Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aktivní prvky - úvod. Aktivní prvky sítě zařízení, která potřebují napájení vzájemně jsou propojena pomocí pasivních prvků rozšiřují broadcastovou doménu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aktivní prvky - úvod. Aktivní prvky sítě zařízení, která potřebují napájení vzájemně jsou propojena pomocí pasivních prvků rozšiřují broadcastovou doménu."— Transkript prezentace:

1 Aktivní prvky - úvod

2 Aktivní prvky sítě zařízení, která potřebují napájení vzájemně jsou propojena pomocí pasivních prvků rozšiřují broadcastovou doménu

3 Rozdělení a.p. pomocí modelu OSI opakovač převodník rozbočovač 1. fyzická vrstva: prvky na této vrstvě pracují pouze se signálem na síti. Přijatý signál, který je zdeformován útlumem apod. pouze převzorkují (obnoví ostré vzestupné a sestupné hrany) a pošlou ho dále. Zpoždění signálu v těchto prvcích je malé, v řádech nanosekund. Tyto prvky rozšiřují kolizní doménu! Jsou to:

4 Rozdělení a.p. pomocí modelu OSI můstek přepínač 2. linková vrstva: zařízení pracující na této vrstvě využívají schopnost učit se MAC adresy uzlů v různých segmentech sítě, ke kterým jsou připojeny. Na základě toho propouštějí určité rámce do určitých segmentů. Jinými slovy: filtrují unicastové pakety. Nonunicastové pakety jsou samozřejmě vyslány do všech segmentů. Tato zařízení tedy nerozšiřují kolizní doménu! Patří sem:

5 Rozdělení a.p. pomocí modelu OSI směrovač „chytrý“ přepínač 3. síťová vrstva: zařízení pracují podobně jako předešlá, pouze s tím rozdílem, že využívají informace ze třetí, tj. ze síťové vrstvy OSI modelu, což je vrstva, která se stará o nalezení optimální cesty k cílové stanici. Mají možnost volby směru. Tato zařízení také nerozšiřují kolizní doménu! Patří sem:

6 Rozdělení a.p. pomocí modelu OSI Na vyšších vrstvách pracují zařízení, kterým říkáme souhrnně brány. Jedná se vlastně již o výkonné počítače, které umějí řídit předávání dat až po nejsložitější, tj. aplikační vrstvu.

7 Rozdělení a.p. pomocí modelu OSI Každý uzel, který máme v úmyslu k síti připojit, je třeba vybavit aktivním prvkem, který toto připojení zprostředkuje. Souhrnně toto rozhraní nazýváme síťovými kartami, které někdy také bývají označovány jako NIC (Network Interface Card).

8 Otázky Co jsou aktivní prvky sítě? Jak je dělíme? Jaký mají vztah k broadcastové doméně? Jaký mají vztah ke kolizní doméně? Jaké aktivní prvky známe?


Stáhnout ppt "Aktivní prvky - úvod. Aktivní prvky sítě zařízení, která potřebují napájení vzájemně jsou propojena pomocí pasivních prvků rozšiřují broadcastovou doménu."

Podobné prezentace


Reklamy Google