Integrovaný registr znečišťování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
ISPOP a aktuální ohlašovací povinnosti v oblasti vodního hospodářství
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Lenka Jandová Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší
Vyhláška č. 205/2009 Sb., o zjišťování emisí ze stacionárních zdrojů a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší.
Povinnosti provozovatelů zařízení s F-plyny
Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák,
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
Prístup ČR k riešeniu informatizácie rezortu MŽP ČR Jiří Hradec.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING X. Environmentální informační systémy.
Informace z CENIA J. Valta
Souhrnná provozní evidence Pavel Machálek ČHMÚ odd
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Souhrnná provozní evidence a poplatková agenda
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (IRZ) a Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) Lenka Jandová CENIA, česká informační.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Integrovaný registr znečišťování Změny právních předpisů
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Informační systém odpadového hospodářství ISOH
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Aplikace IntForm 2007 Eduard Hlavatý Oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Mgr. Magdaléna Peterková
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Právní režim nakládání s odpady
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Česká inspekce životního prostředí
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
Inventarizace emisí a údaje emisní bilance za roky
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Znečištěné místa na Slovácku
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Transkript prezentace:

Integrovaný registr znečišťování Jan Prášek CENIA Kodaňská 10 Praha 10, 100 10 Ústředna: + 420 267 225 232 Fax: +420 271 742 306 Email: jan.prasek@cenia.cz

Integrovaný registr znečišťování životního prostředí – IRZ představuje databázi údajů o vybraných látkách, jejich emisích a přenosech.

Důvody zřízení IRZ povinnost vést národní registry emisí z průmyslových zdrojů a podávat informace o emisích z těchto zařízení Evropské komisi mají členské státy EU podle Rozhodnutí Evropské komise 2000/479/EC, splnit legislativní požadavky: zákon č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím zákon č.123/1999 Sb., o právu na informace o životním prostředí Aarhuská úmluva (1998) – úmluva Evropské hospodářské komise OSN informovat veřejnost o životním prostředí, připravit JISŽP (Jednotný informační systém o životním prostředí). Obtížně porovnatelné informace o znečišťování životního prostředí z různých zdrojů z následujících důvodů: nesystematické zpracování informací o životním prostředí informace o znečištění složek životního prostředí jsou izolované odpovědnost za řízení informací o znečištění není stanovena.

Cíle zřízení IRZ: splnit legislativní požadavky na národní úrovni a vzhledem k EU, zajistit komplexní, každému dostupný informační systém o znečišťování životního prostředí, centralizovat ohlašovací povinnosti, zajistit distribuci údajů o znečištění životního prostředí veřejnosti, na odborná pracoviště a do Evropského registru emisí znečišťujících látek (European Pollutant Emission Register – EPER), stimulovat znečišťovatele tak, aby zaváděli úspornější a vzhledem k životnímu prostředí šetrnější technologie (nejlepší dostupné techniky BAT).

Mezinárodní zakotvení IRZ doporučení OECD k implementaci registrů úniků a přenosů znečišťujících látek (1996) Aarhuská úmluva (1998), zaručuje právo veřejnosti na informace o životním prostředí, Směrnice o integrované prevenci (1996/61/EC) požaduje, aby členské státy registrovaly, evidovaly a předávaly údaje o hlavních základních emisích a odpovědných zdrojích, European Pollutant Emission Register – EPER (2000/479/EC); členské státy EU mají povinnost vést národní registry emisí z průmyslových zdrojů a podávat informace o emisích z těchto zařízení Evropské komisi v tříletých cyklech do r. 2007; pokrývá pouze emise do ovzduší a vody - 50 polutantů, Pollutant Transfer and Release Register – Protokol o PRTR (2003); stanoví stěžejní prvky systému registru, jeho formu, strukturu a údaje, které musí obsahovat; požaduje, aby smluvní strany založily PRTR, který: je veřejně dostupný a bezplatný, je strukturovaný podle různých parametrů (provozovna, polutant, poloha, složka životního prostředí), pokrývá úniky a přenosy minimálně 86 polutantů uvedených v Protokolu, sleduje hlášení za jednotlivé provozovny, požaduje roční zprávy; umožňuje dvě metody sledování přenosů: na základě stanovení chemických látek nebo na základě kategorizace odpadu, European Pollutant Transfer and Release Register – E-PRTR; zřízení registru vychází z Protokolu PRTR; rozšiřuje EPER na úroveň PRTR; systém musí být ve všech zemích EU implementován do r. 2007, sleduje se 88 látek; v případě sledování přenosů je závazný přístup na základě kategorizace

