienické požadavky stanovené touto vyhláškou.

Specifické požadavky na dětskou obuv - § 12 Rozšíření požadavků? O technické parametry/požadavky konstrukce obuvi pro děti do tří let → nutnost notifikace nového předpisu Evropskou komisí a jednotlivými členskými státy EU, včetně řádného zdůvodnění požadavku ze strany ČR (dostatečné vědecké odůvodnění, klinické studie, epidemiologické studie apod.) Důvod: Možné omezení volného obchodu a pohybu zboží v rámci EU. (viz dále)

Dětská obuv a její zdravotní způsobilost Povinným subjektem z hlediska zákona o ochraně veřejného zdraví (zákon č. 258/2000 Sb.) výrobce dětské obuvi dovozce dětské obuvi

Dětská obuv a její zdravotní způsobilost Výrobce : je osoba, která vyrábí dětskou obuv, nebo navrhne výrobek, nebo uvede na výrobku svou obchodní firmu nebo jméno a příjmení fyzické osoby, ochrannou známku nebo jiný rozlišovací znak, nebo osoba, která výrobek upraví za účelem jeho uvedení na trh nebo do oběhu.

Dětská obuv a její zdravotní způsobilost Dovozce : je osoba, která uvede na trh nebo do oběhu dětskou obuv z jiného než členského státu Evropské unie nebo uvedení takového výrobku na trh nebo do oběhu zprostředkuje, nestanoví-li zvláštní právní předpis jinak.

Dětská obuv a její zdravotní způsobilost Dětská obuv přivezená na území ČR z některého členského státu EU, na jehož území byla legálně uvedena na trh. Osoba, která jej takto „dovezla“ není v postavení povinného subjektu z hlediska plnění povinností zákona o ochraně veřejného zdraví (zákon č. 258/2000 Sb.) (obchodní řetězce LIDL, KAUFLAND, TESCO, MAKRO, CARREFOUR, JULIUS MEINL, apod.) Platí zásada volného pohybu zboží!

Dětská obuv a její zdravotní způsobilost Pro hodnocení bezpečnosti je dále rozhodující zákon č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů (zákon o obecné bezpečnosti výrobků), ve znění pozdějších předpisů. transpozice směrnice č. 2001/95/ES

Dětská obuv a její zdravotní způsobilost Podle § 3 zákona o obecné bezpečnosti výrobků (zákon č. 102/2001 Sb.) bezpečný výrobek = výrobek, který za běžných nebo rozumně předvídatelných podmínek užití nepředstavuje po dobu stanovenou výrobcem nebo po dobu obvyklé použitelnosti nebezpečí, nebo jehož užití představuje pro spotřebitele vzhledem k bezpečnosti a ochraně zdraví pouze minimální nebezpečí při užívání výrobku, přičemž se sledují z hlediska rizika pro bezpečnost a ochranu zdraví spotřebitele zejména tato kritéria:

Dětská obuv a její zdravotní způsobilost vlastnosti výrobku, jeho životnost, složení, způsob balení, poskytnutí návodu na jeho montáž a uvedení do provozu, dostupnost, obsah a srozumitelnost návodu, způsob užívání včetně vymezení prostředí užití, způsob označení, způsob provedení a označení výstrah, návod na údržbu a likvidaci, srozumitelnost a rozsah dalších údajů a informací poskytovaných výrobcem; údaje a informace musí být vždy uvedeny v českém jazyce, vliv na další výrobek, za předpokladu jeho užívání s dalším výrobkem, způsob předvádění výrobku, rizika pro spotřebitele, kteří mohou být ohroženi při užití výrobku, zejména děti a osoby s omezenou schopností pohybu a orientace.

Dětská obuv a její zdravotní způsobilost Podle zákona o obecné bezpečnosti výrobků (zákon č. 102/2001 Sb.) probíhá kontrola zejména distributorů, tedy osob, které v dodavatelském řetězci provádějí následnou obchodní činnost po uvedení výrobku na trh, jakož i dalších osob v dodavatelském řetězci, za předpokladu, že jejich činnost nemá vliv na vlastnosti týkající se bezpečnosti výrobku. Zákon o obecné bezpečnosti výrobků a vlastně i zákon o ochraně veřejného zdraví vycházejí z toho, že distributor neovlivňuje vlastnosti výrobku.

