Šárka Zemanová a Barbora Svatková 3.B

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Advertisements

Půdy:.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Přírodní rezervace na území Ostravy
Rostliny na jaře.
Vznik, složení a význam půd
Rostliny a živočichové DUM 12/1
Abiotické podmínky prostředí
VY_32_INOVACE_16 JZ Asie - Mrtvé moře. MRTVÉ MOŘE  je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Jordánskem  nachází se 420 m pod hladinou.
Krušné Hory Klára Pecháčková 9.B KRUŠNÉ HORY.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Vzduch Vytvořili: Jakub Zeman,Adam Obrtel Vyučující: Ludvík Kašpar
Biotické faktory prostředí
Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o.
Biotopy ČR.
Živá a neživá příroda 3. ročník
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
Růžovité.
Charakteristika ekosystému
Pedosféra.
Registrační číslo projektu:
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
PEDOSFÉRA.
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Ekosystém.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
ZDROJ látky, z nichž jsou složena těla, energie která pohání životní činnost a místa nebo prostory k prožívání životních cyklů ESENCIÁLNÍ ZDROJE nejsou.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: květen 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PEDOSFÉRA – PŮDNÍ OBAL ZEMĚ 6. třída.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Pedosféra 2 Igor Dostal.
Půdy České republiky Igor Dostal.
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO 3
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Tomáš Mirovský Přírodní společenství Louky.
Živý obal Země ( rostliny a živočichové)
Poodří Chráněná oblast.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Pedosféra pastviny zemědělská půda sady.
Tropické lesy.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Pedosféra.
CHRÁNĚNÉ ROSTLINY V ČR Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Procházková Datum: 15.
Název prezentace (DUMu): Společenstva
Přírodní společenstva v České republice
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
Krajina České republiky
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Fytocenologická plocha a zápis
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
Ekoton rozvrstvení v prostoru
Přírodní společenstva v České republice: LES
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pedosféra = půda na Zemi
Ekosystém les. Ekosystém biotop (neživá příroda) + společenstvo ( živá příroda) voda rostlinné - lesní patra vzduch živočisné půda sluneční záření.
Podmínky pro život na Zemi
Půdy.
Transkript prezentace:

Šárka Zemanová a Barbora Svatková 3.B Rašeliniště a louky

Rašeliniště-abiotické faktory Jedná se o biotop a společenstvo trvale spojené s vodou - s trvalým dostatkem až přebytkem vody. Voda se vyskytuje jako stagnující nebo mírně proudící, povrchová nebo pramenná s různým obsahem živin a s různým obsahem vápníku (Ca) a bazických iontů vůbec (limitující). Pokud přestane voda jako limitující faktor působit, vývoj společenstva je zastaven a podléhá degradaci. Charakteristická je akumulace organické hmoty a snížený rozklad odumřelých částí Kvalita sedimentu a jeho mocnost tak určují složení vegetačních typů a jejich sukcesi. Vývoj se ubírá cestou od troficky a hydricky náročných k oligo- až dystrofním a méně závislým na množství vody; limitující pro existenci je obsah fosforu (P) a dusíku (N).

Louky-abiotické faktory menší či větší závislost a spolupůsobení člověka mírné klima, dostatek vody a živin v půdě podmínka: pravidelné odstraňování nadzemní biomasy (seč, pastva), vznik s rozvojem zemědělství, druhy okrajů lesů i podrostu, primárního bezlesí i řídkolesů, shromaždišť a pastvišť zvěře jednotlivé typy luk dle řady faktorů: klima, množství půdní vody a její kolísání během sezóny, obsah živin a odlišný způsob hospodaření činnost člověka: blokování sukcese k lesu, množství sečí, jejich termín, ovlivnění půdního chemizmu  Svahy, meze jsou stinné i osluněné, suché i vlhké, strmé i mírné, mají různou orientaci ke světovým stranám a různě hlubokou či úrodnou půdu, která se vyvíjí na každém podloží rozdílně.

Rašeliniště-fytocenoza Nachází se zde byliné, keřové i stromové patro Nejcennější a v chráněném území dosud hojně zastoupenou složkou vegetace jsou oligotrofní ostřicovorašeliníková a ostřicovosuchopýrová společenstva, která se vyskytují na rozsáhlých plochách rašelinného bezlesí a místy i v lesních světlinách s vysoko položenou hladinou podzemní. Maloplošně se zde vyskytují i společenstva rašelinných tůní, jež se vyskytují v zaplavených jámách po borkování, odvodňovacích kanálech s volnou hladinou a jsou roztroušené po celé ploše přírodní rezervace.

Louky-fytocenoza Nejvíce zastoupené je zde byliné patro Nacházejí se tu převážně byliny Na loukách rozhodují o prostorovém uspořádání traviny, jejich výška a způsob růstu, ale vždy je tam dostatek prostoru pro desítky druhů nízkých a vysokých travin i širokolistých bylin. Pro roztřídění velkého množství luk jsme použili různé názvy (České květnici,Horské louce, Zámecké louce,)

Rašeliniště-zoocenoza  různé skupin bezobratlých, především hmyzu, obojživelníků, převážně skokanů, ptactva a plazů Např.:  skokan zelený, zmije obecná, myšice lesní, žluva hajní a lovčík vodní

Louky-zoocenoza Nachází se zde různé druhy hmyzu toto je nejpočetnější skupina. Na okraji luk se ukrývají bažanti. Uvidíme zde zajíce. Na pastvu sem přichází srny. Na vlhkých loukách hledá potravu i čáp.

Rašeliniště-biodiverzita Velká biodiverzita rostlin pro nedostatek živin v půdě a stojaté vodě Ale na okrajích sousedícími s lesy je biodiverzita o dost větší

Louky–biodiverzita Velká biodiverzita bylinného patra Je zde spousta druhů trav i kvetoucích rostlin

Rašeliniště-výčet rostlin

Louky-výčet rostlin

Zdroje http://www.zshrjesenik.cz/dokumenty/v%C3%BDukov%C3%A9%20programy/P%C5%99%C3%ADrodov%C4%9Bda%204.ro%C4%8Dn%C3%ADk/Rostliny%20a%20%C5%BEivo%C4%8Dichov%C3%A9%20na%20louce.pdf https://cs.wikipedia.org/wiki/Louka http://cs.wikipedia.org/wiki/Borkovick%C3%A1_blata#Fauna http://ekologie-v-kostce.blogspot.cz/2011/07/organismy-abioticke-faktory-prostredi-b.html