Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekoton rozvrstvení v prostoru

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekoton rozvrstvení v prostoru"— Transkript prezentace:

1 Ekoton rozvrstvení v prostoru

2 Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozvrstvení populace v prostoru – ekoton. Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední školy

3 ekoton

4 ekoton přechodná zóna mezi dvěma nebo více ekosystémy, např. rozhraní louky a lesa. Ekoton má určitou šířku a je charakterizován zcela zvláštními okrajovými životními podmínkami. Ekoton mezi jednotlivými biomy měří až desítky kilometrů, mezi jednotlivými biocenózami jen několik desítek metrů.

5 V ekotonu jsou zastoupeny druhy ze všech zúčastněných ekosystémů a navíc zde žijí druhy charakteristické pouze pro daný ekoton, tzn. je zde větší druhová pestrost (ekologická diverzita). Např. na okraji lesa žije více ptáků a ve větším počtu druhů než v sousedících biocenózách lesa a louky.

6 Struktura a složení ekosystémů
Struktura ekosystému je způsob, jakým jsou jednotlivé organismy v prostoru rozloženy. Je to nejnápadnější znak ekosystémů a kritérium pro jejich třídění.

7 Rozlišujeme dvě základní struktury :
Vertikální struktura Horizontální struktura

8 Vertikální struktura = patrovitost
Rozeznáváme patra nadzemní a podzemní, která se dále dělí (Obr. 1). Jednotlivá patra se nazývají podle typu rostlin, které v jednotlivých patrech převažují. Jako ukázku uvádím vertikální strukturu lesa. Methylace je zavádění methylu -CH3 do molekul organické sloučeniny

9 Vertikální struktura lesa:
E0 - mechové patro E1 - bylinné patro E2 - keřové patro E3a - spodní stromové p. E3b - horní stromové p. K1 - horní kořenové p. K2 - střední kořenové p. K3 - spodní kořenové p.

10 Vertikální struktura lesa
Na jednotlivá rostlinná patra se váže živočišná složka ekosystému. Podle způsobu života se uplatňují ve všech patrech ekosystému. K životu v jednotlivých patrech jsou živočichové různě přizpůsobeni. Rozeznáváme ekosystémy jednopatrové, dvoupatrové a vícepatrové.

11 Horizontální struktura
Nejnápadnějším jevem horizontální struktury je skutečnost, že rostliny se na povrchu Země sdružují do určitých skupin. V živočišné říši tímto jevem je seskupení živočichů do shluků, stád, tlup a hmyzích společenstvech. Toto sdružování je podmíněno jednak rozdílností prostředí a specifickými vztahy mezi druhy (např. mykorhiza, mravenci).

12 Zdroje ŠLÉGR, Jiří a kol. Ekologie a ochrana životního prostředí. Praha: Fortuna, 2002, ISBN AUTOR NEUVEDEN. Ekoton [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Klipart MS PowerPoint


Stáhnout ppt "Ekoton rozvrstvení v prostoru"

Podobné prezentace


Reklamy Google