Legislativní činnosti komory ve prospěch oboru Proč se zabývat legislativní činností ? vliv vývoje oboru na technickou část legislativy přímý vztah legislativy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Registr výškových objektů a národní databáze překážek
Od Setkání 2012 po Setkání 2013 SETKÁNÍ GEODETŮ 6. až
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Jednotná technická mapa města Krnova Představení systému
Vyhotovování neměřických záznamů Milan KOCÁB VÚGTK,v.v.i.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Územní plán Prahy: Jaká je situace? Martin Skalský / Vendula Zahumenská Praha  listopad 2013.
Stavební zákon a územní plánování
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Komora geodetů a kartografů (Zeměměřická komora)
Kontroly provedené v roce 2013 Hradec Králové Nechanice Borohrádek Hronov Vrchlabí Janské Lázně Smiřice Libáň Brumov Náchod Trutnov Rtyně v Podkrkonoší.
Veřejnoprávní smlouva - § 116
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
Komplexní pozemkové úpravy Smilovice
Plzeňského a Karlovarského kraje
Digitální data katastrálních map jako součást územně analytických podkladů Seminář k digitalizaci katastrálních map Praha,
Novostavba rodinného domu
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
Nemoforum jako zdroj legislativních námětů v oblasti informací o území Růžena Zimová Nemoforum / Stavební fakulta ČVUT Konference ISSS, , Hradec.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
SP4 - RD PROVÁDĚCÍ v ARCHICADU ing. arch. Vladimíra Jínová 13 - TEXTOVÁ ČÁST.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
Vodohospodářské aktuality
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Novela zákona o obcích.
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Zkušenosti s vyhláškou o obsahu technické mapy obce
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
dobu platnosti rozhodnutí, má-li být delší, než stanoví zákon.
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Umisťování staveb.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_STAVEBNÍ.
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Stavební pozemky (teze)
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Obsah územně plánovacích podkladů
Transkript prezentace:

Legislativní činnosti komory ve prospěch oboru Proč se zabývat legislativní činností ? vliv vývoje oboru na technickou část legislativy přímý vztah legislativy na vývoj oboru

Energetický zákon 458/2000 Sb. Které paragrafy se týkají oboru ? Elektroenergetika § 24 Provozovatel přenosové soustavy § 25 Provozovatel distribuční soustavy Plynárenství § 57 Výrovce plynu § 58 Provozovatel přepravní soustavy § 59 Provozovatel distribuční soustavy § 60 Provozovatel podzemního zásobníku plynu Teplárenství § 76 Provozovatel rozvodného teplárenského zařízení

Energetický zákon 458/2000 Sb.-pokračování Původní znění v zákoně: § 24 odst. (4) Jestliže není možné zřídit věcné břemeno smluvně s vlastníkem dotčené nemovitosti, protože vlastník dotčení nemovitosti není znám nebo určen… Zásadní změny v novele 2004: Návrh: § 24 odst. (4) Jestliže není možno písemnou smlouvou s vlastníkem nemovitostí zajistit umístění přenosové soustavy na jeho nemovitosti, protože vlastník dotčené nemovitosti není určen, nebo proto… Snaha nahradit vklady VB do KN písemnými smlouvami Konečná úprava: § 24 odst. (4) Provozovatel přenosové soustavy je povinen zřídit věcné břemeno umožňující využití cizí nemovitosti, nebo její části…a to smluvně s vlastníkem nemovitosti; v případě že vlastník není znám,…., vydá příslušný vyvlastňovací úřad na návrh…rozhodnutí o zřízení VB….

Energetický zákon 458/2000 Sb.-pokračování Zásadní změny v novele 2009: Návrh: § 98… návrh znění připravila KGK Problémy ohrožení života občanů při narušení sítí VN nebo VTP na jejich pozemku nebo v okolí, o kterých nebyly informace v KN Konečná úprava: § 98 odst. (14) Provozovatel, resp. výrobce, zajistí promítnutí existujícího věcného břemene podle § 24 (4),§ 25 (5),§57 (2),§ 58 (2), § 59 (2),§ 62 (2),§76 (7) u energetických sítí a zařízení daných do provozu před nabytím účinnosti tohoto zákona do katastru nemovitostí do konce roku 2017 Podpora dosud platného Občanského zákoníku: … k nabytí práva odpovídajícího věcným břemenům je nutný vklad do KN Novela 2011: Dotčené § zůstávají beze změn Evidence sítí postavených před rokem 2000.

