Skutečnost světa Práce v informačním poli jako umění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychické projevy a stavy
Advertisements

Úvod do médií PaedDr. Zdeněk Pejsar, Ph.D.. Při vytváření pojmu multimédia je vhodné vyjít ze syntaktického složení tohoto slova. Pod pojmem multi najdeme.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
Praktické poznámky Pro obchod a život. KAŽDÉ OBCHODNÍ JEDNÁNÍ JE CITOVÁ ZÁLEŽITOST Lidský mozek je tvořen „nižšími“ oblasty, které zpracovávaji přicházejicí.
DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.
Informatika pro ekonomy II přednáška 1
Konflikty a způsoby jejich řešení
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Aktivní prvky - úvod. Aktivní prvky sítě zařízení, která potřebují napájení vzájemně jsou propojena pomocí pasivních prvků rozšiřují broadcastovou doménu.
Křižovatky na cestách poznání Mirek Klvaňa, AsÚ AVČR Observatoř Ondřejov.
ŠVP a můj předmět Výtvarná tvorba
Vymezení, funkce, zdroje
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Právo jako filozofický pojem
Malý exkurz do psychologie komunikace v souvislosti s externí komunikací Junáka Junák - svaz skautů a skautek ČR.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
MEDIÁLNÍ KOMUNIKACE.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Částicová stavba látek
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Filosofie úvod do problému....
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A12 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníListopad.
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
VY_32_INOVACE_PSYPS12160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Zdravotnický asistent, první ročník Komunikace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Odpuštění a smíření 4 teze. 1. Proces smíření začíná u oběti cílem je obnovit lidskou důstojnost oběti, kterou viník poničil cílem je obnovit lidskou.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Chyby při vnímání druhých lidí
ZÁKLADY MEZILIDSKÉ KOMUNIKACE
Psychologické aspekty zdraví
Základní parametry kabelů
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Psychické procesy Jan Tvrdík C4B.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Psychické jevy Psychologie = nauka o lidské psychice (duševním životě). = studuje psychické jevy Psychické jevy – jsou determinovány biologicky i sociálně.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Informatika pro ekonomy přednáška 3
Psychické procesy - vnímání
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Informatika pro ekonomy přednáška 3
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Sociální psychologie – CŽV 2012
Novoplatonismus.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Skutečnost světa Práce v informačním poli jako umění

In-formace pojem informace, z lat. – dávat tvar KDO pozoruje, kdo je to POZOROVATEL vědomá mysl, duše, (ztotožnění se s já) DÁVAT TVAR= vytvořit asociaci, spojovat SPOJOVATco se spojuje s čím, staré navzájem, ze starého vzniká, vytváří se, NOVÉ

Vše jsou informace mysl (já), práce jako proces doteku s informací, emoce Procesor počítače vkládá do svých registrů jedničky a nuly. Pracuje s registry, provádí v jednotlivých taktech s informacemi jednoduché logické operace – logický součet AND, logické NEBO apod. Mysl člověka pracuje s informačním polem (s idejemi), pozorování (vnímání, prožívání) informace doprovázejí emoce. O tom, které informace přijmeme nebo zavrhneme rozhodují emoce. Emoce stojí vždy i před logickými soudy. Charakter člověka určují právě tyto emoce.

Mysl člověka jako nádoba čas, prostor, přítomnost, mysl jako nádoba, její obsah Mysl člověka je podobna nádobě, v každém přítomném okamžiku je naplňována určitým obsahem. Nevíme-li proč, je nejvyšším smyslem existence právě vědomí přítomnosti, tedy živý obsah této nádoby.

Vnější a vnitřní svět Mysl pozoruje informace -Vnitřní (vzpomínky, představy, fantazie…) -Vnější (knihy, filmy, rozhovor, západ Slunce…) Otázka: Není názor, že svět je pouze iluze a Mája chybné („východní“) myšlení? Není právě vnější stvořený svět cílem a smyslem, stvořenou existující skutečností, bez níž by existoval pouze nekonečný amorfní vnitřní svět čehokoliv?

Co je to skutečnost (realita) informace které pozoruje / vnímá mysl jsou skutečnost (bez závislosti na dalších asociacích, pravdivosti apod.) vnější fyzický svět vnímá mysl zprostředkovaně, mysl člověka se jej dotýká pomocí informací soulad informací o vnějším světě obvykle označujeme jako pravdu

Dva základní mody mysli Aktivní – vědomé (?) formování informačního pole – vysílání informace – tvoření světa skrze (vědomé?) informace v člověku „Pasivní“– pozorování informačního pole – příjem / duplikování informace (dialog-posluchač), vytváření nové asociace, role paměti Uvozovky jsou zde proto, že samotné prožívání má svoji energii, která se zpětně promítá ve světě a tím jej zpětně ovlivňuje (význam meditace jako skutečnosti ve stvořeném světě).

