Rovný přístup ke vzdělání v kontextu českého vzdělávacího systému: aktivity veřejného ochránce práv Lucie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Školní rok 2011/2012. Školní poradenské pracoviště tvoří:  školní psycholožka  výchovné poradkyně  školní metodičky prevence.
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
INTEGRACE A LEGISLATIVA
Štrasburský rozsudek „D.H. a ostatní proti ČR“ – 2 roky poté
Kariérové poradenství
Povaha zprávy národního preventivního mechanismu Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. et Mgr. Ladislav Tomeček.
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Legislativní podmínky vzdělávání dětí a žáků s mentálním postižením
Obecná část rozpočtového práva III
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Principy Typy Výhody Bariéry a řešení Konference „Podpora rodiny dle programového prohlášení vlády České republiky“ - 30.listopad Poslanecká sněmovna.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Výchovní poradci Brno 7. a 8. dubna 2010.
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
ČŠI a vlastní hodnocení školy
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Brno, Mgr. Libor Mikulášek
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Odměňování pedagogických pracovníků
1 Asistent pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec, 15. dubna 2015.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
Práva osob se zdravotním postižením pohledem veřejné ochránkyně práv Lenka Frýdková Kancelář veřejného ochránce práv Praha, © Copyright Veřejný.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Organizace předškolního vzdělávání
Bc. Magdalena Zábranská
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Normativní financování vztahy a souvislosti
Tisková konference
„Velká“ novela školského zákona
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ, nedostatek pedagogů
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Novinky v předškolním vzdělávání
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Rovný přístup ke vzdělání v kontextu českého vzdělávacího systému: aktivity veřejného ochránce práv Lucie

2 Rozsudek ESLP ve věci D. H. a ostatní vs. Česká republika  nepřiměřeně vysoký podíl romských žáků v tehdejších zvláštních školách  vhodnost používaných diagnostických nástrojů  informovanost zákonných zástupců (OECD: rodiče by neměli rozhodovat v neprospěch dětí)

3 OECD: ● „ ponechá-li se výběr vzdělávacího směru zcela na rodičích, může to mít za následek segregaci žáků podle schopností a sociálně – ekonomického zázemí, což povede k větší nerovnosti v rámci vzdělávacího systému…je nutné zavést politiky, které by zlepšovaly přístup znevýhodněných rodin k informacím o školách a podpořily je při informovaném výběru.“

4 Další rozhodnutí ESLP v otázce rovného přístupu ke vzdělání ● Oršuš vs. Chorvatsko (2010): vytváření jazykových tříd ● Sampanis and others vs. Greece (2008): romské děti odeslány do provizorní školy ● Nejnověji - Šarišské Michalany (2012): diskriminace jako prostorová segregace (rozdělení žáků do různých pater budovy)

5 Mezinárodní a vnitrostátní právní závazky  „ rasová“ směrnice 2000/43/ES  EÚLP  Listina základních práv EU  Listina základních práv a svobod  antidiskriminační zákon: koncept přímé a nepřímé diskriminace  školský zákon

6 Působnost ochránce  ve věcech práva na rovné zacházení a ochrany před diskriminací (§ 1 odst. 5 zákona č. 349/1999 Sb., o veřejném ochránci práv, ve znění pozdějších předpisů)  vykonává: a) metodickou pomoc obětem diskriminace b) provádí výzkum c) zveřejňuje zprávy a vydává doporučení d) zajišťuje výměnu informací s evropskými subjekty (§ 21b zákona o VOP)

7 Konstrukce vzorku  67 škol  proporcionální zastoupení škol dle počtu obyvatel jednotlivých krajů  výzkum se týkal tříd, ve kterých se vzdělávají žáci dle vzdělávacího programu RVP ZV LMP

8 Metoda 1.Pozorování třetí stranou  pracovníci KVOP  ve dvojicích přímo ve třídách 2.Identifikace na základě nepřímých kritérií  třídní učitelé  hlubší vhled, sociální kontext

9 početpodíl Žáci, jejichž třídní učitelé vyplnili dotazník % (z celkového počtu 3954 žáků) Romští žáci % Počet a podíl romských žáků dle odhadů třídních učitelů

10 početpodíl Žáci, kteří byli přítomni v čase návštěvy školy % (z celkového počtu 3954 žáků) Romští žáci % Počet a podíl romských žáků dle odhadů pracovníků KVOP

11 Shrnutí výsledků  Podíl romské populace z celkové populace v ČR: 1,4 až 2,8 %  Odhad podílu romských žáků dle třídních učitelů: 35 %  Odhad podílu romských žáků dle pracovníků KVOP: 32 %  Romská populace je v bývalých zvláštních školách zjevně nadreprezentována = ˃ nepřímá diskriminace trvá

12 Doporučení ochránce dle § 22 odst. 1 zákona o VOP  Zakotvení priority individuální integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole přímo do zákona = ˃ jasná koncepce základního vzdělávání  doporučení vládě - předložit vládní návrh novely školského zákona

13 Doporučení ochránce dle § 22 odst. 1 zákona o VOP  Změna prováděcí vyhlášky č. 73/2005 Sb. vypuštěním možnosti zařadit žáka bez zdravotního postižení do třídy žáků s postižením = ˃ odstranění rozporu se školským zákonem  doporučení adresované MŠMT

14 Doporučení ochránce dle § 22 odst. 1 zákona o VOP  Změna názvosloví škol, evidence žáků vzdělávaných dle přílohy RVP pro žáky s LMP = ˃ transparentnost  doporučení adresované MŠMT

15 Vzdělávání Romů v ČR: další problémy ● Prostorová segregace, bytová otázka ● Sběr etnických dat ● Absence ● Spádové oblasti (Krnov jako příklad dobrépraxe) ● Nedostatek MŠ …povinný poslední ročník ve školce?

16 Veřejní zřizovatelé: úloha obcí a krajů ● obce i kraje jako zřizovatelé mají odpovědnost za vzdělávání občanů  mateřské školy a základní školy zřizuje obec, střední školy a speciální školy kraj  obec stanoví tzv. školské obvody (spádové oblasti)  krajské úřady udělují souhlas se zřízením funkce asistenta pedagoga  kraje financují asistenty podle krajských normativů

Děkuji za pozornost! tel. č.: