ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Advertisements

KONTROLY ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ prováděné orgány Celní správy ČR
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
Města ČR – orientace na mapě
Hraní s desetinnými čísly
„Transfer technologií a ochrana duševního vlastnictví II“ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav fyzikální biologie Nové Hrady –
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZELENINA.
Monitoring letové aktivity Návrh na zpracování výsledků.
Matrika – otázky a odpovědi Vidimace částečné listiny
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Elektronická učebnice - I
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Zábavná matematika.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Vlastnosti sčítání a odčítání
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Únorové počítání.
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
JARNÍ TERMÍN MATURITNÍ ZKOUŠKY 2012 Signální souhrnné výsledky (tisková konference ) CERMAT
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Fyzika 2 – ZS_4 OPTIKA.
Podmínky pro získání zápočtu Podmínky pro získání zkoušky.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Hospodářská úprava lesa Přírůst stromů a porostů 2
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Přednost početních operací
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Odborná způsobilost pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin 2015 Statistika, novinky, spolupráce Ing.
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ochrana průmyslového vlastnictví
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_34_ kvetoucí_stromy_ad1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor:
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
Transkript prezentace:

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ www.ukzuz.cz ČESKÁ REPUBLIKA ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ www.ukzuz.cz

Referát jádrovin a drobného ovoce Ing. Dušan Nesrsta

Metodika a správní řízení - registrace, ochrana práv. A. Registrace odrůd je základním předpokladem pro uznávání a uvádění do oběhu rozmnožovací materiál odrůd hospodářsky důležitých zemědělských a zeleninových druhů, ovoce, révy a chmele. Řízení o registraci odrůdy probíhá podle zákona č. 219/2003 Sb. O registraci odrůdy rozhoduje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský prostřednictvím Národního odrůdového úřadu. Ten také pravidelně vydává „Seznam odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize“ a taktéž zveřejňuje na internetové stránce Ústavu v databázi odrůd Národního odrůdového úřadu, který je vydáván i v podobě „Věstníku“. Odrůda se přihlašuje na formulářích – 1. Žádost o registraci, 2. Návrh názvu, 3.Technický dotazník, po úhradě správního poplatku je s odrůdou zahájeno správní řízení. Zapisuje se do databáze odrůd. S dodávkou RM odrůdy musí být doloženo testování na virózy a fytoplazmózy. RSS zařadí tuto do odrůdového pokusu na ÚKZÚZ, OPZ, Zkušební stanice.

Metodika a správní řízení - registrace, ochrana práv. V 1. roce plodnosti se žadateli zasílá Průběžná zpráva o zkoušení. Ve 2. roce se posílá žadateli pokud je vše v pořádku a prokáže se odlišnost : Podklad pro vydání rozhodnutí v řízení o registraci, Zpráva o výsledku zkoušení odlišnosti, uniformity a stálosti odrůdy, Popis odrůdy (dvojjazyčně), Seznámení s podklady pro vydání rozhodnutí. Na závěr je vydáno „Rozhodnutí“ s odůvodněním. Registrace se uděluje u ovocných plodin na dobu 20 roků. Nejpozději do dvou let musí být provedena kontrola udržovacího šlechtění o kterém je veden záznam. Místo udržovacího šlechtění je prověřováno dále pracovníky inspekce ÚKZÚZ OOS a SRS. Po uplynutí doby registrace se může podat „Žádost o prodloužení registrace“.

Metodika a správní řízení - registrace, ochrana práv. B. Ochrana práv (OP) k odrůdám zajišťuje držiteli šlechtitelského osvědčení výlučné právo k využívání chráněné odrůdy. Držitel šlechtitelských práv může jiné osobě poskytnout souhlas s využíváním chráněné odrůdy a stanovit výši licenčních poplatků za využívání odrůdy. Ochranná práva lze udělit odrůdě, která splňuje podmínky odlišnosti, uniformity, stálosti (OUS) a novosti s vyhovujícím názvem. I. národní odrůdová práva – jsou uplatňována na území jednoho státu, v České republice podle zákona č. 408/2000 Sb. II. odrůdová práva Společenství – jsou uplatňována na území všech členských států dle nařízení Rady (ES) 2100/94, o odrůdových právech Společenství.

