Naše obec, region, kraj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1.D NAVŠTÍVILA MĚSTSKÝ ÚŘAD
Advertisements

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Státní správa a samospráva Principy demokracie
ÚSTECKÝ KRAJ Ester Sárorová, 9.C.
Ústecký kraj Lázeňská oblast Ústecký kraj Znak kraje
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Správní právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Lenka Obdržálková Adéla Schindlerová Kvarta A
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ OBECNÍ A KRAJSKÁ SAMOSPRÁVA
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.20
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Politický systém ČR – krajská a obecní samospráva
Ústecký kraj.
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
OBEC Obec je základní (nejmenší) samosprávnou jednotkou, kterou tvoří – obytná (vnitřní) část – domy, silnice, parky apod. volná krajina (vnější) část.
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Základy správního práva
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
VY_20_INOVACE_SVF34060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Veřejnosprávníci z 1.D poprvé na úřadě v Doksech.
Obec II. obecní zřízení Petr Machala.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Územní samospráva Kraje
Petra Palátová Lucie Paulusová Michaela Oravová 15. listopadu 2010
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Státní samospráva obec
VY_32_INOVACE_51_19 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
ÚSTECKÝ KRAJ Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Počet obcí: 354.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Městský úřad Odolena Voda má následující odbory Odbor tajemníka ( administrativa a organizace činnosti úřadu, právní služba města, správa Základních.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Ústecký kraj. Poloha a rozloha Ústeckého kraje SZ Čech, na hranicích se SRN Sousedí s kraji Libereckým, Středočeským, Plzeňským a Karlovarským Plocha.
Státní správa a samospráva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_400_VES_20 Autor Mgr.
Obecní zřízení Můj domov, má vlast. Orgány obce obecní úřad odbory zastupitelstvo obce (zastupitelstvo města) rada obce (rada města) starosta (primátor)
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ústecký kraj. Základní údaje V kraji můžeme obdivovat přírodní krásy národního parku České Švýcarsko se známou Pravčickou bránou. Najdeme zde však i krajinu.
Ústecký kraj Obsah Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
Územní samospráva a její organizace
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Odbor životního prostředí
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Můj domov, má vlast Obec.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Název školy: Základní škola Městec Králové
Vlastivěda – severní Čechy
Vztahy a pravidla soužití - obec
KRAJ Působnost KRAJE OBČANÉ KRAJE ORGÁNY KRAJE Zastupitelstvo
MĚSTSKÝ ÚŘAD.
Transkript prezentace:

Naše obec, region, kraj

Obsah: obec samospráva působnost obecní zřízení obecní úřad test region kraj Ústecký významná místa Ústeckého kraje

Obec základní jednotka územního uspořádání státu poměrně samosprávné společenství občanů žijících na určitém vymezeném území základní samosprávná jednotka

Obec Samosprávou obce rozumíme – samostatnost v rozhodování a správě záležitostí dotýkajících se zájmů jejich občanů Obyvatelé obce = osoby, které v ní trvale bydlí nebo osoby, kterým obec udělila čestné občanství

Působnost obce Samostatná působnost obce Přenesená působnost obce to o čem obec rozhoduje sama, není v tom podřízena žádné autoritě týká se všech obcí - volí, zřizuje a ustanovuje orgány obce samostatně hospodaří se svým majetkem, sestavuje rozpočet a hospodaří podle něj, vydává obecně závazné vyhlášky, spravuje a udržuje kanalizaci, místní komunikace a veřejné osvětlení, zajišťuje čistotu a odvoz domovních odpadů.. Přenesená působnost obce to co stát přenesl na obce, aby za něj vykonávaly liší se v jednotlivých obcích podle objemu výkonu přenesené působnosti

Obec obytné části – domy, obchody, školy, komunikace … obyvatelé tvoří: obytné části – domy, obchody, školy, komunikace … obyvatelé volné prostranství – lesy, pole..

Obecní zřízení K uspořádání svých záležitostí si obec vytváří: obecní zastupitelstvo obecní rada Obyvatelé obce volí jednou za čtyři roky v komunálních volbách své zastupitele.