Stavební zákon 183/2006 Sb. Klíčový problém: Návrh znění 2005/2006: V prvním znění pro projednávání nebyl geodet a jeho činnosti při stavebním procesu jmenován, existence většího množství technických pochybení Návrh vycházející z mezirezortního připomínkování: Vložení zápisů do stavebních deníků: §157 odst.(2):..Záznamy do nich jsou oprávněni provádět osoby provádějící technický dozor stavebníka… a osoba odpovídající za provádění vybraných zeměměřických prací Přímé návrhy do projednávání v PSP : Změny na základě přímých návrhů jednotlivých poslanců...osloveni členy představenstva KGK s vysvětlením situace Řešení:

Stavební zákon 183/2006 Sb.-pokračování Výsledek celého procesu návrhů změn a připomínek: §27 odst. (2) Podkladem pro pořízení územně analytických podkladů může být i technická mapa odst. (3)….tyto údaje o území může provozovatel použít jen pro územně plánovací činnost, založení a vedení technické mapy. odst.(4):..Vlastník technické infrastruktury poskytuje úřadu územního plánování v grafickém vyhotovení polohopisnou situaci technické infrastruktury….v souřadnicovém systému S.-JTSK. Nepovedlo se ve znění zákona : § aby geodetická část skutečného provedení stavby jmenována jako povinná součást DSPS pro kolaudaci stavby

Stavební zákon 183/2006 Sb.-pokračování Prováděcí vyhlášky: Související změny: Novelizace 200/1994 Sb. : Definice technické mapy jako kartografického díla Vyhláška ČUZK 233/2010 : O základním obsahu technické mapy obce 526/2006 Sb.: Příloha 4 a5:Část B odst. (2)… povinnou součástí žádosti o vydání kolaudačního souhlasu je „ doklad o zajištění souborného zpracování dokumentace geodetických prací „. 499/2006 Sb. o dokumentaci stavby : Příloha 3 odst. 1.2: Situační výkres skutečného stavu území v měřítku katastrální mapy nebo větším se zakreslením polohy stavby a vyznačením vazeb na okolí, napojení na dopravní infrastrukturu a se zákresem povrchových znaků sítí technické infrastruktury, vzrostlé zeleně a hranic pozemků

Novela Stavebního zákona 183/2006 Sb. Klíčový problém: Nutná náprava: Stavební úřady nepožadují od stavebníků geodetické zaměření skutečného Nedostatek aktualizačních měření pro aktualizaci DTM Současný stav: Ukončeno mezirezortního připomínkování : nepovedlo se prosadit přímá změna znění § 121 …doplnění geodetické části DSPS v rámci kolaudačního řízení Budoucnost: Spolupráce při jednáních: v rámci projektu DMVS Ministerstvo vnitra ČÚZK Kraje SMO ČKA jednání s jednotlivými poslanci PSP … změny v rámci poslaneckých čtení při projednávání ve sněmovně hledání cest v rámci dalších zákonů

Občanský zákoník Klíčový problém: Listopad 2006: Časopis Týden: Snaha notářů, aby se změna vlastnictví uskutečnila notářským zápisem a ne vkladem do KN Návrhy OZ pro mezirezortní projednávání 1. Varianta návrhu: Zůstane zachován stávající stav vkladu vlastnického práva do KN 2. Varianta návrhu:..Vypracoval-li nebo potvrdil-li jako správný doklad, podle něhož má být vlastnické právo nebo i jiné právo k nemovité věci do veřejného seznamu zapsáno, při výkonu své činnosti advokát, notář nebo exekutor, má orgán, který veřejný seznam vede, za to, že doklady jsou správné Důsledkem by byla nejednotnost v majetko-právních vztazích, Ohrožení zástavního práva, rozšíření prostoru pro podvodné jednání…..

Občanský zákoník- pokračování Výsledek mezirezortního projednávání: Varianta 2. byla odmítnuta ministerstvy, ČÚZK, ÚOS, SMO a českou národní bankou Současný stav : Návrh OZ byl v dubnu 2011 postoupen do Legislativní rady vlády ve znění doporučeném v mezirezortním projednávání

O Elektronických komunikacích 127/2005 Sb. Klíčový problém: Dvojkolejnost : při stavbě …mimo vkladu věcného břemene do KN připouští i jiné smlouvy §104 odst.(3): ….Na návrh podnikatele zajišťujícího veřejnou komunikační síť je možno s vlastníkem dotčené nemovitosti uzavřít i jinou písemnou smlouvou…. Možné potíže při změněn vlastnických práv k nemovitostem nejednotnost mezi jednotlivými zákony snaha o sjednocení v průběhu další novelizace

Práce s legislativou: Co je potřeba řešit: Sledování připravovaných zákonů a novel Průběžná příprava návrhů změn v návaznosti na potřeby oboru Průběžné projednávání těchto změn s dalšími partnery Aktivní účast na projektech majících vliv na legislativu Aktivní činnost v rámci projednávání legislativních změn Co to znamená pro členy KGK: Velká časová náročnost Průběžné vzdělávání… sledování vazeb mezi jednotlivými zákony

Závěr: Pracujete na zakázkách vycházejících z těchto změn? Zkušenosti s podceňováním našeho oboru? Důsledek-nízké ceny a nekvalitní práce Jsme úplně sami a sami si to musíme vyřešit Proč to všechno děláme? Řešení – společný postup – komora ze zákona

Děkujeme za pozornost Ing. Miroslav Hrdlička Ing. Martina Poláková