Administrace změn v projektech EQUAL.  Podstatné náležitosti změn  Formální stránka žádosti  Typologie změn  Nastavení rozpočtu  Otázky Obsah prezentace:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora personálních procesů v HR Vema Jaroslav Šmarda
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
ECVET v Programu celoživotního učení
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR OPERAČNÍ PROGRAM TECHNICKÁ POMOC Školení k Příručce pro žadatele a příjemce v OPTP
Evropský sociální fond
MONITOROVACÍ ZPRÁVA Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Principy, procesy a metody sebe-evaluace
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
TECHNICKÉ MONITOROVACÍ ZPRÁVY. Technická zpráva  Sleduje všechny aspekty technické stránky realizace projektu  Popisuje stav realizace jednotlivých.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Řešení elektronického docházkového systému Vema
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Základní principy a Akce Iniciativy Společenství EQUAL Denisa Faltová a Alexandra Dubová Národní kancelář EQUAL.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„ Finanční zprávou pro Akci 3 krok za krokem “. Základní finanční pravidla programu  Pravidla dána Příručkou pro Akci 3 a Rozhodnutím o poskytnutí dotace.
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
„ Validace dobré praxe 2 “. Harmonogram semináře 10:00 – 10:15 Zahájení 10:15 – 11:00 Validace – výstupy a využití 11:00 – 11:30 Zkušenosti RP s validací.
Seminář pro příjemce Ing. Jana Šůchová NVF. Phare 2003 RLZ Zprávy projektu: -Měsíční přehledy aktivit -Čtvrtletní technická zpráva -Čtvrtletní finanční.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Praktické rady a zkušenosti jak vytvořit RP, jak připravit program RP Eva Bosáková Národní kancelář EQUAL.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Příprava žádosti a realizace projektu. Sestavení projektu Dotazník – prosinec 2015, leden 2016 Identifikace potřeb školy Vyhodnocení dotazníku a zaslání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Podstatné změny projektu Bc. Jana Hrazdilová Ing. Radek Rinn
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Transkript prezentace:

Administrace změn v projektech EQUAL

 Podstatné náležitosti změn  Formální stránka žádosti  Typologie změn  Nastavení rozpočtu  Otázky Obsah prezentace:

PricewaterhouseCoopers Date Page 3 Podstatné náležitosti změn změnou nesmí být narušen charakter a hlavní záměr projektu, změna musí být NPS/ poskytovateli neprodleně oznámena, nelze žádat o změny se zpětnou účinností (tj. před datem nahlášení změny na NPS), jakákoliv změna musí být řádně zdůvodněna, změna musí být předložena na stanoveném formuláři a musí k ní být přiloženy veškeré relevantní přílohy, žádost musí být přehledná a jasná, v případech, kdy dochází ke změně rozpočtu, je nutné podrobně popsat přesun částek z jednotlivých položek a ke každé položce uvést důvod změny.

Formální stránka žádosti Zdůvodnění: Expert č.8 Jana Malá, lektor, byl nově zařazen do projektu z důvodu rozšíření plnění aktivity č. 5 – Kurzy pro neslyšící. Částka odpovídající 20 ČLD byla převedena z položky – expert č. 7 Ján Novák, neboť tento expert je do realizace projektu zapojen menší mírou než se původně očekávalo. (Pokud mají experti jiné jednotky, bude v součtovém řádku pouze částka za Akci 2, za Akci 3 a celková částka za Akci 2 a 3.) Původní znění: 1.2. Odměny partnera č. 2den Expert č.7 - Ján Novákden Aktualizované znění: 1.2. Odměny partnera č. 2den Expert č.7 - Ján Novákden Expert č.8 – Jana Maláden

PricewaterhouseCoopers Date Page 5 Typy žádostí 1. Rozpočtové změny U všech žádostí o změnu, při kterých dochází ke změně rozpočtu, musí být detailně popsáno:  které rozpočtové položky se mění,  zda dochází ke změně počtu jednotek, jednotkových sazeb nebo obojího,  zda se při změně překračují některá ze stanovených % omezení,  řádné zdůvodnění změn.  procentní změna zdrojových kapilol Po provedení změn nesmí dojít ke změně celkové výše rozpočtu. Nutnou podmínkou ke schválení je dodržení všech obecných náležitostí a přiložení aktuálního rozpočtu zachycujícího změny popsané v žádosti.

