Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Buddhismus Michaela Hrušková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Buddhismus Michaela Hrušková."— Transkript prezentace:

1 Buddhismus Michaela Hrušková

2 Buddhismus je nábožensko-filisofický systém, jehož základ vytvořil Gautama Buddha pravděpodobně v 5.století př.n.l v severovýchodní Indii. Jedná se o jedno z nejrozšířenějších světových náboženství, které vyznává přibližně miliónů lidí

3 Z období Buddhova života o něm neexistují žádné písemné zprávy, naše znalosti jeho učení vychází z tzv. pitak které sice byly sepsány až po jeho smrti, nicméně se lze domnívat, že v nich je obsaženo učení velmi blízké původnímu učení Buddhy.

4 Dějiny buddhismu Dějiny buddhismu lze orientačně rozdělit do čtyř fází: Období Buddhova života (přibližně pol. 6. století př. n. l. - polovina 5. století př. n. l.) Doba štěpení na různé školy (od poloviny 4. století př. n. l.) Vznik a působení mahájány (od 1. století) Nástup tantrismu (po 7. století)

5 1) Období Buddhova života
Je pravděpodobné, že Buddha a jeho následovníci začínali jako skupina potulných asketů, avšak brzy se jim začaly stavět přístřešky, z nichž se některé postupně proměnily v kláštery. Dokud zde byl Buddha, jeho žáci se na něj obraceli s prosbami o řešení sporů a nejasností. Avšak již za Buddhova života se objevovaly mezi jeho žáky četné spory, které naplno propukly až po jeho smrti.

6 Něco málo z obrázků 

7 Děkuji za pozornost :)))))


Stáhnout ppt "Buddhismus Michaela Hrušková."

Podobné prezentace


Reklamy Google