Geometrický plán Ptáček Ondřej H2KNE1, L2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář ke KatV – SGI a potvrzování GP
Advertisements

Podrobné body polohopisu a změna výpočtu výměr
Souřadnice v geometrickém plánu a ZPMZ
Podklady pro GP vydávané z ISKN prostřednictvím NVF
Ing. Milan Kocáb Ing. Ivana Valdová
19.11., Brno Obsah GP a ZPMZ.
Zemědělství – 1. část.
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Dopad nového stavebního zákona do praxe KÚ
Komplexní pozemková úprava
Katastr nemovitostí (KN) ČR
KOMPLEXNÍ PRŮZKUM PŮD (KPP).
Předmět obsahu katastrální mapy
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
Elektronická podoba GP a ZPMZ
Aktuální Státní mapové dílo
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
Nástroje územního plánování
Vyhotovování neměřických záznamů Milan KOCÁB VÚGTK,v.v.i.
Změny a předpoklady dalšího vývoje legislativy Bohumil Janeček Praha dne 26. června 2007.
Webová služba pro zpracovatele geometrických plánů Úpravy VF ISKN ve verzi 5.1 Petr Kokeš.
PROLAND Nástroj geodeta, projektanta pozemkových úprav a pracovníka pozemkového úřadu 5. listopadu 2007.
Ing. Jaroslav Holý Služba sledování změn.
Návod pro obnovu katastrálního operátu a převod
Katastr nemovitostí ČR Historie KN Základní pojmy
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Obnova katastrálního operátu
VYHLÁŠKA č.26/2007 Sb., ze dne (katastrální vyhláška) ve znění č. 164/2009 Sb. Ing. Milan Kocáb, MBA.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Bonitovaná půdně ekologická jednotka
Katastr nemovitostí ČR
7. Vytyčení hranice pozemku
Činnost odboru centrální dokumentace v rámci SŽG Praha
Obnova katastrálního operátu
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
ISKN INFORMAČNÍ SYSTÉM KATASTRU NEMOVITOSTÍ VFK VÝMĚNNÉ FORMÁTY
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Katastr nemovitostí Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon), Vyhláška190/1996 Sb. Českého úřadu zeměměřického.
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Daniela Adámková Radka Folvarčíková
Katastr nemovitostí pozemkové právo podzim 2011 I.Průchová
Pozemkové úpravy a katastr nemovitostí
Mělnické podzemí 3D Historická dokumentace Nové měření Použité metody
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
1 BDS, PVN, jaro 2007, I.Průchová Vytyčování hranic pozemků teze Jaro 2007.
Bonitace ZPF = ohodnocení půdy, zvláště její oceňování Účel: Původně potřeba stanovit produkční schopnost zemědělských pozemků pro potřeby státních institucí.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Pozemkové úpravy „krok za krokem“ Humpolec 2015 Ing. Michal Pochop Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Oddělení Pozemkové úpravy a využití.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Mapový server Města Moravské Budějovice. Mapový server obsahuje následující projekty:
Návod na zpracování geometrického plánu v programu Kokeš
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Krajíčková, Krčmářová, Matušková, Rubešová Brno prosinec 2008
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Katastr nemovitostí Geometrický plán Karel Benda.
Katastr nemovitostí přednáška 6 - 3
KANE ZS14/15 VEDENÍ KN VÝPOČTY VÝMĚR A SOUŘADNIC
Katastr nemovitostí (KNEM)
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
DÁLKOVÝ PŘÍSTUP DO KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pracovní setkání obCÍ vykonávajících funkci veřejného opatrovníka Krajský úřad Jihočeského kraje České Budějovice
Stavební právo.
Úkoly katastrálních úřadů
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Stavební pozemky (teze)
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Seznámení vlastníků s postupem obnovy Mladoňovice
Transkript prezentace:

Geometrický plán Ptáček Ondřej H2KNE1, L2014

Geometrický plán Technickým podkladem pro vyhotovení rozhodnutí a jiných listin ke změnám. Spolu se záznamem podrobného měření změn je podkladem pro provedení změny v SPI a SGI. § 79 odst. 2 vyhlášky č. 357/2013 Sb.