PricewaterhouseCoopers Date Page 6 2. Změny týkající se zapojení nových pracovníků Příjemce musí popsat, jestli nově zařazený zaměstnanec nastupuje na pozici experta nebo administrativního pracovníka. Přílohami k tomuto typu změn jsou:  životopisy všech nově zařazených expertů,  nebo aktualizovaný seznam administrativních pracovníků a/nebo expertů,  aktualizovaný rozpočet v případě, že zařazením experta dochází k rozpočtové změně,  pracovní smlouvy (požaduje se taky v případě, kdy dochází k jakékoliv změně jednotky nebo sazby v kap. I u již zapojených pracovníků).

PricewaterhouseCoopers Date Page 7 3. Změny v plánu pracovního programu Jestliže dochází k mírnému časovému skluzu plnění jedné nebo více klíčových aktivit, je příjemce povinen žádat o nepodstatnou změnu. V samotném textu žádosti je třeba detailně popsat, z jakých důvodů dochází k prodlení a kdy je předpokládaný termín plnění dané aktivity (Časové posuny plnění klíčových aktivit do období 1–2 měsíců nejsou důvodem k zasílání žádosti o změnu ale příjemce je povinen tyto změny popsat a zdůvodnit v průběžné technické monitorovací zprávě.) Přílohou k tomuto typu žádosti je vždy aktualizovaný plán pracovního programu. (doporučujeme s barevným odlišením změn).

PricewaterhouseCoopers Date Page 8 Nastavení rozpočtu Nastavení úvazku v pracovní smlouvě by mělo odpovídat nastavení jednotky v rozpočtu.  v případě, že pracovník pracuje v rámci projektu Equal např. na 0,7 úvazku, měla by být v rozpočtu uvedena jednotka 0,7 měsíce Nastavení sazby v rozpočtu by mělo odpovídat pracovní smlouvě.  mzdová sazba v rozpočtu může být mírně nadhodnocena oproti sazbě v pracovní smlouvě tak, aby bylo pokryto případné překročení základní sazby v případě čerpání dovolené (vztahuje se pouze k měsíčním sazbám) V případě změny jednotky nesmí dojít k neodůvodněnému navýšení mzdové sazby.  Při změně jednotky (měsíc/den/hodina) by měla být výše mzdové sazby upravena tak, aby nedocházelo k navýšení průměrné hodinové sazby.  Jediná výjimka je změna prac. smlouvy z DPP na DPČ nebo obráceně.

PricewaterhouseCoopers Date Page 9 Prostor pro otázky

CIP EQUAL Princip Partnerství Peter Jurečka CIP EQUAL Základní principy

PricewaterhouseCoopers Date Page 11 Principy CIP Equal  Princip tématický přístup  Princip partnerství  Princip společné rozhodování  Princip gender mainstreaming  Princip mezinárodní spolupráce  Princip inovativnost  Princip mainstreaming

PricewaterhouseCoopers Date Page 12 Partnerství Společnérozhodování &

PricewaterhouseCoopers Date Page 13 Partnerství v projektu Equal Základní pojetí:  Sdružení dvou nebo více organizací, které sledují společný cíl a vystupují pod společným projektovým názvem. Na projektové úrovni RP přispívají k:  zvyšování efektivity sociální politiky koordinovaným poskytováním komplementárních řešení,  stimulaci šíření vědomostí a zkušeností prostřednictvím expertní spolupráce,  podpoře porozumění různých organizačních struktur a kultur (statní správa vs. soukromí sektor)

PricewaterhouseCoopers Date Page 14 5 principů úspěšného fungování RP Jednoduchost  Fungování partnerství se může komplikovat s rostoucím počtem různých typů partnerských organizací. Je proto důležité snažit se o co možno nejjednodušší formy dohod. Flexibilita  Dá se předpokládat, že v průběhu projektu vzniknou důsledkem změn vnějších podmínek tlaky na změnu RP. Z toho důvodu se doporučuje zapracovat určitý stupeň flexibility do pracovních plánů, pravidel a dohod.