Legislativa ČR Zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci), ve znění pozdějších předpisů zřizuje IRZ, vymezuje ohlašovací povinnosti a ukládá vést evidenci údajů nezbytných pro splnění ohlašovací povinnosti, pojednává o způsobu zveřejňování údajů z IRZ. Nařízení vlády č. 368/2003 Sb., o integrovaném registru znečišťování stanovuje: seznam ohlašovaných látek a ohlašovací prahy, způsob zjišťování a vyhodnocování ohlašovaných látek, způsob a formu ohlašování do IRZ, Nařízení obsahuje celkem 5 příloh. V přílohách č. 1 a 2 k NV č. 368/2003 Sb. jsou stanoveny seznamy látek (v současnosti se sleduje 72 látek), jejichž emise a přenosy je uživatel registrované látky povinen zjišťovat, vyhodnocovat a Ministerstvu životního prostředí ohlašovat (tzv. ohlašované látky). Příloha č. 3 se zabývá otázkami zjišťování a vyhodnocování ohlašovaných látek. Příloha č. 4 obsahuje povinné údaje pro ohlašování do IRZ. V příloze č. 5 jsou uvedeny kódy NOSE-P (Kategorie zařízení a označení zdrojů emisí), které budou v případě ohlašování do IRZ vyplňovat provozovatelé zařízení podle zákona o integrované prevenci. Vyhláška č. 572/2004 Sb., kterou se stanoví forma a způsob vedení evidence podkladů nezbytných pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování. z údajů v této evidenci zpracovává uživatel ohlašované látky hlášení do integrovaného registru znečišťování, vyhláška obsahuje v příloze č.1 vzor evidenčního listu pro ohlašovanou látku

Terminologie v rámci IRZ Integrovaný registr znečišťování životního prostředí IRZ – databáze údajů o vybraných látkách, jejich emisích a přenosech, uživatel registrované látky – provozovatel zařízení, jakož i jiná právnická osoba nebo fyzická osoba, která provozuje technickou nebo technologickou jednotku, v níž je zpracovávána nebo produkována látka evidovaná v integrovaném registru znečišťování, ohlašovaná látka – látka uvedená v příloze č. 1 a 2 k NV č. 368/2003 Sb., o integrovaném registru znečišťování - jejíž emise a přenosy je uživatel registrované látky povinen zjišťovat, vyhodnocovat a MŽP ohlašovat, přenos (mimo provozovnu) – přesun znečišťujících látek v odpadech určených k odstranění nebo využití a znečišťujících látek v odpadních vodách určených k čištění mimo hranice zařízení, ohlašovací práh – množství znečišťující látky v emisích nebo přenosech z provozovny za jeden kalendářní rok stanovené v příloze č. 1 a 2 k NV č. 368/2003 Sb., provozovna – soubor souvisejících technických nebo technologických jednotek nacházejících se v jednom provozu - ohlašovací jednotka pro IRZ, Centrální ohlašovna – rozhraní mezi ohlašovateli a dotčenými subjekty (ověřovatelé dat), pověřenými konkrétními úkoly na základě platné legislativy.

Hlášení podávaná prostřednictvím Centrální ohlašovny název formuláře legislativní zmocnění datum pro doručení formulářů SPE zdrojů znečišťování ovzduší - provozovatelé zvláště velkých a velkých zdrojů vyhl. MŽP č. 356/2002 Sb., příloha č. 9 do 15.2. Vzor pro předání oznámení o výpočtu poplatku za znečišťování ovzduší legislativa nepředepisuje formu Společný formulář pro SPE zdrojů – provozovatelé středních zdrojů a pro poplatky formulář SPE - vyhláška MŽP č. 356/2002 Sb., příloha č. 9; poplatkový formulář – legislativa nepředepisuje formu Roční hmotnostní bilance rozpouštědel vyhl. MŽP č. 355/2002 Sb., příloha č. 4 Oznamovací list uživatele organických rozpouštědel těkavých organických látek a produktů s jejich obsahem vyhl. MŽP č. 355/2002 Sb., příloha č. 6 Odběr povrchové vody vyhl. MZe č. 431/2001 Sb., příl. č.2 do 31.1. Vypouštěné vody vyhl. MZe č. 431/2001 Sb., příloha č.3 Poplatkové hlášení/přiznání za zdroj znečišťování vyhl. MŽP č. 293/2002 Sb., příloha č.4 do 15.10. Dotazník – Registr průmyslových zdrojů znečištění není legislativní zmocnění do 30.6.

Dotazník – Registr průmyslových zdrojů znečištění - nebezpečné látky není legislativní zmocnění do 30.6. Základní údaje předávané znečišťovatelem vodoprávnímu úřadu, správci povodí a pověřenému odbornému subjektu NV č. 61/2003 Sb., příloha č. 6 v praxi nejčastěji 1x ročně do 31.1. (dle vodoprávního povolení) Roční zpráva o plnění povinnosti zpětného odběru vyhl. MŽP č. 383/2001 Sb.,příloha č. 19 do 31.3. Hlášení o produkci a nakládání s odpady vyhl. MŽP č. 383/2001 Sb.,příloha č. 20 do 15.2. Zařízení na využívání a odstraňování odpadů vyhl. MŽP č. 383/2001 Sb.,příloha č. 22 Provozovatelé do 2 měsíců od zahájení nebo ukončení provozu zařízení. ORP musí nahlásit změny za předchozí rok do 30.4. na MŽP. Skládky odpadů vyhl. MŽP č. 383/2001 Sb.,příloha č. 23 Evidence o shromažďovacích místech nebezpečných odpadů a sběrových místech a skladech odpadů vyhl. MŽP č. 383/2001 Sb.,příloha č. 24 Evidenční list využití kalů v zemědělství vyhl. MŽP č. 382/2001 Sb.,příloha č. 1 Evidenční list pro inventarizaci zařízení a látek u nichž se prokazuje nepřítomnost PCB vyhl. MŽP č. 384/2001 Sb.,příloha č. 2

