KYTOVCI Žijí výhradně ve vodě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dorado (Koryféna velká)
Advertisements

VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.18 Anotace:
Vypracovala: Veronika Bořutová Výukový materiál pro žáky V. tříd
VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3.
ZAJÍC POLNÍ (Lepus europaeus)‏
Medvědi.
Hloubky Ryb
OSTATNÍ DRUHY RYB v mimopstruhových vodách
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
Tučňák brýlový Tučňáci
Whale shark (žralok obrovský).
PRVOUKA A VŠEOBECNÉ ZNALOSTI
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Delfíni.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
SAVCI - charakteristika
Tučňáci Katka Krejsová.
Manta obrovská Kateřina Fidlerová 2014.
Delfín obecný.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ANTARKTIDA.
Vypracovala Martina Šanderová
ŠELMY.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Kytovci (Cetacea).
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Žirafa.
Lukeš 9.B. Lama Známá jako,,Velbloud Jižní Ameriky,, V posledních 40 letech se Lama šíří do celého světa jako chovny dobytek Výskyt:Peru,Vysoké Andy,Bollivie.
řád Sudokopytníci 2 nebo 4 prsty s kopýtky býložravci, všežravci
Plejtvák obrovský Předmět: Biologie Třída: 1L
Strunatci.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Delfín obecný.
KROKODÝLI.
Živočichové kolem rybníku
Mořský savci ..
Řád: Kytovci. Charakteristika: Žijí jen v moři Mají kůži bez srsti Mají silnou vrstvu podkožního tuku Dorozumívají se echolokací Vydechovaný vzduch kondenzuje.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Jitka Marečková Název: VY_32_INOVACE_14C_13_Savci _Kytovci Téma: 14C_Př8.roč.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
Manta obrovská.
Vypracoval: Michal Horejš Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 001
Klokani.
Delfíni.
PTÁCI 6. ročník ZŠ Londýnská.
VY_32_INOVACE_05_Kytovci
PARYBY převážně mořští kostra
PARYBY převážně mořští živočichové chrupavčitá kostra dýchají žábrami
PARYBY I..
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Polární pustiny a jejich živočichové Polární pustiny zaledněné území či mrazová poušť trvale kryty ledem a sněhem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_36_ Život v oceánech a mořích
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Mgr. Jiří Olexa, 21. listopadu 2012, 8
KYTOVCI.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Moře a jeho významné ryby j.cinek. Žralok bílý či velký bílý žralok, dříve často nazývaný žralok lidožravý, je žralok z čeledi lamnovitý ch vyskytující.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
ZOO JaMka Pracovali na tom: Martin Svoboda Jan Katz
Užovka obojková David Zíka Tomáš Boudník. Užovka obojková (Natrix natrix) je nejrozšířenější evropský nejedovatý had z čeledi užovkovitých. Žije především.
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

KYTOVCI Žijí výhradně ve vodě. Tělesná stavba je vodnímu prostředí přizpůsobena. Vdechují 4krát za minutu vždy po vynoření. Před potopením vydechují.

KYTOVCI Obvykle plavou při hladině, pod vodou vydrží až 1 hodinu. Vydechují vlhký vzduch, který okamžitě kondenzuje páru – dojem „vodotrysku“ Samice rodí ve vodě mláďata velká až 7 metrů. Ochrana kytovců je na mezinárodní úrovni.

KYTOVCI ZÁSTUPCI Vorvaň tuponosý Další názvy: vorvaňovec tuponosý, vorvaň tupočelý Délka: samci 10 až 25 m, samice 9 až 12 m Výskyt: na širém moři, po celém světě v tropickém i mírném pásu

KYTOVCI Vorvaň obrovský při hladině, matka s mládětem

KYTOVCI Potrava: Živí se velkými krakaticemi a chobotnicemi, pro které jsou schopni se ponořit do hloubky až 3000 m. Hmotnost: Samci 30 až 50 tun, samice asi 13 tun. Popis: Vorvaň je výjimečný pro svou velkou hlavu, zvláště u samců, u nichž tvoří typicky třetinu jeho délky.

KYTOVCI Ocasní ploutev je trojúhelníková, velmi tlustá, až 4 m široká. Před ponořením do hloubky ji velryba zvedá vysoko nad vodu. Prsní ploutve jsou celkem malé, zato hlava tvoří asi 1/3 těla. Výdech trvá 1 – 3 sekundy. Po takovém výdechu často odpočívá zhruba 10 minut.

KYTOVCI Normální rychlost plavby je asi 5 – 7 km/hod. Při útěku jsou schopni vyvinout rychlost i přes 20 km/hod. Rozmnožování: Při narození měří samci i samice kolem 4 metrů a váží 1 000 kg. Kvůli rozsáhlému lovu se počet vorvaňů dramaticky snižuje.

KYTOVCI

KYTOVCI

KYTOVCI b) Delfín obecný Další názvy: Delfín tropický Délka: 1,8 - 2,4 m Výskyt: Delfín obecný se vyskytuje po celém světě převážně v tropickém, subtropickém a mírném pásu. U evropských pobřeží tento druh pomalu ubývá. Potrava často přiláká často delfína k pobřeží.