PricewaterhouseCoopers Date Page 15 Srozumitelnost  Nejasnosti a nedostatek porozumění mezi jednotlivými partneři může ohrozit vzájemnou spolupráci a plnění cílu projektu. Je nevyhnutné věnovat dostatek času na vyjasnění všech postupů a perspektiv předtím než se vůbec začne cokoliv podnikat. Konsenzus  Před rozběhnutím jakýchkoliv projektových aktivit je nevyhnutné aby všichni členové RP souhlasili se společnými cíli a postupy jejich dosažení. Rovné zacházení  Je důležité, aby nebyli potlačeny zájmy členů se nižší vyjednávací silou (z důvodů jejich velikosti, nižší zkušenosti atd.)

PricewaterhouseCoopers Date Page 16 Naplňování principu v ČR – hlavní nedostatky  Nízký stupeň zařazení některých partnerů do aktivit projektu.  Při kontrolách na místě bude sledováno nejen formální uvádění skutečností, ale i odkaz na relevantní doklady potvrzující tyto skutečnosti (zápisy z jednání a schůzek, sebehodnotící zprávy atd..).  Málo časté nebo nepravidelné schůzky  Bude kontrolováno zejména adekvátní zapojení všech partnerů do implementace a řízení projektu.

PricewaterhouseCoopers Date Page 17  Nedostatečná účast cílových skupin při řízení, monitorování a evaluaci projektových aktivit.  Neexistence účinného nástroje pro zhodnocení míry “společného rozhodování”. Doporučuje se používat tzv. „beneficiary survey“, nebo-li průzkum konečných uživatelů zaměřený na měření měkkých výstupu.  V TZ příjemci nevykazují jak dochází k naplňovaní principu partnerství – uvádění vágních formulací: „probíhají porady“, „princip je uplatňován“,… bez dostačující konkretizace Naplňování principu v ČR – hlavní nedostatky

PricewaterhouseCoopers Date Page 18  Stanovení řídícího výboru, ve kterým má každý partner po jednom zástupci. Všichni zástupci mají stejnou váhu při hlasování.  Snaha o konsensuální rozhodování.  Zapojení zástupců cílových skupin do rozhodování.  Analýza a zapracování zpětné vazby ze strany cílových skupin i jednotlivých partnerů do rozhodování a plánování. Naplňování principu v ČR – příklady dobré praxe

PricewaterhouseCoopers Date Page 19 Jak vykazovat naplňování principu partnerství a společného rozhodování v TZ  Jaké je složení partnerství?  Jaký styl komunikace a řízení byl zaveden?  Jaké způsoby komunikace a spolupráce byly stanoveny při řešení problémů a přijímání rozhodnutí?  Jaké rozhodnutí se v rámci RP uplatňují?  Kdo se účastní jednání např. pracovních skupin, řídící rady/výboru  Jaké mají jednotliví partneři možnosti při rozhodování v rámci projektu?  Je zapojena do aktivit projektu i primární cílová skupina, a to jak do řídícího procesu a do samotné tvorby výstupů?

PricewaterhouseCoopers Date Page 20 GenderMainstreaming

PricewaterhouseCoopers Date Page 21 Definice Gender mainstreaming:  Aktivní proces vypracovaný s cílem řešit nerovnosti, jež mohou – a také tak činí - diskriminovat jedno z pohlaví.  Proces mobilizace veškerých obecný politik a opatření za účelem dosáhnutí rovnosti tím, že aktivně a otevřeně, již ve stadiu plánování, zvažuje jejich případné účinky na budoucí postavení mužů a žen (genderové hledisko)  Systematické zvažování odlišností podmínek, postavení a potřeb žen a mužů ve všech politikách a činnostech Společenství

PricewaterhouseCoopers Date Page 22 Pojetí gender mainstreamingu

PricewaterhouseCoopers Date Page 23 GM ve vztahu k cílovým skupinám  Analyzovali jste, kolik žen a kolik mužů využívá vámi nabízených služeb nebo kolik z nich se účastní vašich aktivit na každé jednotlivé úrovni? Je možno z toho odvodit nějaký vzorec?  Jak přistupujete k principu rovného zacházení ve vztahu k cílovým skupinám?  Máte k dispozici opatření, která uznávají a respektují odlišné potřeby vašich cílových skupin a uspokojují je? Jak tyto jejich specifické potřeby zjišťujete a jak je řešíte?

