SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární ochrana v obcích
Advertisements

Kurzy k získání odborné způsobilosti pro JSDH
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Financování JSDHO neinvestiční dotace
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Evidence ostatních činností jednotek PO v JMK
Požární ochrana v obcích
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Kpt. ing. Pavel Bér Zákon o PO.
Rozdíly mezi SDH a JSDH obce
Organizace požární ochrany a dobrovolní hasiči
Dokumentace k zajištění BOZP
Požární ochrana v obcích
(J)SDH Boskovice I Bc. Josef Jeniš.
Jednotky požární ochrany
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Metodická pomůcka pro JSDH obcí Jihomoravského kraje.
VELITEL OKRSKU BY MĚL VĚDĚT!
Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice
Plk. Ing. Štefan Hrtús Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje ředitel odboru OPŘ a KIS Program : organizační struktura oddělení KOPIS ( včetně TCTV 112.
Taktická a prověřovací cvičení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
ODBORNÁ PŘÍPRAVA ČLENŮ JSDHO
Úloha Hasičského záchranného sboru ČR při likvidaci havárií
ŘÁD VÝKONU SLUŽBY v jednotkách JSDHO
Okruhy pro obecné znalosti členů Sborů dobrovolných hasičů z oblasti prevence Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice.
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Organizace požární ochrany a dobrovolní hasiči
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
plk. Ing. Pavel Dekret HZS Zlínského kraje ředitel odboru IZS a služeb
1)Získání odborné způsobilosti v kurzech V-40. 2)Možnost získání odborné způsobilosti v kurzu V-40 formou e-learningu. 16 hod. výuky pomocí prezentací.
Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr.
HZS ČR organizace a řízení
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární ochrany
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Jsou česká muzea muzea připravena řešit krizové situace? Seminář Českého komitétu Modrého štítu Východočeské muzeum v Pardubicích 13. června 2002.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Administrativní náležitosti zřizování JSDHO
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
Nová dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v roce MINISTERSTVO VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY Brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba Generální ředitel.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
1 Požární ochrana v obcích Základní informace o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární ochrany 2013.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Povinnosti obcí v oblasti požární ochrany Z pohledu IZS a jednotky PO.
Účelová neinvestiční dotace z rozpočtu MV – GŘ HZS ČR na výdaje jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Odborná příprava JSDHO Z měny v roce 2014 mjr. Ing. Jan Kolář HZS Plzeňského kraje, ÚO Plzeň, únor 2014.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Interní předpisy hotelu
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Požární ochrana v obcích
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Jednotky požární ochrany
Integrovaný regionální operační program – IROP
Integrovaný záchranný systém a jednotky požární ochrany
Transkript prezentace:

SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE E.z. BOL / H / 009 2008

Organizace jednotek PO Organizace jednotek PO je prováděna na základě Vyhlášky č. 247/2001 Sb., o organizaci a činnosti jednotek požární ochrany, ve znění vyhlášky č. 226/2005 Sb.. Pozn.: vyhlášce se také říká „Bojový řád jednotek PO“. 2

Organizace jednotek PO Plošným pokrytím rozumíme rozmístění jednotek PO na území kraje. Toto rozmístění je provedeno na základě stanovení stupně nebezpečí území obcí v kraji podle kritérií uvedených v příloze č.1 vyhlášky. Plošné pokrytí zajišťují určené jednotky PO, u kterých je stanovena jejich kategorie a jejich předurčenost k záchranným pracím. Dále je každé takto určené jednotce PO stanovena její územní působnost. 3

Organizace jednotek PO Jednotku PO tvoří technika a věcné prostředky požární ochrany. Příslušníci, zaměstnanci podniku a členové jsou v jednotce rozděleni do čet, družstev, družstev o zmenšeném stavu a skupin. 4

Organizace jednotek PO Rozumí se tím organizační, technická a odborná připravenost sil a prostředků k provedení zásahu. Jednotka je akceschopná pokud: má předepsaný početní stav, hasiči mají osvědčení o odborné způsobilosti pro výkon své funkce, je prováděna pravidelná odborná příprava, má v pořádku techniku a věcné prostředky PO. Dokumentace týkající se akceschopnosti JPO: STRÁŽNÍ KNIHA – profesionální jednotky ZÁZNAMY O PRAVIDELNÉ ODBORNÉ PŘÍPRAVĚ DÍLČÍ ZPRÁVA O ZÁSAHU nebo ZPRÁVA O ZÁSAHU STANIČNÍ PROTOKOL RÁDIOVÝCH SLUŽEB + Záznamy o zkouškách spoj. prostředků pro operační řízení ZÁZNAMY O PRAVIDELNÝCH KONTROLÁCH prostředků a techniky. 5

Organizace jednotek PO Při zásahu 2 nebo více jednotek PO přebírá řízení zásahu velitel jednotky, která zahájila činnost na místě zásahu jako první. Při soustředění většího množství sil a prostředků a při organizačně složitém nebo rozsáhlém zásahu může VZ zřídit ŠTÁB VELITELE ZÁSAHU. 6

Organizace jednotek PO Velitel jednotky HZS kraje má přednost před všemi veliteli jednotek s výjimkou velitele HZS podniku, v případě uvedeném v bodě 2. Velitel jednotky HZS podniku má přednost před všemi veliteli jednotek při zásahu v areálu podniku, pro který byla jednotka HZS podniku zřízena. Velitel jednotky SDH obce má přednost před velitelem jednotky SDH podniku, kromě případu 4. Velitel jednotky SDH podniku má přednost před velitelem SDH obce, pokud je místem zásahu podnik, pro který byla jednotka SDH podniku zřízena Velitel jednotky, jejíž územní působnosti se místo zásahu nachází, má přednost před ostatními veliteli jednotek stejného druhu. To neplatí, pokud jednotka, v jejíž územní působnosti se místo zásahu nachází, se do činnosti na místě zásahu nezapojí nebo pokud se velitelé jednotek dohodnou jinak. 7

Organizace jednotek PO Odborná příprava příslušníků a členů jednotek PO je zaměřena na: Předpisy o požární ochraně, IZS, ochraně obyvatelstva a o krizovém řízení. Používání požární techniky a věcných prostředků PO. Požárně technické charakteristiky a technicko bezpečnostních parametrů látek. Bezpečnosti práce a zásad první pomoci (v závislosti na funkci). Zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 238/2000 Sb., o Hasičském záchranném sboru České republiky, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení, ve znění pozdějších předpisů. 8

Tato prezentace byla připravena za účelem odborné přípravy členů jednotky SDH Bolatice.