Metodika a správní řízení - registrace, ochrana práv. Pro OP žadatel podává: – 1. Žádost o udělení ochranných práv k odrůdě, 2. Formulář pro podání návrhu názvu odrůdy,3. Technický dotazník, 4. Zmocněný zástupce. Po uhrazení správního poplatek se odrůda zapisuje do databáze odrůd. O odrůdě Ústav vede podobné záznamy – průběžné zprávy, zkouší se 2 plodné roky a závěrem se po úhradě správních poplatků za zkoušení vydá „Závěrečná zpráva o zkoušení“, „Popis odrůdy“(dvojjazyčný), „Seznámení s podklady pro vydání rozhodnutí“ a nejdůležitějším dokladem je „Šlechtitelské osvědčení o udělení ochranných práv k odrůdě“. Kontrola udržovacího šlechtění je rovněž důležitá, provádí se během zkoušení i opakovaně. Každoročně šlechtitel hradí správní poplatek za ochranu práv k odrůdě, nejdéle 30. let. Prodloužit ochranu práv nelze!

Počty odrůd hrušní ve zkouškách v letech 1954-2012 Celkem přihlášeno 78 odrůd tuzemské - 61 zahraniční - 17 Povoleno: 54 Odvoláno: 26 Neprodlouženo: 6 Ve zkouškách 2012: 2 Živá kolekce: 110

Celkem 44 odrůd z nich tuzemských 37 Seznam odrůd zapsaných ve SOK, včetně ochrany práv - hrušeň v roce 2012 Celkem 44 odrůd z nich tuzemských 37 Rozdělení dle konzumní zralosti: letní 10 podzimní 12 zimní 22 Ochrana práv národní OP 17 ; evropská CPVO 3

Sortiment a ochrana práv Letní Alfa Alice Clappova Isolda Julka Laura Milada Radana Williamsova Podzimní Armida Boscova l. Blanka Denisa Elektra Hardyho Karina Konference Harbo Manon Monika Morava Rafzas Zimní Amfora Astra Beta Bodra Bohemica David Decora Delta Dicolor Dita Erika Gracie Jana Jizera Konvert Lucasova Luna Milka Nela Petra Vladka Vonka Evropská práva Společenství Národní ochrana práv

Velkoplodé odrůdy Armida Jana Milada Blanka Jizera Monika Boscova l. Karina Morava David Konvert Nela Denisa Laura Petra Erika Lucasova Vladka Gracie Luna Williamsova Harbo Manon Národní ochrana práv

Počty odrůd jabloní ve zkouškách v letech 1954-2012 Celkem přihlášeno 263 odrůd tuzemské - 186 zahraniční - 77 Povoleno: 138 Odvoláno: 14 Neprodlouženo: 8 Ve zkouškách 12: 32 Ve zkouškách pro EU: 5

Celkem 117 odrůd z nich tuzemských 88 Rozdělení dle konzumní zralosti: Seznam odrůd zapsaných ve SOK, včetně ochrany práv - jabloň v roce 2012 Celkem 117 odrůd z nich tuzemských 88 Rozdělení dle konzumní zralosti: letní 16 podzimní 14 zimní 87 Ochrana práv národní OP 50 ; evropská CPVO 34

Velkoplodé a produkční odrůdy Admirál Durit Lena Red Topaz Aneta Fany Lipno Rondo Angold Florina Lord Lamb.čer. Rosana Biogolden Gloster Luna Rubimeg Blaník Gold Bohemia Melodie Rubín Bohemia Golden Delicious Melrouse Rubinola Cactus Goldlane Merkur Selena Caudle Goldstar Meteor Shalimar Clijo Idared Mivibe Sirius Dark Rubín James Gr. Red Meteor Šampion Delor Jarka Orion Topaz Denár Jonagold Otava Tábor Diadém Jonagored Pidi UEB 32642 Discovery Jonagored Supra Produkta Vanda Domino Jonalord Rajka Vltava Doris Julia Red Jonaprince Zvonkové Evropská práva Společenství Národní ochrana práv Registrace

Více odolné odrůdy proti napadení strupovitosti Admirál, Akane, Ametyst, Aneta, Angold, Biogolden, Blaník, Cactus, Dantes, Degas, Deliga, Dolores, Durit, Flordika, Florina, Fragrance, Frosta, Goldlane, Goldstar, Hana, Heliodor, Jarka, Jonalord, Judita, Julia, Juno, Karmína, Karneval, Kordona, Lipno, Lotos, Luna, Melodie, Melrose, Merkur, Mio, Miodar, Mivibe, Moonlight, Nabella, Nela, Orion, Otava, Produkta, Rajka, Redlane, Red Topaz, Resista, Rondo, Rosana, Rozela, Rubinola, Selena, Shalimar, Sirius, Sonet, Sunlite, Svatava, Tábor, UEB 32642, Vanda, Viktoria, Vltava, Zita. Sloupcovité zakrslé odrůdy Sloupcovité bujně rostoucí

Kandidát ve správním řízení Hodnocení odlišnosti, uniformity a stálosti znaků (OUS) Provádí se dle mezinárodních klasifikátorů vydaných Odrůdovým úřadem Společenství – CPVO pro hodnocení znaků jednotlivých druhů plodin.

