Kostel Svaté Kateřiny Vytvořily: Lucie Matejzíková, Kristýna Nováková, Soňa Slovíková, Dominika Daničová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Synagoga v Opavě.
Advertisements

Kostel Nejsvětější Trojice v (ne)proměnách času
Od zatopeného hadcového lomu ke Skalce pod Kaní horou
Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Zájezd do Paříže.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místní pověstí o kostele Povýšení.
neboli chrám svatého Štěpána ve Vídni
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
SEDLIŠTĚ.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Historické památky města MIKULOV
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Reims Cathedral Remeš, francouzsky Reims je město ležící v samotném srdci vinařského kraje Champagne, asi 150 kilometrů severovýchodně od hlavního města.
Historie obce Choteč. Na začátek… … Budu Vám vyprávět o nejkrásnější vesnici, kterou znám, kde žijí obyvatelé šťastně a spokojeně… o obci jménem Choteč.
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
Valašská Polanka Andrea Polanská.
Valašská Polanka Barbora Filáková.
Senička je nevelká obec s 349 byvateli a najdeme ji jižním směrem od města Litovel. Obec se rozkládá pod východními vrcholky Drahanské vrchoviny a v okrajové.
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
Dřevěný Kostel sv.Kateřiny
Šmídová, Křečková, Medková
Kostelec nad Černými lesy
Kutná Hora: Dějiny v Obrázkách. Město Střibra Leží 60 km jihovýchodně od PrahyLeží 60 km jihovýchodně od Prahy Hlavní čast historii města je střibra.Hlavní.
Zámek Poruba.
Lounky PRO Vratimov, o.s. ( 1 Charitativní sbírka Lounky 06/2013.
Katedrála v Chartres.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vojtovič, sporyszová, šustr
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Vizovice Eliška Kratinová.
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
Naše město Zruč nad Sázavou.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Dobřichovice a okolí. Dobřichovice – z historie Patřili rytířskému řádu křižovníků První písemná zmínka je z roku 1253 Karel Havlík postavil turbínu a.
Dějiny Nosislavi Miroslav Rylich 2012/2013 ZŠ velké Němčice Vedoucí A.P. Mgr. Petr Grábl.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
PAMÁTKY PRAHA.
Opava.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Kubásková Petra Prezentace 5MB
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Kladrubske.namesti.
Český Brod.
Děvče se ptalo chlapce, jestli si myslí, že je pěkná
Heřmanův Městec Vlastivědné zajímavosti, které bychom měli znát.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
PARDUBICKÝ KRAJ. Národní hřebčín Kladruby ● je nejstarším velkým hřebčínem na světě ● v několika objektech jsou umístěna stáda starokladrubských běloušů.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
SNĚŽNÉ.
Gotika Bolfíková Nikola.
Buddhismus Michaela Hrušková.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
Heřmánkovice.
Ledečský hrad Ledeč nad Sázavou.
Kostel sv. Jana Křtitele ve Lštění
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Historie Nesovic Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie
Autor: Mgr. Iveta Váňová
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Transkript prezentace:

Kostel Svaté Kateřiny Vytvořily: Lucie Matejzíková, Kristýna Nováková, Soňa Slovíková, Dominika Daničová

Kostel Svaté Kateřiny je hlavní a nejstarší dominantou naší obce Hrabová. Byl pravděpodobně postaven v polovině 14. století, ale první písemnou zmínku máme až z roku 1564. Podle pověsti stál původně v Metylovicích u Frýdku-Místku, ale Hrabovští se ho rozhodli odkoupit. Rozebrali jej, po částech dopravili do Hrabové a znovu složili. K nejcennějšímu vybavení patřily sochy svaté Barbory a svaté Kateřiny, které byly nahrazeny sádrovými kopiemi a jejichž originály jsou uloženy v Ostravském muzeu. Nejstarší zvon z roku 1600 byl zničen při požáru v roce 2002, ostatní zvony byly použity pro válečné účely v první a druhé světové válce.

Důležité roky pro náš kostel První zmínka je z roku 1564 V roce 1679 se do kostela vloupal lupič. Ukradl mešní kalich, jeho zločin se však záhy prozradil a lupič byl sťat mečem. Roku 1600 vznikl nejstarší zvon, ale roku 2002 byl zničen při požáru. Elektrifikace kostela byla až roku 1930. 30. 4. 1945 byla poškozena věž průstřelem dělostřeleckého granátu a značná část střechy. Roku 1951 byl opraven. Další opravy byli v roce 1954. Poslední velká oprava byla v roce 2000, která stála bezmála jeden milion korun.

Velký požár Ráno dne 2.4. 2002 se celou Hrabovou roznesla zpráva ,že kostel Svaté Kateřiny v noci vyhořel. Pro celou obec to byla strašná zpráva. Jedna z místních obyvatelek se svěřila se slzami v očích ,že to pro ni bylo ,jako by ji odešel blízký člověk. Nejmožnější příčiny požáru jsou tyto tři: úmyslné zapálení, vada elektroinstalace a zapomenutá svíčka po bohoslužbě. Po tomto požáru byl znovu vybudován a dodnes se v něm konají různé obřady. Kostel po opravě Kostel dne 2. 4. 2002 po požáru <- Kostel před požárem

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svat%C3%A9_Kate%C5%99iny_(Ostrava) http://homen.vsb.cz/~ber30/texty/zajimavosti/hrabova/kostel.htm http://homen.vsb.cz/~ber30/texty/zajimavosti/hrabova/kostel2.JPG http://homen.vsb.cz/~ber30/texty/zajimavosti/hrabova/spaleniste5.JPG http://www.treking.cz/regiony/hrabova4.jpg