Obecní zastupitelstvo Zastupitelé jako celek tvoří obecní zastupitelstvo Obecní zastupitelstvo je nejvyšším samosprávným orgánem obce a jeho úlohou je rozhodovat o nejdůležitějších otázkách života obce počet členů je 5 – 55 podle velikosti obce rozhoduje pouze o věcech v samostatné působnosti v rámci platných zákonů schvaluje rozpočet obce, vyhlášky, volí starostu, zřizuje obecní policii..

Obecní zřízení V čele obecního zastupitelstva stojí starosta/starostka (ve velkých městech a v Praze je nazýván(a) primátor/primátorka)

Starosta/starostka nejvyšší představitel obce musí být starší 18 let, mít trvalý pobyt v obci ve které vykonává funkci, bezúhonný nejprve musí být zvolen do zastupitelstva obce musí získat nadpoloviční počet hlasů všech členů zastupitelstva může být kdykoliv většinou hlasů odvolán zastupuje obec navenek předsedá zasedání rady a zastupitelstva

Rada obce Rada obce – je výkonným orgánem obce, vykonává úkoly, který ji stanoví zákon a rozhodnutí obecního zastupitelstva není ve všech obcích (pouze kde je 15 a více zastupitelů, při menším počtu tuto pravomoc vykonává starosta) má 5-11 členů, nesmí přesáhnout 1/3 počtu zastupitelů

Obecní úřad ve městech označení – městský úřad ve velkých městech se setkáváme s označením magistrát v obcích zastupuje stát plní veškeré úkoly v přenesené působnosti člení se na různé odbory, které zajišťují jednotlivé úkoly státní správy

Příklady odborů na obecních úřadech Finanční odbor – provádí platby obce, vybírá místní poplatky, zpracovává rozpočet.. Odbor sociálních věcí – vyplácí sociální dávky, má na starosti domy s pečovatelskou službou, azylové domy.. Odbor vnitřních věcí = matrika – vede evidenci obyvatel, vydává občanské průkazy a cestovní pasy, přijímá žádosti o uzavření manželství Stavební odbor – povoluje stavby, jejich realizaci, změny staveb, kolaudaci.. Odbor životního prostředí – pečuje o pořádek a čistotu v obci, pečuje o městskou zeleň, vydává rybářské lístky Živnostenský odbor – vydávání živnostenských listů Odbor školství a kultury

Úkol: Které záležitosti řeší obecní samospráva a které státní správa? rozhodnutí o vydání živnostenského listu údržba zeleně oprava kanalizace rozpočet obce oprava silnic příspěvek na bydlení vydání obecní vyhlášky spravování škol

Test 1. část Obec 1. Kdo zastupuje obec navenek? a) starosta b) ředitel c) rada d) zastupitelstvo 2. Kdo rozhoduje o důležitých záležitostech obce? b) celý obecní úřad c) obecní zastupitelstvo d) rada obce 3. Co má na starosti živnostenský úřad (odbor)? a) vydává povolení pro obyvatele, kteří chtějí podnikat b) zabezpečuje čistotu obce c) schvaluje a kontroluje nové stavby d) vede přehled o obyvatelích města

Test 2. část 4. Jak často se konají komunální volby do zastupitelstva? a) jednou za 5 let b) jednou za 3 roky c) jednou za 4 roky d) vždy po 2 letech 5. Kdo vede přehled o obyvatelích obce? a) odbor sociálních věcí b) odbor vnitřních věcí (matrika) c) městská policie d) živnostenský odbor 6. Co z níže uvedeného neřeší obecní samospráva, ale státní správa ? a) obecní rozpočet b) oprava silnic c) spravování škol d) důchody

Region Region je oblast, která se vyznačuje originálními kulturně historickými rysy případně rysy přírodními. Nejedná se o oblast správní, ale oblast kulturní a duchovní. Proto se region obvykle nekryje s hranicemi správního rozdělení(krajem). Kulturně historickými rysy regionu rozumíme- nářečí a obyčeje Základní jednotkou regionu je obec se svými obyvateli, kteří pociťují sounáležitost s kulturním a krajinným bohatstvím kraje.