CPVO klasifikátor Druh Botanický název Vydáno CPVO-TP 014/2 Jabloň Malus domestica Borkh. 14.3.2006 CPVO-TP 015/1 Hrušeň Pyrus communis L. 27.3.2003 CPVO-TP 022/2 Jahodník Fragaria L. 1.4.2009 CPVO-TP 035/2 Třešeň Prunus avium L. 15.11.2006 CPVO-TP 040/1 Černý rybíz Ribes nigrum L. CPVO-TP 041/1 Slivoň Prunus domestica L. 6.11.2003 CPVO-TP 043/1 Maliník Rubus idaeus L. CPVO-TP 050/2 Vinná réva Vitis L. CPVO-TP 051/1 Angrešt Ribes uva-crispa L. 18.11.2004

CPVO-TP 052/1 Červený a bílý rybíz Ribes sylvestre (Lam.) 18.11.2004 CPVO-TP 053/1 Broskvoň, nektarinka Prunus persica (L.)Ba. 27.3.2003 CPVO-TP 070/2 Meruňka Prunus armeniaca L. 13.3.2008 CPVO-TP 073/1 Ostružiník Rubus subgenus Sect. 15.11.2006 CPVO-TP 098/1 Aktinidie Actinidia Lindl. 6.11.2003 CPVO-TP 137/1 Borůvka Vaccinium corymb. L., CPVO-TP 163/1 Jabloň-podnož Malus Mill. 11.3.2010 CPVO-TP 187/1 Slivoň-podnož Prunus L. CPVO-TP 230/1 Višeň Prunus cerasus L. CPVO-TP LONICERA/1 Lonicera-zimolez Lonicera caerulea L. var. kamtsch Sevast.

Posuzování odlišnosti kandidáta Podle původu – kříženec, mutant Podle habitu koruny a růstu výhonů Podle tvorby plodonosného obrostu Podle tvaru plodu Podle krycí barvy a typu Podle sklizňových ukazatelů

Podle původu hybrid Prima x Rubín Rubinola Tábor Shledána podobnost: 1. růstové vlastnosti 2. tvar plodu 3. krycí barva a typ 4. sklizňové ukazatele Vltava

Posuzování odlišnosti kandidáta podle G (group-skupina) znaků Odrůda/znaky Typ 2G Habitus 3 G Tvar plodu 28 G Plocha krycí barvy 36 G Krycí barva 37 G 39 G Kvetení 55 G Zralost 57G Rubinola 2 7 3 5 6 Tábor Odlišnost není v G znacích, postupujeme dále Vltava Odlišnost ve 3G znacích

Posuzování odlišnosti kandidáta podle ostatních 49 znaků, většinou kvantitativních (QN) tab.č.1-3 7 PQ 8 QN 9 QN 10 (+) QN Strom Jednoletý výhon Jednoletý výhon List čepel vzrůstnost typ zaplození tloušťka délka internodií barva na osluněné straně ochmýření počet lenticel postavení vzhledem k výhonu 11 QN 12 QN 13 QN 14 QN 15 (+) PQ 16 QN 17 QN 18 QN Listová čepel Listová čepel Řapík délka šířka poměr délky k šířce intenzita zelené barvy členění okraje ochmýření spodní strany rozložení antokyanového zabarvení na bázi 19 (+) PQ 20 QN 21 (+) QN 22 (+) QN 23 QN 24 QN 25 (+) QN 26 (+) QN Květ Mladý plod Plod převládající barva v balónové fázi ø korunních plátků rozmístění korunních plátků postavení blizny k prašníkům plocha antokyano-vého zbarvení velikost výška průměr

Posuzování odlišnosti kandidáta podle dalších 49 znaků tab. č. 4-6 27 QN 29 QN 30 QN 31 QN 32 QN 33 QN 34 QN 35 PQ Plod poměr výšky k průměru žebrování masité svalce na vrcholu velikost kalicha délka kališních lístků ojínění slupky mastnost slupky základní barva 38 (+) QN 40 QN 41 QN 42 QN 43 QN 44 QN 45 QN 46 QN intenzita krycí barvy šířka žíhání rzivost okolo stopečné jamky rzivost na líčku rzivost okolo kališní jamky počet lenticel velikost lenticel délka stopky 47 QN 48 (+) QN 49 (+) QN 50 (+) QN 51 (+) QN 52 (+) QN 53 QN 54 (+) QN Plod na příčném řezu tloušťka stopky hloubka stopečné jamky šířka stopečné jamky hloubka kališní jamky šířka kališní jamky pevnost dužniny barva dužniny otevřenost jádřince

