Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Louky a pastviny

2 Louky, stráně a pastviny
Původně se vyskytovaly jen v údolích řek, na stepích a na svazích hor. S rozvojem zemědělství byla vymýcena velká část lesů a nahrazena loukami a poli.

3 Louky, stráně a pastviny
S novou tváří krajiny se změnily rostliny i zvířata zde žijící. Na loukách nerostou dřeviny a v bylinném patru převládají traviny. Louky se několikrát do roka sečou, pokud trávu spásá dobytek, hovoříme o pastvinách.

4 Louky, stráně a pastviny
Z travin jsou na loukách a pastvinách významné především metlice, kostřava a srha. Najdeme tu pryskyřníky, jetel, pampelišky, kohoutek, řebříček, vikev či jitrocel. Ve výhodě jsou rostliny kvetoucí brzy zjara, jejichž semena dozrávají před první senosečí. Podoba louky se během roku několikrát změní. Sled barev souvisí s výskytem různých hmyzích opylovačů.

5 Louky, stráně a pastviny
Louky se sečou dvakrát do roka. Na jaře rostliny vykvetou a vytvoří semena. Na konci června louky posekáme, porost usušíme. Tomuto prvnímu pokosení říkáme senoseč. Seno využijeme v zimě ke krmení. Na konci léta kosíme podruhé, sklízíme otavy.

6 Louky, stráně a pastviny
Jarní senoseč znamená pro zvířata, která ve vysoké trávě hnízdí nebo se ukrývají, velké ohrožení. Mnoho z nich zahyne vinou zemědělských strojů. Týká se to hlavně bažantů, koroptví, kachen, skřivanů, strnadů, zajíců a srnčat. Více než čtyři pětiny živočichů na loukách a pastvinách tvoří hmyz.

7 Meze a remízky Obohacují českou krajinu. Zabraňují odnosu půdy z polí. Ze stromů tu najdeme třešeň ptačí, jasan, břízu, dub či osiku. Keřové patro tvoří bez, šípek, líska nebo hloh. Na slunných a suchých místech rostou kostřavy a lipnice, kakost, pryšec i tolice. Některé rostliny spoléhají na to, že jim s roznášením semen pomohou živočichové. Na semenech mají různé háčky, ostny a štětiny.

8 Zopakujeme si Ve které přírodní společenství by se změnila louka, pokud by o ni lidé nepečovali? a) pole b) les c) zahrada Jak nazýváme usušený porost luk? a) hrabanka b) sláma c) seno Kolikrát ročně se obvykle sekají louky? a) jednou b) dvakrát c) třikrát 1 b) 2 c) 3 b)

9 Zdroje V prezentaci byly použity s laskavým svolením autora obrázky a fotografie z výukového programu Přírodní společenství (vydala firma Pachner Praha, 2002).


Stáhnout ppt "Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství"

Podobné prezentace


Reklamy Google