Povinnosti výrobce, dovozce a distributora Výrobce (a dovozce) je povinen uvádět na trh pouze bezpečné výrobky. Distributor nesmí distribuovat takové výrobky uvedené na trh, o nichž na základě svých informací a odborných znalostí ví nebo může předpokládat, že požadavkům na bezpečnost výrobků neodpovídají.

Státní zdravotní dozor dětské obuvi OOVZ I. Kontrola dokumentace - výrobci a dovozci Písemné prohlášení o shodě s požadavky vyhlášky Materiálové složení dětské obuvi Laboratorní protokoly o zkouškách II. Laboratorní zkoušky odebraných vzorků (chemické zkoušky, zkoušky kožní dráždivosti) - výrobci, dovozci, distributoři

Státní zdravotní dozor dětské obuvi OOVZ Běžný státní zdravotní dozor - na základě rámcového plánu kontrol sestaveného MZ ČR, rozpracovaného jednotlivými KHS - schválen a vyhodnocován MZ ČR Cílený dozor – vyhlašován celostátně na základě rozhodnutí hlavního hygienika ČR Na základě podnětů spotřebitelů či spotřebitelských organizací či jiného orgánu dozoru RAPEX

Státní zdravotní dozor dětské obuvi Obuv pro děti starší tří let Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů → kompetence MPO ČR Dozor Česká obchodní inspekce. Možná spolupráce ze strany MZ s MPO na rozšíření požadavků na obuv pro děti starší tří let. → nutnost notifikace nového předpisu Evropskou komisí a jednotlivými členskými státy EU, včetně řádného zdůvodnění požadavku ze strany ČR Důvod: Možné omezení volného obchodu a pohybu zboží v rámci EU.

Příčiny deformit nohou

Příčiny deformit nohou I. Nevhodná obuv Nošení obuvi, která dobře nepadne: příliš úzká x příliš široká krátká x široká špičatá nošení obuvi s vysokými podpatky

Příčiny deformit nohou II. Nevhodný životní styl - nadměrná tělesná hmotnost - jednostranná zátěž nohou – přetěžování nadměrně dlouhou chůzí nebo naopak stáním - nedostatek pohybu - chůze po tvrdých, rovných podlahách - nošení účelové obuvi (sportovní obuv typu tenisky) po celý den ke všem účelům

Příčiny deformit nohou III. Nošení obuvi zdravotně závadné či ortopedicky nevyhovující - nevyhovující materiálové složení - obuv s nevyhovujícími anatomickými nebo funkčními vlastnostmi (zejména obuv s „historií“ – obuv již po jednom či více dětech)

Příčiny deformit nohou Noha dítěte velmi rychle roste, mění své proporce – v průměru 15-18 mm/rok. Dítě ve věku 2-3 let optimum 2-3 velikosti/rok. Růst nohy není plynulý, nýbrž ve skocích. Nutná pravidelná kontrola velikosti obuvi x velikost nohy matkou.

Příčiny deformit nohou Kosti nohy malého dítěte jsou měkké (chrupavčité) - snadno se deformují špatnou, zejména malou obuví a nadměrnou zátěží (dlouhá chůze). Dětské nohy mají sníženou citlivost vůči bolesti či tlaku – krátká či nepadnoucí obuv aniž by to dítě pocítilo.

Příčiny deformit nohou Tvar a velikost obuvi dostatečně prostorná kulatá špička poskytující dostatek místa pro prsty (prsty musí být v přirozené poloze) deformity: vbočený palec, vybočený malík, kladívkové prsty

Příčiny deformit nohou Materiál svršku obuvi a stélky materiály přírodní (useň, textil) prodyšné, měkké a absorbující vlhkost nevhodné materiály (plast, koženka) způsobují plísňová onemocnění, otlaky, zapařeniny nohou (dětské nohy – větší potivost)

Příčiny deformit nohou Opatek Ohebnost obuvi Podpatek Výběr správné obuvi je v rukou matky dítěte !!!

Ve spolupráci s Českou obuvnickou a kožešnickou asociací Distribuce do MŠ, Ordinace PLDD Odborní ambulantní lékaři Zdravotní ústavy Mateřská centra Obchody s obuví Ve spolupráci s Českou obuvnickou a kožešnickou asociací

Děkuji Vám za pozornost!