KYTOVCI

KYTOVCI Potrava: Živí se rybami hlavonožci, nejčastěji makrela a sleď. Lov na tyto houfní ryby probíhá ve skupině. Lov ve skupině je výhodný. Hmotnost: 50-90 kg. Popis: Tento savec je velice mrštný a rychlý (až 35 km/h).

KYTOVCI Skáče vysoko nad hladinu, pohyb je předem promyšlený a dokonale zvládnutý. Hlavním motorem jeho pohybu je ocasní ploutev. Delfín obecný má dobře vyvinutý sonar, jenž dokáže zachytit zvuky až do frekvence 200 kHz, což mu umožňuje pod hladinou slyšet na velkou vzdálenost.

KYTOVCI Mozkovna delfína je srovnatelná s lidskou. To dělá delfína tak inteligentní. Tělo je štíhlé, rybího tvaru, čelist je protáhlá. Dolní čelist nese na každé straně 33 - 67 zubů.

KYTOVCI Zuby mají tvar kužele. Uprostřed jeho těla se nachází trojúhelníkovitá hřbetní ploutev se slabě dozadu zahnutou špičkou.   Prsní ploutve jsou dlouhé a úzké. Zbarvení celého těla je tmavě hnědé až černé.

KYTOVCI

KYTOVCI Rozmnožování: Březost trvá 10 měsíců, hlavní doba množení je červen od června do září. Delfíni se dožívají až 30 let. Mláďata se rodí ocasem napřed, což je výjimka. Je to společenský živočich. Žije tedy v hejnech.

KYTOVCI

KYTOVCI Když spí, spí vždy jen jedna půlka mozku a tou druhou dává pozor, když je jedna půlka ,,unavená" vystřídá je. Delfín obecný plave rychlostí 35 km/h. Mají silnou ocasní ploutev, ta jim umožňuje dlouhé skoky nad hladinu i poskakování ve vzpřímeném postoji za pomoci jejích rychlých úderů o hladinu.

KYTOVCI Tento trik je často využíván v delfináriích. Pod vodou je schopen zůstat 3-4 minuty bez nadechnutí.

KYTOVCI

KYTOVCI c) Plejtvák obrovský Plejtvák obrovský je největší tvor, jaký kdy žil na naší planetě. Dorůstá 30 metrů délky a váží přes 200 tun. Jeho jazyk váží cca 4 tuny, tedy tolik jak slon. Živí se výlučně krilem - drobní korýši velicí jen několik cm.

KYTOVCI Za den spotřebuje odhadem asi 40 milionů těchto korýšů. Na rozdíl od ryb jsou plejtváci teplokrevní, dýchají vzduch a rodí živá mláďata. Mají mléčné žlázy, kterými je krmí. Mládě dokáže vypít až 230 litrů mléka, které obsahuje 50% tuku. A tak není divu, že přibírá 4 kg za hodinu.

KYTOVCI

KYTOVCI

KYTOVCI Dospělý plejtvák spotřebuje denně 3-5 tun potravy. Místo zubů má na horní čelisti rohovité kostice k filtrování planktonu. Kdysi žilo ve vodách jižně od Austrálie přibližně 250 tisíc. Dnes díky velrybářům jich je jen asi 500 kusů.

KYTOVCI

KYTOVCI d) Velryba grónská Žije v arktických mořích. Bývá dlouhá 15 – 21 metrů. Samice s mláďaty žijí odděleně od samce. Velryba má místo zubů kostice. Živí se planktonem.

KYTOVCI V ústech je 300 kostic, svá ústa je velryba grónská schopná otevřít až na 4,5 m. Spodní čelist je bílé barvy a kontrastuje, tak se zbytkem těla, které je tmavé.

KYTOVCI

KYTOVCI

KYTOVCI

KYTOVCI

KYTOVCI e) Kosatka dravá Kosatka dravá patří mezi větší ozubené kytovce a také je mezi nimi nejlépe poznatelná. Bílé skvrny za očima a další bílé či černé znaky nemůžeme nalézt na žádném jiném kytovci. Velmi vysoká hřbetní ploutev, která může u samců dosahovat až 1,8 m.

KYTOVCI Kosatky si vytváří skupiny o počtu 30 až 50 jedinců. Ve skupině jsou společně samci, samice i mláďata, která mají tendenci zůstat s matkou ve skupině i po dosažení dospělosti. Ve skupině se kosatky dorozumívají různými zvuky, které nám mohou připomínat např. pištění.

KYTOVCI Potrava kosatek je velmi různorodá, některé se zaměřují na ryby a jiné naopak na kytovce, ploutvonožce či ptáky. Přestože je kosatka dravá dokonalým predátorem, útoky na lidi jsou velmi ojedinělé. Je přísně chráněna.

KYTOVCI Potrava: Ryby, vodní ptactvo, ploutvonožci, žraloci, velryby. Hmotnost: 5000 kg

KYTOVCI

KYTOVCI

KYTOVCI

KYTOVCI

KYTOVCI