PricewaterhouseCoopers Date Page 24 GM v rozvojovém partnerství  Kolik je mezi zaměstnanci Vaší organizace žen a kolik mužů, na jaké úrovni a v jakých oblastech odpovědnosti?  Je jedním z požadavků přijetí do zaměstnání schopnost chápat otázky genderové rovnosti?  Poskytujete nově přijatým zaměstnancům, kteří dříve nezískali potřebné znalosti, odborné školení v oblasti genderových otázek?

PricewaterhouseCoopers Date Page 25  Nabízíte zaměstnancům – ženám i mužům - možnosti flexibilního uspořádání pracovního úvazku? Kolik z nich této možnosti využívá?  Navázali jste partnerství s organizacemi zabývajícími se rovnoprávností, s cílem zvýšit vědomosti a odborné znalosti o strategiích rovnosti?  Jsou cíle zohledňování genderového přístupu zahrnuty do všeobecného hodnocení výkonů zaměstnanců? GM v rozvojovém partnerství

PricewaterhouseCoopers Date Page 26 Naplňování zásad GM v ČR Hlavní nedostatky:  Zaměření pouze na cílové skupiny nebo na RP.  Rozvojová partnerství ve svých sebehodnotících zprávách neřeší naplňovaní zásad gender mainstreamingu.  V TZ příjemci nevykazují jak dochází k naplňovaní principu GM – uvádění vágních formulací: „věnujeme tomu pozornost“, „princip je průběžně naplňován“,… bez potřebné konkretizace

PricewaterhouseCoopers Date Page 27 Příklady dobré praxe:  Přeškolování zaměstnanců v principech gender mainstreamingu.  Zaručení a doložení rovného postavení žen a mužů v pracovní skupině.  Vytvoření samostatné pracovní skupiny pro problematiku genderové rovnosti a mainstreamingu.  Odpovídající podíl žen ve vedoucích funkcích projektů.  Důraz na rovné postavení a účast žen a mužů v aktivitách pro cílové skupiny. Naplňování zásad GM v ČR

PricewaterhouseCoopers Date Page 28 Inovativnost a Mainstreaming

PricewaterhouseCoopers Date Page 29 Provedení výzkumu a analýzy. Stanovení cílů. Vytvoření/realizace pracovního programu. Definování/měření indikátorů úspěšnosti. Plánování/tvorba inovativních prvků. Testování a ověřování (validace) inovace. Úprava/modifikace inovativních prvků. Plánování a prosazování inovačního přístupu (mainstreaming). Průběžné sebehodnocení. Závěrečné/ex-post hodnocení. Desatero koncipování a řízení inovativního projektu:

PricewaterhouseCoopers Date Page 30 Vyvinuté inovativní produkty je následně nutné šířit a prosazovat do relevantní praxe a politik. Transfer inovativních řešení může probíhat různými způsoby:  uvnitř RP nebo mezi národními a mezinárodními partnery  některé organizace mohou akceptovat a využít přenositelné výsledky  využitím produktu dalšími cílovými skupinami  širokou adaptací a využitím řešení na úrovni institucí lokálních, regionálních a národních jako součást politiky (nejužitečnější transfer) Transfer inovativních řešení

PricewaterhouseCoopers Date Page 31 Jak reportovat naplňování principu v TZ  V čem je vyvíjený produkt odlišný od produktů dostupných na trhu?  Přináší Váš produkt zlepšení oproti dostupným produktům a o jaké zlepšení se jedná?  Odpovídá produkt situaci na trhu a splňuje potřeby cílové skupiny?  Jakým způsobem byl inovativní produkt otestován a jaké byly provedeny modifikace?Využít další možnosti MS – např. evaluace RP, ověření inovativních produktů apod.

PricewaterhouseCoopers Date Page 32   Definice principu  Příručka pro řízení rozvojových partnerství  Poučení se ze zkušeností partnerství Iniciativy Společenství EQUAL  Příspěvky ze semináře k implementaci principů  Příručka „Gender mainstreaming“  Příspěvky ze semináře k gender mainstreamingu  Průvodce mezinárodní spoluprácí Iniciativy Společenství Equal  Informace ze semináře k implementaci principů  NPS Equal Kde najít další užitečné informace?

Děkujeme za pozornost.