Dialog - společná přítomnost společná přítomnost (pozorovatelé v jednom místě), zpětná informace Při rozhovoru (předávání informací) se střídá vypravěč a posluchač. Proces předávání informace vyžaduje určitou signalizaci - potvrzení o přijetí informace, o tom, že se informace přenesla (byla přijata). Srovnej svět techniky: Při surfování na netu je na server vyslán požadavek na informační paket, jakmile je doručen, vysílá počítač zpět na server signál o přijetí informace. Modemy mají tuto funkci implementovanou na hardwarové úrovni (jsou dokonalejší než člověk?), přenos modem-modem neustále potvrzuje „příjem OK“.

Pojem INFORMACE v širším a užším smyslu -V ŠIRŠÍM SMYSLU je informací COKOLIV, co jakkoliv ovlivňuje přítomnost člověka -V UŽŠÍM SMYSLU je to vědomé předávání informace od člověka k člověku

Proces přenosu informace 1) Základní otázka PROČ se informace předává, motivace 2) KDO informaci formuje, kdo jí dává tvar – vysílač 3) MÉDIUM, nosič informace, uchování v čase 4) KDO informaci pozoruje – přijímač 5) PROČ se informace vnímá (duplikuje), motivace Proces přenosu informace u člověka vždy doprovázejí emoce

Proč informace Nebudeme-li prozatím blíže zkoumat otázku proč? z vyšších hledisek, jakými jsou etika, hodnotový systém, altruismus apod., lze otázku proč je mysl naplněna právě tím či oním (tedy určitým konkrétním obsahem) chápat jako působení určitých sil v informačním poli. Ty obsahy, které se dostaly do vědomí člověka, byly pomocí určité síly do tohoto vědomí přitáhnuty. Konkrétní obsah přítomnosti tak lze vnímat pod působením těchto sil. Může být zajímavé je hlouběji pozorovat.

Umění a síly v informačním poli Každý člověk má určitý charakter, tj. své vlastní asociace Lidé se liší okamžikem, kdy (vědomě?) reagují, tj. v síle, která vzniká a působí jako výslednice v jejich vnitřním informačním poli / při pozorování / během prožívání přítomnosti

Goethova teorie poznání „Ke každé zkušenosti patří nějaký orgán. –Snad nějaký zvláštní orgán? Zvláštní ne, leč jistou vlastnost musí mít. –A tou by bylo? Musí být schopen produkovat. –Produkovat co? Zkušenost! Není zkušenosti, jež není produkována, působena, vytvářena.“

Síla Síla existuje vždy mezi (nejméně) dvěma stranami Ve fyzickém Vesmíru (prostoru) známe 4 síly Analogicky existují síly mezi informacemi / idejemi V přítomnosti vzniká určitá konstelace vnitřních a vnějších aspektů – plujeme v informačním poli Skrze určité síly mají určité informace (ideje) větší působení „Vnější“ svět (svět informací) se v bodě přítomnosti dotýká světa vnitřního, světa „za já“. Přítomnost Já vytváří prostor („hřiště“) pro působení sil

Přítomnost – hranice dvou světů Brána Já odděluje vnější svět Já jako dotek (místo interpretace) fyzického světa, tj. pozorovaný obraz skrze vnitřní Nebe aspektů Analogie (korelace?) působení sil vnitřního Vesmíru informací (asociací) a působení sil z vnějšího (fyzikálního) smysly pozorovaného světa

Změna přítomnosti Práce mysli je schopnost spojovat a rozpojovat asociace Existují libé a nelibé informace

Souznění nebo akce? Existují různé časy (hédonimus x boj) Přijímání vnějšího světa jako schopnost vybírat harmonické asociace (vědomá práce v informačním poli) Kontrast idejí, různost výkladů – vznik sil Vědomá akce jako akt ochrany hodnot vnitřního světa Nenávist jako pozitivní síla (obrana hodnot) Informování jako pozitivní síla (obrana hodnot)

Spontaneita Spontaneita jako projev důvěry Co je to důvěra z hlediska informačního pole? Bezpečný prostor z hlediska informačního pole

Rychlost asociace …

Proces přenosu informace Základní otázka PROČ se informace předává, motivace KDO informaci formuje, kdo jí dává tvar – vysílač MÉDIUM, nosič informace, uchování v čase KDO informaci pozoruje – přijímač PROČ se informace vnímá (duplikuje), motivace Proces přenosu informace u člověka vždy doprovázejí emoce