Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Advertisements

Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Trendy finančních produktů ČLFA
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Mezinárodní vyjednávání o změně klimatu Globální, evropská a národní úroveň Svitavy, Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku.
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Klimatická a energetická politika EU:
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Evropská unie jako klimatický premiant? Jan Doležal, Pražský institut pro globální politiku.
UNFCCC a Kjótský protokol Naplňování mnohostranných environmentálních smluv z Ria Praha, 19. listopadu 2012 Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Příprava nové dopravní politiky ČR
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Česká domácí politika: nepotřebujeme Kodaň, abychom věděli, co chceme dělat Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA 3. března 2010.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Politika ochrany klimatu EU a vliv na sektor energetiky Praha, 19. června 2008.
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
XXII. Seminář energetiků
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Energetická témata českého předsednictví Karel Firla, Interel s.r.o.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
POHLED SKUPINY ČEZ NA AKTUÁLNÍ DĚNÍ V ENERGETICE 22. října 2008 Seminář DONE „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ JAN KANTA ředitel útvaru Legislativa.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Vypracovávání nové mezinárodní dohody EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Cesta tam a zase zpátky Konference „Má Česko strategickou vizi EU?“, Praha dne 19. září 2012.
EU-ETS a jeho budoucnost z pohledu ČEZ odborný seminář AEM, Tomáš Chmelík, Environmentální produkty, ČEZ a.s.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
VÝBOR PRO FINANCOVÁNÍ NÁRODNÍ STRATEGIE BESIP (VFNS) Informace o činnosti výboru pro jednání Rady vlády pro BESIP , Praha.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Vliv energetiky na životní prostředí regionů Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany klimatu Regionální energetické fórum Ústí nad Labem,
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Transkript prezentace:

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Kde se nacházíme – aneb rok 2012 na dosah!

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Co přináší Kodaňská dohoda?  Více jak 100 zemí již vyjádřilo podporu – 80% podíl na světových emisích a 85% na HDP  Není právně závazná  Závazek > 2°C  Cíle na snížení objemu skleníkových plynů a kroky ke snížení produkce emisí  Závazky rozvinutých zemí: -13% až -18% oproti roku 1990

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Kodaňská dohoda – další důležitá fakta:  Měření, hlášení a ověřování (MRV) pro rozvinuté a rozvojové země  Krátkodobé financování: 30 mld USD  Dlouhodobé financování: 100 mld USD  Kodaňský zelený klimatický fond  Panel na vysoké úrovni založený OSN  Role trhů v podpoře kroků ke snížení emisí

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Příspěvky v rámci snižování emisí – rozvinuté země

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Příspěvky v rámci snižování emisí – rozvojové země

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Příspěvky v rámci financování ( )

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Kdo je kdo v mezinárodním vyjednávání

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vliv mezinárodních jednání a ekonomické krize na investice do nových technologií EUA 13,26 CER 11,76

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Jistoty EU po Kodani  V současné době je zachován střednědobý cíl EU 20% resp. 30% do roku 2020 oproti v polovině roku 2010 má EK zveřejnit analýzu dopadů spojených s přechodem na vyšší redukční cíl ~ resp. analýzu adekvátnosti příspěvků ostatních zemí  Je zachován indikativní cíl pro rok 2050, kdy mají ekonomicky vyspělé země (vč. EU) snížit emise o 80-95% oproti 1990  Existují jasná pravidla daná Klimaticko-energetickým balíčkem - pokračování EU ETS s lineárním ročním trendem snižováním počtu povolenek o 1,74% - nastaveny cíle pro jednotlivé ČS ohledně emisí mimo EU ETS (ČR +9%) - závazný cíl pro podíl vyrobené elektřiny z OZE do 2020 (ČR 13%) - dosažení 10% tržního podílu biopaliv - podpora nových inovativních technologií (NER 300) - na vyjasnění některých důležitých parametrů stále pracujeme (pravidla pro benchmarky, aukce, přidělování povolenek zdarma v el. energetice, atd… )

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Domácích úkolů je celá řada  Interní debata uvnitř EU s přesahem do mezinárodního kontextu - Debata o formě budoucí dohody - Konsekvence přechodu na 30% redukční závazek - Společná východiska pro FSF ( ) - Sdílení břemene z hlediska dlouhodobého financování - Interní stabilita Unie a komunikace navenek  Důležité “maličkosti“ určující ambici budoucích redukčních cílů - Pravidla pro podíl externích kreditů – Carbon Offsetting - Převod (banking) AAUs - Pravidla pro započítávání emisí a propadů z LULUCF

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Možné scénáře výstupů z COP 16 Žádné rozhodnutí COP 16, žádné prodloužení KP Sada “provozních“ rozhodnutí COP, žádné prodloužení KP Sada “provozních“ rozhodnutí COP, rozhodnutí CMP6 o druhém období KP Sada “provozních“ rozhodnutí COP, mandát pro vyjednávání nové právně závazné dohody a CMP6 o druhém období KP Přijetí nového právně závazné dohody

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Co očekávat od Cancúnu?  Opatrnější ambice - cíle jednotlivých států budou postupně formulovány  Očekávána je snaha o implementaci jednotlivých prvků KD  Jistota ohledně US legislativy stále v nedohlednu  IPCC si musí udělat pořádek a provést vnitřní audit  Vyjednávací dvojkolejnost bude zachována – vliv na výstupy a jejich právní závaznost (1 nebo 2 dohody)  Právní mezera po roce 2012 je čím dál pravděpodobnější  Tlak na prodloužení KP (?minimální požadavky?) vs. Step by Step

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Děkuji za pozornost!