Kraj vyšší územně samosprávný celek ČR je rozčleněna do 14 krajů Náš kraj se nazývá Ústecký

Ústecký kraj

Ústecký kraj Krajské město: Ústí nad Labem Počet obyvatel kraje: 843 462 Počet měst: 46 (80.7% obyvatel) Počet obcí: 354 Charakteristika kraje V kraji lze vymezit čtyři oblasti: pánevní průmyslová oblast - Chomutov, Most, Teplice, Ústí nad Labem zemědělská oblast - Litoměřice a Louny Krušné hory – velmi řídce osídlený horský pás, jde převážně o část česko-saského pohraničí Děčínsko

Ústecký kraj Hospodářství Ústecký kraj je nejprůmyslovější oblastí v ČR. důlní průmysl – těžba hnědého uhlí chemický a potravinářský průmysl papírenský průmysl vinařství pivovarnictví

Ústí nad Labem a okolí hrad Střekov zámek Trmice, Velké Březno, Krásné Březno kostel nanebevzetí Panny Marie skanzen Zubrnice Stadice Napoleonské bojiště u Chlumce Mariánský most http://www.usti-nl.cz/showdoc.do?docid=4

Významná místa Ústeckého kraje - Bílina Bílina leží mezi městy Most a Teplice . Dominantou města a okolí je znělcový masiv Bořeň, který je státní přírodní rezervací, tyčí se do výšky 539m a je častým cílem turistů a horolezců. V okolí města se nachází jeden z největších povrchových hnědouhelných dolů a řada průmyslových podniků (elektrárna, sklárny, a další). kostel s. Petra a Pavla zámek Husitská bašta lázně Kyselka Špitální kostel na Újezdě http://www.bilina.cz/

Teplice město s bohatou historií s nejstaršími českými lázněmi. První zmínky o léčebných pramenech jsou již z 8.století. Archeologické nálezy z římských dob však svědčí o jejich využívání již na přelomu letopočtu. lázně: Císařské, Kamenné, Nové, Hadí, Sadové, Vojenské, lázeňský komplex Beethoven zámek, zámecké náměstí s morovým sloupem fontány a kašny podnik Glaverbel http://www.teplice.cz/

Příklad dalších významných míst Osek – cisterciácký klášter Duchcov – zámek spojený s osobností Giacoma Casanovy Dubí – lázně, porcelánka Mstišov – lovecký zámeček, obora Komáří vížka v 809 m n.v. – sedačková lanovka Most – Hněvín, děkanský kostel Kadaň – františkánský klášter Chomutov – Kamencové jezero, Zoopark Klášterec nad Ohří – muzeum porcelánu

Nej..Ústeckého kraje Nejvyšší vrchol - Macecha 1 113 m.n.m Nejníže položený bod hladina Labe 115 m n.m. (Hřensko) Obec s největším počtem obyvatel Ústí nad Labem 93 859 obyvatel Obec s nejmenším počtem obyvatel Staňkovice 30 obyvatel Obec s nejvyšším průměrným věkem 49 let Zálužice 65 obyvatel Obec s nejnižším průměrným věkem 30 let Obrnice 2 650 obyvatel

Test – teplický region 1.část 1. Jak se jmenuje nejvýznamnější podnik v Teplicích? a) Glaverbel b) Splintex c) Chemopetrol d) Tesom 2. Kde v okolí je známý klášter? a) Duchcov b) Teplice c) Most d) Osek 3. Která města teplického regionu jsou spojena s lázeňstvím? a) Teplice, Krupka, Bílina b) Teplice, Duchcov, Bílina c) Teplice, Dubí, Bílina d) Teplice, Duchcov, Dubí

Test – teplický region 2. část 4. Které lázně v Teplicích nenajdeš? a) Hadí lázně b) Sadové lázně c) Královské lázně d) Císařské lázně 5. Giacomo Casanova pobýval na konci svého života na zámku: a) v Teplicích b) v Bílině c) v Duchově d) v Trmicích 6. Kde najdeš lovecký zámeček s oborou? a) Bílina b) Teplice c) Mstišov d) Osek