EKOLOGICKO-EKONOMICKÁ EFEKTIVNOST OBNOV POŠKOZENÉ KRAJINY Úvodem k metodice efektivnosti revitalizací Doc. Ing. Josef Seják, CSc., Doc. RNDr.Pavel Cudlín,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Advertisements

ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Mimoprodukční funkce lesa
KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Eva Měráková, Lenka Jandová
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Revitalizace Černého potoka v druhém úseku
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Ekologické aspekty liniových staveb
Zemědělství.
Koncepce environmentální bezpečnosti
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
RYBNÍK BARBORA HODNOCENÍ EKOSYSTÉMU Diplomová práce
Krajina a životní prostředí
Půda – složka životního prostředí
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Úvod do ekologie.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
AKAD. ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 8.
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
FAUSTMANN A SOUČASNOST
ČESKO a jeho krajina.
Oceňování biotopů a ekosystémových funkcí a služeb
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
METODY VYHODNOCENÍ VLIVU EROZE ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY NA EUTROFIZACI VODNÍCH ÚTVARŮ Ing. Barbora Jáchymová, doc. Ing. Josef Krása, Ph.D. PRŮMYSLOVÁ EKOLOGIE 2016.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Ekonomika životního prostředí
Krajina České republiky
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Restaurační ekologie.
EKOSYSTÉMOVÉ SLUŽBY a metody jejich měření Doc. Ing. Josef Seják, CSc.
Ochrana přírody a krajiny
Ekonomika malých a středních podniků
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

EKOLOGICKO-EKONOMICKÁ EFEKTIVNOST OBNOV POŠKOZENÉ KRAJINY Úvodem k metodice efektivnosti revitalizací Doc. Ing. Josef Seják, CSc., Doc. RNDr.Pavel Cudlín, CSc. FŽP UJEP Ústí n.L., Centrum výzkumu globální změny AV ČR,v.v.i.  Motto: „Být ekologicky vzdělán znamená porozumět principům organizace ekologických společenstev (tj. ekosystémů) a užívat tyto principy pro vytváření udržitelných lidských společností“ F. Capra, Tkáň života, Nová syntéza mysli a hmoty, Academia 2004 „Uznáním hodnoty služeb ekosystémů zlepšit řízení a vyloučit nadměrné čerpání přírodních zdrojů“ Obnovená strategie udržitelného rozvoje EU přijatá Radou EU 15/16 června 2006 Seminář MŽP, 1. 3. 2011

O čem by mohl být dnešní seminář? O tom, jak začít zahrnovat efekty – funkce a služby - přirozených ekosystémů (které tvoří základní podmínky pro naši existenci) do lidského rozhodování. O tom, jak poznání hodnot základních funkcí a služeb ekosystémů začlenit do plánování obnov poškozené krajiny tak, aby tyto přinášely v součtu co nejlepší ekologické i ekonomické výsledky. O tom, že zejména povrchovými těžbami uhlí v SHP vznikají plošně největší ekologické újmy na krajině ČR. Lomy a vnitřními i vnějšími výsypkami vznikají rozsáhlá území s primární sukcesí, do které je dosud více či méně vhodně či nevhodně zasahováno rekultivacemi a revitalizacemi. „Přímo odstrašujícím příkladem je rozsáhlá Radovesická výsypka“ (Ložek V., Po stopách pravěkých dějů, 2011, s. 168). O vznikající metodice integrovaného vyhodnocování ekologicko-ekonomické efektivnosti obnov krajiny po těžbách, která jednoznačně ukazuje na potřebu daleko masivnější obnovy přirozené vegetace na poškozených územích na bázi primárního návratu povrchových vod.

K metodice ekologicko-ekonomické efektivnosti obnov krajiny Vznikající metodika využívá metody hodnocení biotopů ČR (Seják, Dejmal a kol. 2003) a metody hodnocení funkcí a služeb ekosystémů ČR (Seják a kol. 2010). Vychází ze stoletého hodnocení alternativ revitalizačních akcí, se spontánní sukcesí jako referenční alternativou. Metodika nabízí rozsáhlou tabulku revitalizačních řad hlavních skupin biotopů a díky peněžnímu hodnocení biotopů i služeb ekosystémů a díky zahrnutí vlivu času je schopna identifikovat nejvhodnější alternativy postupu.

Co je pro efektivní obnovu krajiny důležité To, že příroda na kontinentech se pod vlivem denních a ročních pulzů sluneční energie samoorganizovaně rozvíjí v sukcesních procesech obvykle až ke klimaxové vegetaci Klimaxová vegetace maximalizuje cyklické procesy vody a živin při minimalizaci jejich ztrát z ekosystému (Ripl, 1995, 2003). (Ekologie jako Ekonomika přírody, Haeckel 1869) Než lidé začali výrazně krajinu měnit, bylo území ČR kryto asi z 90 % listnatými opadavými lesy. Přirozené smíšené lesy dokáží nejlépe držet vodu a živiny, tvořit úrodnou půdu a nejlépe mírnit teplotní extrémy, lépe než vodní plochy. Proto obnova listnatých lesů na základě prvotního vracení povrchových vod je prvním požadavkem na cíle obnov po těžbách.

Příklad jak pracuje příroda Podkrušnohoří (vyjádřený v podrobnějších položkách přirozené vegetace)

Klimaxový pokryv území Podkrušnohoří (vyjádřený v agregovaných položkách CLC)

Pokryv území Podkrušnohoří v r. 2000

Podíl na celk. službách v % Třířádové rozdíly mezi ekologickými a ekonomickými efekty ekosystémů Když shrneme přírodní a přírodě blízké ekosystémy do agregovaných skupin lesní a křovinné vegetace a porovnáme s agroekosystémy, travními a vodními ekosystémy, máme násl. relace jejich ročních netržních ekologických služeb a roční tržních ekonomických výnosů Podíl v ČR v % Podíl na celk. službách v % Ekosyst. sl. Kč m-2 rok-1 Ekonom. efekty Lesy a křoviny 35 48 3000-5000 1-2 Agroekosystémy 21 1400 2,25 Travní ekosystémy 17 1900-2900 Vodní ekosystémy 1 1,4 3740 Tyto třířádové rozdíly mezi netržními ekologickými efekty (podpůrnými a regulačními službami ekosystémů) na jedné straně a tržními ekonomickými efekty (zásobovacími službami ekosystémů) na straně druhé, ukazují na potřebu zacílit revitalizace na co nejrychlejší a nejširší obnovu směrem k přirozené vegetaci listnatých lesů.

Co se vytýká dosavadním rekultivacím a revitalizacím? Že se do revitalizovaného území nevrací co nejdříve povrchová voda Že zastaralý horní zákon nařizuje jen zemědělskou a lesnickou obnovu a způsoby jejího provádění jsou drahé a neefektivní Že se ponechává málo území spontánní sukcesi Že lesnické obnovy jsou prováděny bez výběrových řízení nelesnickými firmami za velké peníze Že často jsou revitalizace orientovány na rekreační cíle, při nichž se jen zčásti vykompenzuje ekologická újma na krajině vzniklá za dobu těžeb.

Relativní teplota krajinného pokryvu Krajinný pokryv 5.5.1986 Krajinný pokryv 1.7.1995 Krajinný pokryv 10.8.2004 Relativní teplota krajinného pokryvu 5.5.1986 1.7.1995 10.8.2004

Schéma metodiky – multikriteriální analýza Stav biotopů Váhy jednotlivých kritérií se mění podle konkrétních typů ekosystémů: Uspořádání biotopů v krajině Podle typu ekosystému rovnovážný dynamický Podle stavu poškození degradovaný silně narušený mírně narušený v ekosystému Zde je ještě jednou schematicky znázorněná multikriteriální analýza, která hodnotí pět okruhů charakteristik. Ovšem protože se jednotlivé ekosystémy navzájem liší, mají pro ně tyto charakteristiky rozdílnou důležitost. Proto jsou ekosystémy rozděleny do několika kategorií, přičemž každá bude mít jinak nastavené váhy jednotlivých okruhů charakteristik.

EKOSYSTÉMŮ ROZDĚLENÍ REVITALIZAČNÍ MOŽNOSTI HODNOCENÍ VARIANT VÝSLEDKY A VÝBĚR CÍLOVÉHO BIOTOPU Náhradní biotop Zjednodušený biotop Biotop přírodě blízký Zjednodušený biotop Biotop přírodě blízký Biotop přírodě blízký

Z výsledků ekonomického hodnocení čtyř služeb ekosystémů lze učinit následující závěry: peněžní hodnocení ukazují, že ekosystémy listnatých lesů mají vyšší hodnotu ročních služeb (4400-5000 Kč/m2) než ostatní přirozené ekosystémy. Výsledky hodnocení za ČR potvrzují, že samoorganizovaný vývoj ekosystémů směrem ke klimaxové podobě listnatého lesa je směřováním k maximálnímu využití energo-materiálových toků v ekosystémech při minimalizaci ztrát látek z jejich území. Peněžní hodnoty služeb ekosystémů výrazně, a to nejčastěji až o několik řádů, převyšují ekonomické užitky z využívání území k ekonomickým účelům. Přesto ekonomickému využití k účelům vlastního prospěchu vlastníka příp. uživatele území je dávána přednost. Vládou chystaná privatizace Lesů ČR bude protispolečenským aktem vůči občanům ČR, který ohrozí udržení životodárných podmínek. Výsledky propočtů peněžních hodnot ekologických služeb ekosystémů zároveň zvýrazňují potřebu vrátit kompetence v územním plánování do resortu životního prostředí a ochranu přírody a krajiny pojmout v udržitelné podobě integrovaného posuzování ekologických, ekonomických a sociálních stránek rozvoje území ČR.

Knižní publikace fzp.ujep.cz/Projekty „Hodnocení a oceňování biotopů ČR“ a „Hodnocení funkcí a služeb ekosystémů ČR“ najdete na : fzp.ujep.cz/Projekty Děkuji Vám za pozornost !