Ohlašování do IRZ uživatel registrované látky je povinen zjistit, zda je v provozovně zpracovávána nebo produkována ohlašovaná látka, jejíž množství v emisích nebo přenosech je vyšší nebo shodné s ohlašovacím prahem, zvlášť jsou vyhodnocovány a zjišťovány emise a přenosy při haváriích, uživatel registrované látky musí vést evidenci podkladů nezbytných pro splnění ohlašovací povinnosti (§ 21 zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci). Formu a způsob vedení evidence upravuje vyhláška č. 572/2004 sb. Zjišťování a vyhodnocování množství ohlašované látky způsobem a podle metody stanovené v integrovaném povolení, nejedná-li se o zařízení podle zákona o integrované prevenci, nebo neobsahuje-li integrované povolení konkrétní způsob a metodu zjišťování a vyhodnocování, způsobem podle příslušných právních předpisů a nejde-li o případy výše uvedené, pak způsobem daným v příloze č. 3 k nařízení vlády č. 368/2003 Sb., tj. měřením, výpočtem nebo expertním odhadem a to subsidiárně v tomto pořadí.

termín ohlašovací povinnosti je stanoven na 15.2., hlásí se údaje za předchozí rok; první ohlášení proběhne za rok 2004, požadované údaje pro ohlášení jsou obsahem přílohy č.4 k nařízení vlády č. 368/2003 Sb., uživatel registrované látky ohlašuje s údaji do IRZ i další údaje z evidence v oblasti životního prostředí, které je jinak povinen ohlašovat podle zvláštních právních předpisů. Ustanovení umožňuje nastavit nový systém ohlašování údajů z různých evidencí v oblasti životního prostředí na jedno místo – Centrální ohlašovnu (CO), pro ohlášení prostřednictvím Centrální ohlašovny byla vyvinuta elektronická aplikace, MŽP musí zveřejnit příslušná data z IRZ do 30.9. prostřednictvím veřejně přístupného portálu veřejné správy.

Kategorie ohlašovaných látek skleníkové plyny těžké kovy halogenované uhlovodíky ostatní (PCB, dioxiny, furany, PAU, PM10, insekticidy, pesticidy, základní organické a anorganické chemikálie, jako jsou benzen, toluen, xylen, HCL, HF, fluoridy, chloridy)

Přehled toku formulářů ohlašovatel ČHMÚ ČIŽP CO ČEÚ KÚ VÚV T.G.M. ORP Správci povodí

Přínosy a vize IRZ do budoucna: Integrovaný registr znečišťování je novým nástrojem ke sledování znečištění životního prostředí, který bude poskytovat široké odborné i laické veřejnosti rozsáhlé informace o emisích a přenosech ohlašovaných látek; data v IRZ budou zcela jasně spojena s konkrétním podnikem a vypouštěnou látkou, což naznačuje další široké možnosti využití nového registru, přínosem pro uživatele registrované látky bude zejména skutečnost, že ohlašovací systém jim usnadní plnění ohlašovacích povinností; zavedením Integrovaného registru znečišťování v České republice by měl být vytvořen takový stav, kdy ohlašovací povinnosti mohou povinné subjekty plnit efektivně, jednoduše a transparentně, IRZ bude veřejný informační systém, který umožní přístup k informacím na základě požadavků uživatelů (vyhledávání podle přednastavených kritérií, mapové aplikace…), IRZ spolu se zamýšleným informačním systémem ochrany přírody a napojením na demografická a další data vytvoří informační portál – čímž se naplní myšlenka JISŽP - který bude mít k dispozici rozsáhlý, aktualizovaný datový sklad.

Statistiky ohlašování prostřednictvím CO za rok 2004 IRZ v databázi 510 firem 706 provozoven těchto firem nahlásilo do IRZ 42 firem zažádalo o odklad do IRZ CO zpracováno 2639 hlášení 706 IRZ 400 SPE REZZO1 308 Hlášení o nakládání a produkci s odpady 304 vody (odběry, vypouštění, poplatky) 630 poplatky asi 400 ostatních

IRZ - servis Webová stránka Služba HELPDESK Služba Hotline www.irz.cz kontakty na pracovníky ČEÚ a MŽP manuály pro ohlašování distribuce softwaru s manuály další info (legislativa,…) Služba HELPDESK Info.irz@env.cz určena pro odpovědi na odborné dotazy (legislativa, technologie, ohlašovací proces,…) veřejnosti. Služba Hotline tel.: 271 742 304 akutní problémy technického rázu (software,…)

Děkuji za pozornost. jan.prasek@cenia.cz