Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Krajina – životní prostředí člověka VY_32_INOVACE_ Autor Ing. Helena Vacková Tematická oblast Člověk a prostředí pro 4. ročník přírodovědného lycea Ročník 4. lyceum Datum tvorby říjen 2012 Anotace Materiál vysvětluje žákům pojem krajina, klasifikuje krajiny dle intenzity vlivu člověka a charakterizuje složky krajiny. Metodický pokyn Prezentace + procvičení učiva pomocí opakovacích otázek

2 Krajina – vymezení pojmu
Krajina je část zemského povrchu s typickou kombinací přírodních a  kulturních prvků K základním složkám krajiny patří reliéf, půda, vodstvo, klima, vegetační pokryv, zvířectvo a člověk.

3 Klasifikace krajin dle intenzity vlivu člověka
1) Přirozená krajina 2) Kulturní krajina: obhospodařovaná krajina obdělánavá krajina příměstská krajina městská krajina degenerovaná(devastovaná) krajina umělá krajina

4 Přirozená krajina Krajina s málo znatelnými zásahy člověka, s velkým stupněm zachování přirozených společenstev. Ve špatně přístupných nebo málo úrodných oblastech. U nás ve vysokých horách či pískovcových skalních městech. 

5 Kulturní krajina Krajina více méně člověkem ovlivněná.

6 Obhospodařovaná krajina
Krajina s extenzivním (minimálním) využíváním. Dominují lesy a pastviny s výskytem původních druhů, ale také s převahou několika preferovaných druhů (lesní dřeviny, traviny), které jsou záměrně obhospodařovány. Sporadický výskyt osídlení, především horské oblasti. 

7 Obdělávaná krajina Krajina s intenzivním využíváním. Převládají obdělávané plochy, mezi nimiž jsou roztroušeny jednotlivé vesnice. Otevřená polní krajina.

8 Příměstská krajina Tvoří přechod mezi městem a volnou krajinou. Zde v současnosti dochází k největším změnám v souvislosti s rozšiřováním osídlení.

9 Městská krajina Charakteristická hustá zástavba. Z plošných přírodních prvků se vyskytují pouze parky.

10 Degenerovaná (devastovaná) krajina
Oblasti zcela přeměněné lidskou činností. Typickým zástupcem jsou plochy poškozené povrchovou těžbou.

11 Umělá krajina Vytvořená např. po rekultivaci degradované krajiny.

12 Reliéf jako složka krajiny
Je vyšková změna zemské povrchu typ reliéfu výšková členitost roviny pahorkatiny m vrchoviny m hornatiny m velehory m a více

13 Půda jako složka krajiny
Je zvětralá část zemské kůry, která obsahuje minerály, horniny, odumřelá těla organismů v různém stupni rozkladu, vodu, vzduch a živé organismy Nejznámější půdní typy jsou: černozem, hnědozem, hnědá půda, podzol Základní půdní druhy jsou: písčitá, hlinitá, jílovitá Podle pH se půdy dělí: na kyselou, neutrální a zásaditou (alkalickou)

14 Voda jako složka krajiny
Vodstvo ČR dělíme na stojaté a tekoucí vody Stojaté vody tvoří rybníky, jezera, tůně, slepá ramena řek a nádrže Tekoucí vody tvoří vodní toky

15 Klima jako složka krajiny
Podnebí neboli klima je dlouhodobý stav počasí. Podnebí na území celé ČR je mírné, přechodné mezi oceánským a kontinentálním s typickým střídáním 4 ročních období. 

16 Vegetační pokryv Území ČR ležící v mírném teplotním pásu spadá do pásma listnatých, opadavých lesů, kde s přibývající nadmořskou výškou se zvyšuje podíl lesů jehličnatých. Původně bylo více jak 90% plochy našeho státu tvořeny lesy, avšak za posledních tisíc let významně do vzhledu přírodní krajiny (a tím i do druhové skladby rostlin a živočichů) zasáhl člověk. Z původní přírodní krajiny vytvořil tzv. kulturní krajinu.

17 Zvířectvo jako složka krajiny
Celkový počet druhů živočichů v Česku je odhadován asi na druhů. Z toho více než poloviny jsou bezobratlí. Druhy zde žijící jsou typické druhy pro opadavé a smíšené lesy mírného pásu.

18 Opakovací otázky Jaký je rozdíl mezi životním prostředím člověka a krajinou? Jaké typy krajiny nesou známky vlivu člověka? Kde se v ČR nachází krajina přirozená krajina? Charakterizujte jednotlivé složky krajiny v ČR.

19 Zdroje ZICHOVÁ EZECHEL, M.,, J., PYTLOUN, L. Ekologie a ochrana životního prostředí. Mělník: VOŠZ A SZaŠ, s.


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google