Geometrický plán se vyhotovuje pro: Změnu hranice katastrálního území Rozdělení pozemku Změnu hranice pozemku Vyznačení nebo změnu obvodu budovy, která je hlavní stavbou na pozemku, a vodního díla Určení hranic pozemků při pozemkových úpravách Doplnění SGI o pozemek dosud evidovaný zjednodušeným způsobem Opravu geometrického a polohového určení nemovitosti Upřesnění nebo rekonstrukci údajů o parcele podle přídělového řízení Průběh vytyčené nebo vlastníky zpřesněné hranice pozemků Průběh hranice určené soudem Vymezení rozsahu věcného břemene k části pozemku § 79 odst. 1 vyhlášky č. 357/2013 Sb.

Obsah a náležitosti geometrického plánu: Geometrický plán se vyhotovuje v elektronické podobě; pro účely vyhotovení listiny se v případě potřeby vyhotoví jeho stejnopis v listinné podobě podle zákona o zeměměřictví. § 84 odst. 1 vyhlášky č. 357/2013 Sb. Geometrický plán obsahuje vyjádření stavu parcel před změnou a po změně Obsahuje tyto náležitosti: -popisové pole -grafické znázornění -výkaz dosavadního a nového stavu údajů katastru -seznam souřadnic -výkaz údajů o bonitovaných půdně ekologických jednotkách § 84 odst. 2 vyhlášky č. 357/2013 Sb.

Popisové pole: Popisové pole se umísťuje vždy ve spodní části základního formátu geometrického plánu a v pravém dolním rohu geometrického plánu většího formátu V popisovém poli se uvede: účel geometrického plánu číslo GP vyhotovitel název okresu, obce, k.ú. a list katastrální mapy způsob označení nových hranic ověření a potvrzení GP Vypuštěno upozornění na potřebu souhlasu s dělením a scelováním – neaktuální

Grafické znázornění: dosavadní stav se vyhotovuje - černě, nový stav – červeně vyhotovuje se ve vhodném měřítku, které zaručí zřetelnost kresby a čitelnost popisu, včetně malých dílů parcel a jejich označení rozsah se volí tak, aby byla zřejmá souvislost změny a jejího okolí Příloha 17.7 vyhlášky č. 357/2013 Sb. díly parcel se označují písmeny malé abecedy (červeně), v případě nutnosti s použitím číselných indexů Příloha 17.10 vyhlášky č. 357/2013 Sb. Nový stav: - Hranice - Zpřesněné lomové body - Parcelní čísla (bez oválu) a označení dílů - Slučky - Škrtky - Značky druhů pozemků a způsobu využití

BPEJ Bonitovaná půdně ekologická jednotka je pětimístný číselný kód související se zemědělskými pozemky. Vyjadřuje hlavní půdní a klimatické podmínky, které mají vliv na produkční schopnost zemědělské půdy a její ekonomické ohodnocení. První číslice kódu BPEJ značí příslušnost ke klimatickému regionu (označeno 0 - 9). Klimatické regiony byly vyčleněny na základě podkladů Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Druhá a třetí číslice (01 - 78) - hlavní půdní jednotka - účelové seskupení půdních forem (morfogenetickým půdním typem, subtypem, půdotvorným substrátem, zrnitostí, výraznou svažitostí, hloubkou půdního profilu, skeletovitostí a stupněm hydromorfismu). Čtvrtá číslice stanoví kombinaci svažitosti a expozice pozemku ke světovým stranám. Pátá číslice určuje kombinaci hloubky půdního profilu a jeho skeletovosti.

