Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, 500 02 Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, 500 02 Hradec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Projekt „ROVNÁ ŠANCE“ Prezentace Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v.
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Kariérové poradenství
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
Genderový audit v praxi
Analýza Centra ProEquality
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Slaďování osobního/rodinného a pracovního života v ČR
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky1 Slučitelnost rodiny a zaměstnání v rodinné politice města Brna, aneb v čem se.
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
Závěrečná mezinárodní konference projektu MOPPS Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem Sociologický výzkum – mnohopřípadová studie Martin Pobořil Daniel Topinka.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Představení projektu ANIMA PLUS CZ – audit rodina a zaměstnání Marie Oujezdská Národní centrum pro rodinu.
Sla ďování pracovního a osobního života : nástroje a přínosy pro zaměstnavatele Mgr. Nina Bosničová, Ph.D. Gender Studies, o.p.s.
Ing. Petra Michaličková Hradec Králové,
Work Life Balance Slaďování práce a rodiny nejen pro ženy.
Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Firemní kultura - změna motivační strategie
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
ZAMĚSTNÁNÍ RODINA Slučitelnost má mnoho faset Pracovní doba „flexibilní, férová, v zájmu rodiny“  Flexibilní pracovní doba pro rodiče  Částečné úvazky.
Firemní školky – praktický návod JAK NA TO
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 Práce na dálku řízená podnikem (Corporate Teleworking) Úvod.
Podpora částečných úvazků?
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
"Pojďme sladit pracovní a rodinný život„ "Naučme se sladit kariéru a rodinu!„ "Jak si užít těhotenství a rodičovství a neztratit při tom kontakt se.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Rovné příležitosti žen a mužů v zaměstnání Mgr. Kateřina Machovcová, Lucie Hradecká partner rozvojového partnerství NORA, o. p. s. Best Western Hotel Vladimir,
Komunitní a otevřená škola
Výzvy a další cesta pro dětské služby v Maďarsku Rodičovská péče o děti a politika zaměstnanosti „Kolize nebo komplementarita?" Praha, 5. -
Netradiční formy práce nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
Prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v našem případě konkrétně jde.
Kulatý stůl- Hodonín, Nástroje pro-rodinné politiky a jejich využití v oblasti lidských zdrojů a budování dobrého jména firmy Blanka Brabcová.
Projekt dětská skupina MOTÝL
PÉČE O PRACOVNÍKY.
Vstřícný zaměstnavatel Kritéria soutěže. 1. Organizace práce Vstřícnost a reálné možnosti využívání flexibilních forem práce Další úpravy pracovního režimu.
Zkušenosti získané při realizaci projektu Brandýský Matýsek o.s.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Flexibilní formy práce Aktivní politika zaměstnanosti – modul Ia.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
„SLAĎUJEME V JIHOMORAVSKÉM KRAJI“ Ing. Jaromíra Vítková
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Práva a povinnosti mezi manželi
Způsoby slaďování rodinného a pracovního života v zahraničí
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
ERRC & MDAC proti ČR (kolektivní stížnost k EVSP)
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 Slaďování práce a rodinného života Teleworking Praha,

Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 2www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 Slaďování práce a rodinného života Tzv. work-life balance Zavádění opatření vedoucích k vzájemnému kombinování rodinného a pracovního života jak pro ženy, tak pro muže Například flexibilní pracovní uspořádání, sdílení informací, rodičovské dovolené, atd.

Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 3www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 Koncept pro všechny -výhody flexibilních forem pracovního uspořádání pro zaměstnance/zaměstnankyně i pro zaměstnavatele -tj. efektivní sladění práce a rodinného života i nastavení oboustranně přijatelných transparentních pravidel včetně maximálního využití potenciálu všech pracovních sil

Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 4www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 Alternativní formy práce pro rodiče pečující o nezletilé děti Zkrácený pracovní úvazek -vyhledávaný zejména ženami s malými dětmi – přání trávit s nimi více času -výhoda: kontakt s daným oborem, získávání aktuálních informací -možnost seberealizace i finanční motivace

Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 5www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 Alternativní formy práce pro rodiče Výhody zkráceného pracovního úvazku pro zaměstnavatele: - udržení si kvalitního zaměstnance/kyně - zaměstnanec/kyně se snaží stihnout svou pracovní náplň ve vymezeném čase (omezení plýtvání pracovního času) - možnost využití pracovníka/nice na krátkou pracovní dobu v rámci vymezených úkolů

Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 6www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 Další alternativní formy práce Pružná pracovní doba -možnost pro zaměstnance zvolit si začátek (případně i konec pracovní doby v rámci časových úseků stanovených zaměstnavatelem) - výhody: možnost skloubit své pracovní a rodinné povinnosti a zároveň umožnit zachování 40-hod. pracovní doby včetně veškerých finančních výhod

Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 7www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 Výhody a nevýhody: - skloubení práce a péče o rodinu, flexibilita - finanční i časová úspora - potřeba sociálního kontaktu - kontakt se zbytkem rodiny při pracovních povinnostech (soustředění se na práci) - odbíhání „od jednoho ke druhému“ – neexistence pevného plánu a rozvrstvení pracovní doby Práce z domova a rodina

Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 8www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 Zaměstnavatel a rodičovská dovolená -důležité je udržení kontaktu zaměstnankyně/ce na rodičovské dovolené s firemním prostředím -formy: neformální schůzky na pracovišti, účast na kolektivních podnikových oslavách – možné je zjišťování zájmu o návrat do zaměstnání - v malé míře zastoupena účast na vzdělávání (přednost aktuálním zaměstnancům x problém skloubení vzdělávání a péče o dítě)

Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 9www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 Problémové okruhy slaďování práce a rodinného života -absence některých forem institucionálních služeb při péči o dítě do 3 let (jesle, atd.) -vysoký podíl plných úvazků okamžitě po skončení rodičovské dovolené -nízká ochota zaměstnavatelů využívat alternativní pracovní režimy pro rodiče dětí

Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 10www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 Možnosti řešení -odstraňování mýtu o vysoké absenci matek -nabídka alternativních forem pracovních úvazků -možnost vystřídání se rodičů při ošetřování nemocného dítěte -větší propagace zodpovědnosti obou rodičů v péči o dítě -zaměstnávání na zkrácené úvazky v době, kdy dítě ještě nedosáhlo věku 3 let -spolupráce rodičů na rodičovské dovolené s původním zaměstnavatelem – zvýšení oboustranné iniciativy Zdroj: Výzkumná zpráva Zaměstnání a péče o malé děti z perspektivy rodičů a zaměstnavatelů;

Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 11www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 Centrum andragogiky podporuje mateřství -prostřednictvím nové koncepce programu slaďování práce a rodinného života: Semináře pro těhotné ženy a rodiče s dětmi 1)Otevřené semináře 2)Semináře pro těhotné zaměstnankyně a rodiče s malými dětmi ve firmách

Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 12www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 Děkuji Vám za pozornost. Mgr. Jana Bašová