Individuální psychologie (samostatná psychologická škola Alfreda Adlera významně ovlivněná psychoanalýzou)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Individuální psychologie
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Psychologické směry Psychologie.
Struktura poradenského procesu
Vymezení pedagogiky VČ (PVČ)
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě.
Emoce (city).
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
OSOBNOST.
I. Osobnost v sociálním prostředí-. sociální aspekty osobnosti. II
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti
Konflikt sociálních rolí
Motivační témata a životní příběhy
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Hlubinná psychologie MILANA REICHLOVÁ.
Motivační témata a životní příběhy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
Alfred Adler Svatava Krejčová C4A.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Sociální psychologie se zaměřením na sport
pochází z rodiny maďarského židovského obchodníka narodil se 7. února roku 1870 ve Vídni jako druhé ze šesti dětí jako dítě byl v ohrožení života, když.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
ANOTACE Objasnit žákům pojem krátkodobý a dlouhodobý cíl, seznámit je s vytyčováním svých cílů a s využitím pozitivních vzorů. Výukový materiál.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Struktura poradenského procesu
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Zdeněk Helus OSOBNOSTNÍ DESATERO
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
teorie oboru ošetřovatelství
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Psychologie výchovy a vzdělávání
Socializace Kejřová.
Teorie a metodika výchovy
Temperament, charakter, motivace
Pedagogika a psychologie
INDIVIDUÁLNÍ PSYCHOLOGIE – Alfred Adler
Dějiny psychologie současná psychologie.
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Individuální psychologie (samostatná psychologická škola Alfreda Adlera významně ovlivněná psychoanalýzou)

Životopis Alfreda Adlera 1870-1937, Vídeň, USA Lékař Prezident Vídeňské psychoanalytické společnosti 1911-myšlenkový rozchod s Freudem, nepřátelství, založení školy Individuální psychologie Založil řadu poraden pro děti ve Vídni Ideologickým zaměřením socialista Životopis Alfreda Adlera

Individuální psychologie Člověk není tolik determinován pudy, důležitá je jeho cílová orientace. Člověk si vytváří fiktivní cíle (často nevědomě), ty ovlivňují jeho chování a prožívání. Individuální psychologie připisuje VELKÝ význam působení sociálního prostředí!!!! Stanovení životních cílů ovlivňují 2 motivy: SPOLEČENSKÝ CIT (POCIT SOUNÁLEŽITOSTI) TOUHA PO MOCI (nebo-li usilování o nadřazenost) Individuální psychologie

Pocit sounáležitosti POCIT SOUNÁLEŽITOSTI Projevuje se zájmem o určité společenství. Projevuje se spoluprací s druhými. Základní potřebou všech lidí je pocit, že někam patřím. Vyvíjí se nejprve ve vztahu s matkou, pak s ostatními dětmi, vyzrává v dospělé spolupráci se členy širšího společenství. Základním znakem dobře přizpůsobené osoby je sociální cit. Pocit sounáležitosti

Touha po moci TOUHA PO MOCI Dle Adlera jde o snahu překonat pocit méněcennosti a stát se nadřazeným. KOMPLEX MÉNĚCENNOSTI-zesílený pocit méněcennosti díky nepříznivým okolnostem (nemoc, rozmazlení…). Pocit méněcennosti je úplně přirozený, na začátku života jsme malí a slabí. Každý usiluje o překonání pocitů méněcennosti. USILOVÁNÍ O NADŘAZENOST-je kladné tehdy, když je sociálně zaměřeno. Sebestředné, antisociální usilování o nadřazenost je zdroj deviací a charakterových selhání. ROZMAZLENÉ DÍTĚ-neumí spolupracovat, chtějí mít splněny všechny požadavky. Zanedbané dítě-nenaučily se spolupráci, vnímají společnost jako negativní. Nevěří ani samy sobě. Touha po moci

Individuální životní styl Pojem Individuální životní styl je u Adlera ústřední Vytváří se při překonávání pocitů méněcennosti a při usilování o nadřazenost Zahrnuje znaky, rysy a způsoby chování osoby, vyjadřující pokusy o kompenzaci pocitů méněcennosti. Pozitivní, zdravý životní styl má za následek zdravé, tvůrčí já. Individuální životní styl

Pozice v rodinné konstelaci podněcuje dle Adlera vytváření určitých osobnostních rysů. PRVOROZENÉ DÍTĚ- musí ustoupit mladšímu sourozenci. Strážce pořádku-snaží se udržet, co mělo. „Pokud se druhé dítě narodí příliš brzy po prvém, prvorozené dítě citově trpí…dítě se cvičí k osamělosti.“ Sourozenecké pořadí

Sourozenecké pořadí DRUHOROZENÉ ČI PROSTŘEDNÍ DÍTĚ Starší sourozenec je podněcuje k úspěchu. Nezakouší trauma odsunutí. „Chová se jako při závodech. Jako by byl někdo o krok či dva před ním a ono muselo spěchat, aby ho předstihlo“. Sourozenecké pořadí

NEJMLADŠÍ DÍTĚ- bývá rozmazlováno nesnadno si vytváří sociální cit. Vadí mu, že je pokládáno za toho nejmenšího, snadno se u něj vyostří touha po moci. Uspokojí ho dosažení pouze toho nejlepšího, chce předběhnout všechny ostatní. Sourozenecké pořadí

Sourozenecké pořadí JEDINÁČEK-přesycen výchovnými požadavky svého okolí. Rodiče vrhnou veškerý výchovný elán na jedináčka. Ten lehce získá pocit, že je zvláštní, nesamostatnost. Pozor-Adlerova koncepce sourozeneckého pořadí vznikala v době, kdy bylo běžné mít velký počet dětí-v současnosti aplikovatelná s opatrností!!!

Literatura k tématu: Adler, A (1994): Psychologie dětí. Práh. Praha Drapela, V.J. (1997): Přehled teorií osobnosti. Portál. Praha. Kapitola 4. Individuální psychologie s. 41 Plháková, A.(2007): Dějiny psychologie. Grada. Praha. Kapitola 10. 2. 1 Alfred Adler s. 190