Posuzování odlišnosti kandidáta podle fenofází vegetace Rašení Začátek kvetení Bohatost květu Konec kvetení Tvorba shluků Bohatost násady Sklizňová zralost Velikost-ní poměr tříd   dne 9-1 1-3 padlí 1. výskyt strupovi-tost 1. výskyt padlí v době květu padlí v červen-ci strupovi-tost list strupovi-tost plod fyziolog. skvrnitost opad plodů/ listů dne/9-1

Obrazová dokumentace Barva plodů Základní žlutozelená Krycí červená Typ 1 rozmytý Fiesta Britemac Lodel Discovery Akane Delela

Obrazová dokumentace Barva plodů Základní bělavě žlutá Krycí červená Typ 2 plošný s nevýrazným žíháním State Five Falstaff Typ 4 žíhaný Reglindis Kovaugust Arlet

Obrazová dokumentace Barva plodů Základní žlutozelená Krycí oranžovo- červená Typ 6 žíhaný,skvrnitý James Grieve Coxova or. reneta Santana Bláhovo or. Excel

Obrazová dokumentace Barva plodů Základní zelená Krycí purpurově červená Typ 1 rozmytý Gaskoygneho scarlet Carola Vysočina Mivibe Zita

Obrazová dokumentace Barva plodů Základní bělavě zelená Krycí oranžovočervená Typ 6 skvrnitý (líčko) Barva plodů Základní žlutá Krycí chybí Sir Prize Granny Smith Moonlight Biogolden Greenslevees Vysočina Mivibe Zita

ORGANOLEPTICKÉ HODNOCENÍ hodnotí se jablka a hrušky letní 1x za 10 dnů podzimní 1 x za 15 dnů zimní 1x za 20 dnů užívá se bodů 9-1

BODOVACÍ STUPNĚ PRO ORGANOLEPTICKÉ HODNOCENÍ (vodítko pro subjektivní bodování) Vůně plodu: 9 - velmi silná příjemná 7 - silnější příjemná 5 - slabá, nevýrazná 3 - slabá nepříjemná 1 - velmi silná nepříjemná sudé 2,4,6,8 jsou mezistupně

BODOVACÍ STUPNĚ PRO ORGANOLEPTICKÉ HODNOCENÍ (vodítko pro subjektivní bodování) Tloušťka slupky: 9 - velmi tenká, zcela neznatelná 7 - tenká, téměř neznatelná 5 - střední, znatelná, ale nevadí 3 - silná, při jídle vadí 1 - velmi silná, nepříjemná sudé 2,4,6,8 jsou mezistupně

BODOVACÍ STUPNĚ PRO ORGANOLEPTICKÉ HODNOCENÍ Charakter konzistence: 9 - velmi dobrá, příjemná, rozplývavá 7 - dobrá, kvalitní, křehká 5 - průměrná, hrubší nebo měkká 3 - nekvalitní, drsná nebo částečně moučnatá 1 - řepovitá, tuhá nebo zcela moučnatá sudé 2,4,6,8 jsou mezistupně

BODOVACÍ STUPNĚ PRO ORGANOLEPTICKÉ HODNOCENÍ Šťavnatost: 9 - velmi šťavnatá 7 - šťavnatá 5 - středně šťavnatá 3 - málo šťavnatá, sušší 1 - zcela bez šťávy sudé 2,4,6,8 jsou mezistupně

BODOVACÍ STUPNĚ PRO ORGANOLEPTICKÉ HODNOCENÍ Chuť podle kyselosti: (jen subjektivní dojem- do součtu se neuvádí) 9 - velmi sladká 8 - sladká 7 - nasládlá 6 - navinule sladká 5 - sladce navinulá 4 - slabě navinulá 3 - navinulá až nakyslá 2 - slabě kyselá 1 - kyselá

BODOVACÍ STUPNĚ PRO ORGANOLEPTICKÉ HODNOCENÍ Chuť podle celkového dojmu: 9 - výtečná, harmonická 7 - dobrá 5 - průměrná, nezaujme 3 - podřadná 1 - odporná sudé 2,4,6,8 jsou mezistupně

VÝPOČET ORGANOLEPTICKÉ HODNOCENÍ CELKOVÝ SOUČET URČUJE POŘADÍ, VYPOČÍTÁ SE: SUMA=[VŮNĚ+SLUPKA+KONZISTENCE+ +ŠŤAVNATOST+(2xCHUŤ celk.dojem)]

Profese: zahrádkář, ovocnář, ostatní Adresa: PSČ: Datum degustace: Odrůda Poř. Vůně Slupka Konzistence Šťavnatost Chuť podle Celková Součet   číslo dužniny kyselosti chuť Suma 0. 1. 2. 3. 4.

Děkuji za pozornost