Zásady vyhotovení GP: Má základní formát A4, ale může se skládat z více stran v rámci jednoho souboru. Grafické znázornění větších rozměrů max. A1, se vyhotovuje tak, aby v případě vyhotovení geometrického plánu v listinné podobě bylo umožněno jeho složení do základního formátu, a přitom aby toto složení nebránilo prohlížení jednotlivých částí geometrického plánu. Příloha 17.1 vyhlášky č. 357/2013 Sb. Zasahuje-li předmět měření znázorněný na GP do více katastrálních území, vyhotoví se samostatný GP pro každé katastrální území, s výjimkou, kdy je změnou dotčena hranice kú popř. není-li s katastrálním úřadem dohodnuto jinak. § 79 odst. 4 vyhlášky č. 357/2013 Sb. V grafickém znázornění se vyznačí délky mezi lomovými body hranic nově vyznačovaných nemovitostí a čísla bodů obsažených v seznamu souřadnic. Příloha 17.11 vyhlášky č. 357/2013 Sb. Grafické znázornění se orientuje k severu. Pokud se zvolí jiná orientace, vyznačí se sever v geometrickém plánu šipkou o délce 20 mm a před ní písmenem S. Příloha 17.12 vyhlášky č. 357/2013 Sb.

Podklady pro vyhotovení GP: Závazným podkladem pro vyhotovení geometrického plánu jsou údaje SGI a SPI. Dalšími podklady jsou výsledky šetření a měření uložené v měřické dokumentaci a grafické operáty dřívějších pozemkových evidencí. § 80 vyhlášky č. 357/2013 Sb. Při měření se ověří, zda se v terénu nezměnila poloha bodů geometrického základu a identických bodů, popřípadě identických linií. Body polohového bodového pole je možné ověřit podle geodetických údajů. § 81 odst. 4 vyhlášky č. 357/2013 Sb. Výsledky dřívějších měření lze využít, je-li jejich soulad se skutečným stavem ověřen měřením v terénu. § 81 odst. 5 vyhlášky č. 357/2013 Sb.

Součinnost při vyhotovování geometrického plánu K vyhotovení geometrického plánu přidělí katastrální úřad: - číslo ZPMZ - nové parcelní číslo - čísla bodů PPBP Katastrální úřad poskytne bezúplatně v nezbytném rozsahu podklady ve formě VFK (výměnný formát katastru), nebo ve formě rastrových dat. V případě pochybnosti, zda osoba, která žádá o poskytnutí podkladů pro vyhotovení geometrického plánu, je odborně způsobilá, může katastrální úřad požadovat předložení dokladu prokazujícího odbornou způsobilost podle zákona o zeměměřictví. § 83 vyhlášky č. 357/2013 Sb.

Potvrzení geometrického plánu O potvrzení geometrického plánu požádá jeho ověřovatel katastrální úřad v elektronické podobě Geometrický plán katastrální úřad potvrdí, pokud v něm nebyla zjištěna vada při přezkoumání a je-li v souladu s údaji příslušného záznamu podrobného měření změn. Potvrzení geometrického plánu provede pověřený zaměstnanec tak, že geometrický plán podepíše elektronickým podpisem založeným na kvalifikovaném certifikátu § 85 vyhlášky č. 357/2013 Sb.

Záznam podrobného měření změn: Dokumentace činností při vyhotovení GP a při vytyčení hranic pozemků Podklad pro provedení a zápis změn v SGI a SPI § 77 odst. 1 vyhlášky č. 357/2013 Sb. V případě potřeby je možné ZPMZ využít jako podklad pro vyhotovení několika geometrických plánů pro jednotlivé změny. § 77 odst. 2 vyhlášky č. 357/2013 Sb. Náležitosti: - popisové pole - náčrt - zápisník - protokol o výpočtech - výpočet výměr parcel (dílů) - návrh změny - údaje o seznámení vlastníků s označením a průběhem hranic (pod popisovým polem)

Záznam podrobného měření změn: Popisové pole: 5 míst pro číslo ZPMZ Vypuštěny údaje o: souřadnicovém systému (již jen S-JTSK) použitém přístroji k zaměření způsobu označení nových hranic aktualizaci SGI (v ISKN) Náčrt: Nový stav červeně – co bylo tučné, je červené Budovy se zvýrazňují šrafováním (doposud možnost) Protokol o výpočtech a záznam výsledků výpočtu výměr parcel (dílů) neobsahuje podpis Seznam souřadnic – souřadnice obrazu odlišeny čárkou (Y‘, X‘)

Použité zdroje: Vyhláška č. 357/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon) www.cuzk.cz

Děkuji za pozornost